Ce ne poate învăța Beyoncé și Papa Francisc despre iubire?

Notă lămunitoare: Filiala Baia Mare III „Sfântul Anton de Padova” de opt ani editează ÅŸi tipăreÅŸte o modestă revistă lunară, botezată CRONICA, care apare în prima Duminică a lunii. ÃŽn Biserica Catolică fiecare lună are o “dedicaÅ£ie” specială: Isus Om ÅŸi Dumnezeu, Spiritului Sfânt, Fecioarei Maria, Sfântului Iosif, Sufletele din Purgator. Prima parte a publicaÅ£iei are un pronunÅ£at caracter spiritual, având ca centru dedicaÅ£ia lunii. A doua parte conÅ£ine articole din actualitatea internă ÅŸi externă. Unul din traducătorii care ne ajută să publicăm articole preluate de pe siturile catolice de limbă engleză, este doamna conf. dr. ing. Mirela Coman de la Universitatea Tehnică  Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, care face această muncă voluntar. Cum, pe de o parte, nu cu toÅ£ii cunoaÅŸtem limba engleză, iar pe de altă parte credm că este folositor să ÅŸtim ce se întâmplă în lumea catolică – din vechile publicaÅ£ii ale Bisericii Greco-Catolice nu lipseau ÅŸtirile din toată lumea, ÅŸi aceasta încă înainte de a exista telegraful –  ne-au făcut să vă propunem spre lectură  aceste articole la rubrica newsletter. Sperăm ca această încercare să fie bine primită, să aibă ÅŸi comentarii, ÅŸi de ce nu ÅŸi alte postări asemenea. Pace ÅŸi Bine!
Şi acum un prim articol. La următoarele postări nu vom mai începe cu acest preambul.
Până atunci, la fel cum îşi încheie articolele Fr.Robert McTeigue SJ, să rămânem uniţi în rugăciune.

Ce ne poate învăța Beyoncé și Papa Francisc despre iubire?
La două săptămâni după lansarea exortaÅ£iei apostolice “Amoris Laetitia” de către Papa Francisc, a fost lansat ÅŸi un album despre căsătorie È™i viaÈ›a de familie: “Lemonade” de Beyoncé. La 23 aprilie, cântăreaÈ›a a lansat al È™aselea său album, un HBO special, de o oră. Albumul, cu videoclipuri muzicale pentru fiecare melodie, prezintă inexorabila căsătorie de 10 ani a cântăreÈ›ei cu Shawn “Jay Z” Carter. Comparând cea mai mare vedetă pop din lume cu liderul lumii catolice ar putea părea o exagerare, ambii oferind o viziune importantă – pe alocuri fundamental diferită – despre dragoste È™i căsătorie. Și aÈ™a cum Papa Francisc descrie căsătoria ca mijloc de a privi în realitatea lui Dumnezeu, prezentarea dură a căsătoriei lui Beyoncé demonstrează modul în care Dumnezeu este deja prezent în cultura pop È™i într-o căsătorie ruptă È™i răscumpărată.

O iubire slabă sau infirmă, incapabilă să accepte căsătoria ca provocare È™i luptă pentru a o renaÅŸte, reînnoi È™i reinventa până la moarte, nu poate susÈ›ine un mare angajament”, scrie Papa Francisc în capitolul patru al exortaÅ£iei “Amoris Laetitia”. ÃŽn” Lemonade” a lui Beyoncé, vedem în mod explicit ce înseamnă să lupÈ›i pentru căsătorie – È™i să renaÅŸti iubirea.
Prima piesă a albumului este “Pray You Catch Me/ RugaÈ›i-vă să mă prindeÅ£i”.
CântăreaÈ›a crede că soÈ›ul ei a fost necredincios, cântând: “PuteÈ›i gusta necinstea, este peste respiraÈ›ia voastră … / Constant conÈ™tient de toate acestea, urechea mea singuratică/ Pus cu spatele la perete.” Căsătoria ei, prezentată într-un contrast puternic cu imaginea publică controlată, nu este perfectă. Există neîncredere. Există suferință. Există durerea unei femei care nu mai înÈ›elege cine este partenerul ei sau ce face. Este vulnerabilă. Este distrusă. Iar acum pune aceste insecurități în faÈ›a audienÈ›ei.

ÃŽn “Lemonade”, dragostea de sine ajută cântăreaÈ›a să se îndrepte spre iertare.
Vedem cum cântăreaÈ›a își exprimă mândria È™i mânia. ÃŽn cântecul “Hold Up/ Rezistă” ea proclamă: “Ele nu te iubesc aÈ™a cum te iubesc eu”. Și în cântecul “Don’t Hurt Yourself/ Nu te răni pe tine însuÅ£i“, strigă, sfidând: “Cine crezi că sunt eu?” Și “Când mă iubeÈ™ti, te iubeÈ™ti pe tine însuÈ›i / ÃŽl iubeÈ™ti pe Dumnezeu însuÈ™i”. Beyoncé se îndepărtează, încet dar sigur, de durerea pe care o auzim prima oară. ÃŽn exortaÅ£ia “Amoris Laetitia” Papa Francisc afirmă că iubirea de sine este semnificativă deoarece este o “condiÈ›ie psihologică pentru a putea iubi pe alÈ›ii”. ÃŽn “Lemonade”, dragostea de sine ajută cântăreaÈ›a să se îndrepte spre iertare.

ÃŽn piesa “All Night/ Toată noaptea“, asistăm la o conversie. Beyoncé cântă: “Dragostea adevărată îți aduce mântuirea / Cu fiecare lacrimă a venit răscumpărarea / Și tortura mea a devenit remediul meu”. Și, în videoclipul “Love Drought/ Seceta dragostei “, se plimbă prin apă, cu nouă negrese în urma ei, toate îmbrăcate în haine de culoare albastru deschis. ÃŽÈ™i împreunează mâinile È™i ridică braÈ›ele spre cer. Cântă: “tu È™i cu mine am putea să mutăm un munte …/ tu È™i cu mine am putea liniÈ™ti un război …/ tu È™i cu mine am putea opri această secetă a dragostei”.

Una dintre cele mai puternice teme din exortaÅ£ia “Amoris Laetitia” este concentrarea asupra iertării. Papa Francisc afirmă că iertarea nu este deloc uÈ™oară, dar este esenÈ›ială într-o relaÈ›ie de dragoste, relaÅ£ie legată È™i de Dumnezeu, scriind că “dragostea are, de asemenea, rod în milă È™i iertare”. Beyoncé a ajuns la punctul de iertare. Ea s-a botezat în aceste ape, este o femeie nouă, convertită, capabilă să ierte, pentru că È™tie că există putere în dragoste.

ÃŽmpreună cu descrierea dragostei È™i căsătoriei, “Lemonade” oferă ÅŸi o privire explicită asupra experienÈ›elor negreselor. ÃŽn videoclipul “ Don’t Hurt Yourself/ Nu te răni pe tine însuÈ›i“, vedem scene ale mai multor femei afro-americane, în timp ce auzim celebra maximă a lui Malcolm X: “Cea mai lipsită de conÈ™tiință din America este femeia neagră.” Whitewashing, care se referă la portretizarea de caractere sau poveÈ™ti despre femeile de culoare văzute printr-o lentilă albă, este agresivă la Hollywood. (Scarlett Johansson se poate referi la “Ghost in Shell” sau “Matthew Damon” în “Marele Zid”). Beyoncé pune accentul pe experienÈ›ele negreselor, trăite È™i împărtășite în această È›ară.

“Lemonade” È™i “Amoris Laetitia” demonstrează că dragostea È™i căsătoria sunt dezordonate.

Nikole Hannah Jones, scriitoare pentru The New York Times, a declarat: “Acesta a fost un tip specific, particular de feminitate È™i un tip de luptă cu dragostea”. ÃŽn întreaga “Lemonade” cântăreaÈ›a aduce în prim-plan relaÈ›ia cu soÈ›ul ei È™i o conectează la considerabilele experienÈ›e împărtășite de negrese. Candice Benbow, student la Seminarul Teologic Princeton, a creat “The Lemonade Syllabus/ Proiectul Lemonade“, un proiect care oferă liste de lucrări pe teme precum teologia È™i femeia, scrise de negrese. Benbow a afirmat că, urmând modelul lui Beyoncé, a vrut să continue “să introducă … ÅŸi alte experienÅ£e uimitoare ale femeilor de culoare care spun … poveÅŸtile lor”.

Pentru Yolanda Pierce, de asemenea de la Seminarul Teologic Princeton, “Lemonade” nu este doar despre experienÈ›a femeii negre, ci despre felul în care aceste femei își trăiesc credinÈ›a. Pierce descrie albumul ca “serviciu de mărturie a părÈ›ilor egale” È™i închinarea/Sf. Liturghie de duminică dimineaÈ›a. “Acesta prezintă” realitățile contrastante în care negresele creÈ™tine își trăiesc viaÈ›a religioasă”, afirmă Pierce, adăugând că “se evidenÈ›iază o stare de tensiune în a fi neagresă creÈ™tină în America”.

“Lemonade” este foarte înrădăcinată în temele creÈ™tine, de la imaginea de apă baptismală la accentul pus pe milă, reconciliere È™i dragoste. Cu toate acestea, albumul împrumută nuanÅ£e È™i de alte credinÈ›e, în special de la “religiile tradiÈ›ionale din Yoruba din Africa È™i Caraibe”, scrie Pierce. Ea adaugă că această lucrare arată “doar una dintre multele expresii ale credinÈ›ei pe care le-au adus oamenii de origine africană cu ei în timpul călătoriei de sclavie din Africa în America”. Beyonce prezintă astfel audienÈ›ei sale un creÈ™tinism divers È™i sincretic.

Papa Francisc le aminteÈ™te creÈ™tinilor că e necesar “un efort de întărire a căsătoriilor, pentru a ajuta cuplurile căsătorite să-È™i depășească problemele”, deoarece căsătoriile slăbite afectează nu doar cuplurile, ci “societatea ca întreg”. ÃŽn timp ce “Amoris Laetitia” oferă creÈ™tinilor o prezentare ecleziastică a căsătoriei, Beyoncé oferă o perspectivă de la cineva care trăieÈ™te viaÈ›a într-o căsătorie. De la început până la sfârÈ™it, “Lemonade” È™i “Amoris Laetitia” demonstrează că dragostea È™i căsătoria sunt dezordonate. Vor fi momente de luptă când cineva ar putea pune la îndoială dragostea – È™i chiar ÃŽl va pune la îndoială pe Dumnezeu. Pot exista momente de infidelitate, momente care provoacă dezamăgire È™i durere.

Și asta este O.K. Nu este menit să fie ușor. Împreună, ambele lucrări demonstrează căci căsătoria și viața de familie, atunci când sunt înrădăcinate în Dumnezeu și iubire, nu sunt menite a fi perfecte. Acestea trebuie să fie reale.
Autor: Olga Segura,  traducere Mirela Coman, sursa aleteia.org

Beyoncé Giselle Knowles-Carter (n. 4 septembrie 1981) cunoscută profesional ca Beyoncé, este cântăreaţă de muzică Ritm&Blues È™i actriţă americană.Beyoncé a ajuns cunoscută în postura de componentă a grupului Destiny’s Child, formaÈ›ia de fete cu cele mai mari vânzări din istorie.