Ce ne poate învăța Beyoncé și Papa Francisc despre iubire?

Notă lămunitoare: Filiala Baia Mare III „Sfântul Anton de Padova” de opt ani editează şi tipăreşte o modestă revistă lunară, botezată CRONICA, care apare în prima Duminică a lunii. În Biserica Catolică fiecare lună are o “dedicaţie” specială: Isus Om şi Dumnezeu, Spiritului Sfânt, Fecioarei Maria, Sfântului Iosif, Sufletele din Purgator. Prima parte a publicaţiei are un pronunţat caracter spiritual, având ca centru dedicaţia lunii. A doua parte conţine articole din actualitatea internă şi externă. Unul din traducătorii care ne ajută să publicăm articole preluate de pe siturile catolice de limbă engleză, este doamna conf. dr. ing. Mirela Coman de la Universitatea Tehnică  Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, care face această muncă voluntar. Cum, pe de o parte, nu cu toţii cunoaştem limba engleză, iar pe de altă parte credm că este folositor să ştim ce se întâmplă în lumea catolică – din vechile publicaţii ale Bisericii Greco-Catolice nu lipseau ştirile din toată lumea, şi aceasta încă înainte de a exista telegraful –  ne-au făcut să vă propunem spre lectură  aceste articole la rubrica newsletter. Sperăm ca această încercare să fie bine primită, să aibă şi comentarii, şi de ce nu şi alte postări asemenea. Pace şi Bine!
Şi acum un prim articol. La următoarele postări nu vom mai începe cu acest preambul.
Până atunci, la fel cum îşi încheie articolele Fr.Robert McTeigue SJ, să rămânem uniţi în rugăciune.

Ce ne poate învăța Beyoncé și Papa Francisc despre iubire?
La două săptămâni după lansarea exortaţiei apostolice “Amoris Laetitia” de către Papa Francisc, a fost lansat şi un album despre căsătorie și viața de familie: “Lemonade” de Beyoncé. La 23 aprilie, cântăreața a lansat al șaselea său album, un HBO special, de o oră. Albumul, cu videoclipuri muzicale pentru fiecare melodie, prezintă inexorabila căsătorie de 10 ani a cântăreței cu Shawn “Jay Z” Carter. Comparând cea mai mare vedetă pop din lume cu liderul lumii catolice ar putea părea o exagerare, ambii oferind o viziune importantă – pe alocuri fundamental diferită – despre dragoste și căsătorie. Și așa cum Papa Francisc descrie căsătoria ca mijloc de a privi în realitatea lui Dumnezeu, prezentarea dură a căsătoriei lui Beyoncé demonstrează modul în care Dumnezeu este deja prezent în cultura pop și într-o căsătorie ruptă și răscumpărată.

O iubire slabă sau infirmă, incapabilă să accepte căsătoria ca provocare și luptă pentru a o renaşte, reînnoi și reinventa până la moarte, nu poate susține un mare angajament”, scrie Papa Francisc în capitolul patru al exortaţiei “Amoris Laetitia”. În” Lemonade” a lui Beyoncé, vedem în mod explicit ce înseamnă să lupți pentru căsătorie – și să renaşti iubirea.
Prima piesă a albumului este “Pray You Catch Me/ Rugați-vă să mă prindeţi”.
Cântăreața crede că soțul ei a fost necredincios, cântând: “Puteți gusta necinstea, este peste respirația voastră … / Constant conștient de toate acestea, urechea mea singuratică/ Pus cu spatele la perete.” Căsătoria ei, prezentată într-un contrast puternic cu imaginea publică controlată, nu este perfectă. Există neîncredere. Există suferință. Există durerea unei femei care nu mai înțelege cine este partenerul ei sau ce face. Este vulnerabilă. Este distrusă. Iar acum pune aceste insecurități în fața audienței.

În “Lemonade”, dragostea de sine ajută cântăreața să se îndrepte spre iertare.
Vedem cum cântăreața își exprimă mândria și mânia. În cântecul “Hold Up/ Rezistă” ea proclamă: “Ele nu te iubesc așa cum te iubesc eu”. Și în cântecul “Don’t Hurt Yourself/ Nu te răni pe tine însuţi“, strigă, sfidând: “Cine crezi că sunt eu?” Și “Când mă iubești, te iubești pe tine însuți / Îl iubești pe Dumnezeu însuși”. Beyoncé se îndepărtează, încet dar sigur, de durerea pe care o auzim prima oară. În exortaţia “Amoris Laetitia” Papa Francisc afirmă că iubirea de sine este semnificativă deoarece este o “condiție psihologică pentru a putea iubi pe alții”. În “Lemonade”, dragostea de sine ajută cântăreața să se îndrepte spre iertare.

În piesa “All Night/ Toată noaptea“, asistăm la o conversie. Beyoncé cântă: “Dragostea adevărată îți aduce mântuirea / Cu fiecare lacrimă a venit răscumpărarea / Și tortura mea a devenit remediul meu”. Și, în videoclipul “Love Drought/ Seceta dragostei “, se plimbă prin apă, cu nouă negrese în urma ei, toate îmbrăcate în haine de culoare albastru deschis. Își împreunează mâinile și ridică brațele spre cer. Cântă: “tu și cu mine am putea să mutăm un munte …/ tu și cu mine am putea liniști un război …/ tu și cu mine am putea opri această secetă a dragostei”.

Una dintre cele mai puternice teme din exortaţia “Amoris Laetitia” este concentrarea asupra iertării. Papa Francisc afirmă că iertarea nu este deloc ușoară, dar este esențială într-o relație de dragoste, relaţie legată și de Dumnezeu, scriind că “dragostea are, de asemenea, rod în milă și iertare”. Beyoncé a ajuns la punctul de iertare. Ea s-a botezat în aceste ape, este o femeie nouă, convertită, capabilă să ierte, pentru că știe că există putere în dragoste.

Împreună cu descrierea dragostei și căsătoriei, “Lemonade” oferă şi o privire explicită asupra experiențelor negreselor. În videoclipul “ Don’t Hurt Yourself/ Nu te răni pe tine însuți“, vedem scene ale mai multor femei afro-americane, în timp ce auzim celebra maximă a lui Malcolm X: “Cea mai lipsită de conștiință din America este femeia neagră.” Whitewashing, care se referă la portretizarea de caractere sau povești despre femeile de culoare văzute printr-o lentilă albă, este agresivă la Hollywood. (Scarlett Johansson se poate referi la “Ghost in Shell” sau “Matthew Damon” în “Marele Zid”). Beyoncé pune accentul pe experiențele negreselor, trăite și împărtășite în această țară.

“Lemonade” și “Amoris Laetitia” demonstrează că dragostea și căsătoria sunt dezordonate.

Nikole Hannah Jones, scriitoare pentru The New York Times, a declarat: “Acesta a fost un tip specific, particular de feminitate și un tip de luptă cu dragostea”. În întreaga “Lemonade” cântăreața aduce în prim-plan relația cu soțul ei și o conectează la considerabilele experiențe împărtășite de negrese. Candice Benbow, student la Seminarul Teologic Princeton, a creat “The Lemonade Syllabus/ Proiectul Lemonade“, un proiect care oferă liste de lucrări pe teme precum teologia și femeia, scrise de negrese. Benbow a afirmat că, urmând modelul lui Beyoncé, a vrut să continue “să introducă … şi alte experienţe uimitoare ale femeilor de culoare care spun … poveştile lor”.

Pentru Yolanda Pierce, de asemenea de la Seminarul Teologic Princeton, “Lemonade” nu este doar despre experiența femeii negre, ci despre felul în care aceste femei își trăiesc credința. Pierce descrie albumul ca “serviciu de mărturie a părților egale” și închinarea/Sf. Liturghie de duminică dimineața. “Acesta prezintă” realitățile contrastante în care negresele creștine își trăiesc viața religioasă”, afirmă Pierce, adăugând că “se evidențiază o stare de tensiune în a fi neagresă creștină în America”.

“Lemonade” este foarte înrădăcinată în temele creștine, de la imaginea de apă baptismală la accentul pus pe milă, reconciliere și dragoste. Cu toate acestea, albumul împrumută nuanţe și de alte credințe, în special de la “religiile tradiționale din Yoruba din Africa și Caraibe”, scrie Pierce. Ea adaugă că această lucrare arată “doar una dintre multele expresii ale credinței pe care le-au adus oamenii de origine africană cu ei în timpul călătoriei de sclavie din Africa în America”. Beyonce prezintă astfel audienței sale un creștinism divers și sincretic.

Papa Francisc le amintește creștinilor că e necesar “un efort de întărire a căsătoriilor, pentru a ajuta cuplurile căsătorite să-și depășească problemele”, deoarece căsătoriile slăbite afectează nu doar cuplurile, ci “societatea ca întreg”. În timp ce “Amoris Laetitia” oferă creștinilor o prezentare ecleziastică a căsătoriei, Beyoncé oferă o perspectivă de la cineva care trăiește viața într-o căsătorie. De la început până la sfârșit, “Lemonade” și “Amoris Laetitia” demonstrează că dragostea și căsătoria sunt dezordonate. Vor fi momente de luptă când cineva ar putea pune la îndoială dragostea – și chiar Îl va pune la îndoială pe Dumnezeu. Pot exista momente de infidelitate, momente care provoacă dezamăgire și durere.

Și asta este O.K. Nu este menit să fie ușor. Împreună, ambele lucrări demonstrează căci căsătoria și viața de familie, atunci când sunt înrădăcinate în Dumnezeu și iubire, nu sunt menite a fi perfecte. Acestea trebuie să fie reale.
Autor: Olga Segura,  traducere Mirela Coman, sursa aleteia.org

Beyoncé Giselle Knowles-Carter (n. 4 septembrie 1981) cunoscută profesional ca Beyoncé, este cântăreaţă de muzică Ritm&Blues și actriţă americană.Beyoncé a ajuns cunoscută în postura de componentă a grupului Destiny’s Child, formația de fete cu cele mai mari vânzări din istorie.