Adunarea Generală a AGRU National (Oradea – 5-6 mai, 2017)

clip_image002În zilele de 5 și 6 mai 2016, s-a reunit la Oradea Adunarea Generală a A.G.R.U. național. Lucrările s-au desfășurat la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” din Oradea, participând delegați din cele șase Eparhii ale Bisericii Române Unite.

Temele Adunării generale din acest an au fost: „Urgența evanghelizării în Biserică în lumina Exortației apostolice Evangelii gaudium, a Sfântului Părinte Francisc” și „Greco-catolicul Iosif Vulcan – poarta prin care intră în literatura română Eminescu”, iar mottoul ales: „Cred, Doamne! Ajută necredinței mele” (Marcu, 9, 24).

În după-amiaza zilei de vineri s-a desfășurat programul de formare pe temele enunțate, susținut de asistentul spiritual al AGRU Oradea, pr. M. Tegzeș și de președintele Dr. Ioan F. Pop. La momentul de formare au fost de față și reprezentanți ai asociațiilor locale de tip Acțiune Catolică: ASTRU și AGRU, precum și alte asociații care lucrează cu laicii: Reuniunea Mariană, Ordinul Franciscan Secular (Terţiarii), Comunitățile familiale de evanghelizare.

Ziua de sâmbătă a fost rezervată discuțiilor între membrii asociației, precedate de celebrarea sfintei Liturghii frumos îngrijită de comunitatea de laici din parohia mănăstirii.

Ordinea de zi, propusă de președintele Călin Diaconu, a cuprins trei puncte:

1. Relația AGRU cu ACRO;

2. Evaluarea și autoevaluarea asociațiilor eparhiale;

3. Calendarul asociativ – pregătirea festivităților la Centenarul Unirii pentru anul 2018.

În deschiderea lucrărilor, Președintele național a oferit fiecărui AGRU eparhial o cruce în amintirea întâlnirii Federației Internaționale a Acțiunii Catolice cu Sfântul Părinte, la 27 aprilie a.c. Apoi a luat cuvântul Cristina Purice (AGRU Lugoj) în calitate de vice-președintă a ACRO și a dat citire mesajului Președintei ACRO, Anca Frona, către Adunarea Generală a AGRU. Cu o intervenție importantă asupra modului de funcționare al ACRO cât și asupra așteptărilor și modalităților de integrare a calendarelor celor două asociații a contribuit Oana Tuduce.

După prânz, asociația gazdă a organizat o vizită la Muzeul Iosif Vulcan, precum și la Catedrala Sfântul Nicolae.

Următoarea întâlnire a Consiliului Director al AGRU se va desfășura în zilele de 20-21 octombrie 2017, în Eparhia de Lugoj.

Irina Mărginean, ,
Secretar al AGRU Cluj

Călin Diaconu
Președinte AGRU național

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc AICI.