Tinerilor care doresc să întemeieze o nouă familie

Scrisoarea Maicii Tereza de Calcutta către o tânără mireasă
Când autorul și soția sa a invitat-o pe sfântă la nunta lor, ei nu s-au aștepta la acest cadou minunat

WEB-Mother_Teresa_letter
Maica Tereza nu a putut fi prezentă la nunta mea, așa că ne-a trimis o scurtă notă în care ne-a împărtășit ceea ce ar fi spus dacă ar fi fost prezentă.
De fapt, cea care care a invitat-o a fost soÈ›ia mea, April. Ea a invitat, de asemenea, pe preÈ™edinte [al SUA, bineînÅ£eles]È™i pe Sfântul Părinte. George È™i Barbara Bush, au trimis o felicitare obiÅŸnuită. Vaticanul a trimis o binecuvântare. Dar, Maica Tereza ne-a trimis un răspuns personal, o pagină dactilografiată, cu cel puÈ›in o greÈ™eală (un “s” este tastat peste un “o”) È™i pe care ea a semnat-o în partea de jos.
În aceste zile, care ne conduc spre canonizarea ei, o mare atenţie este acordată marilor, momente mărețe ale vieții Maicii Tereza. Dar pentru noi, acest contact intim cu ea este ceea ce înseamnă cel mai mult.
Ceea ce ne -a scris vine direct din propria biografie.
” Bine aÅ£i venit copiilor la căsătorie È™i soarele iubirii lui Dumnezeu să vă ajute să creÅŸteÅ£i în familia voastră, în bună vecinătate cu toÅ£i”, a spus ea.
Aceasta este exact ceea ce a făcut tatăl ei pentru ea. „Tatăl ei a avut funcţia de model. El a avut o mare influență asupra ei”, scrie Washington Post citând prieteni comuni care l-au cunoscut pe diplomatul albanez. „Fetiţa mea”, i-a spus tatăl ei copilei, „întotdeauna, chiar bucăţica cea mai mică din alimentele pe care le ai trebuie împărţită cu alte persoane, în special cu cei săraci. Egoismul este o boală a spiritului care ne transformă în servitori ai bogățiilor noastre”.
Dar cuvintele lui nu au fost cea mai mare lecÈ›ie a lui. Casa ei a fost locul multor evenimente politice, iar tatăl ei ar începe arătându-ne vocea fiicei sale. Agnes a fost o “soprană minunată” , care a cântat frumosul cântec albanez “La Lac” pentru oaspeÈ›i.
Ea nu a părăsit niciodată calea stabilită de tatălui ei pentru ea. Ea ÅŸi-a petrecut o viață pentru eradicarea egoismului, la fel cum tatăl ei i-a spus ÅŸi a învăţat-o – să stea dreaptă, înaltă, în picioare în faÈ›a oamenilor puternici.
“ÃŽn ziua nunÅ£ii tale, vei primi multe daruri – unele foarte scumpe.Dar , darul cel mai preÈ›ios pe care îl veÈ›i primi în acea zi este dăruirea unuia pentru celălat”, a spus ea. “PăstraÈ›i bucuria de a vă iubi reciproc È™i împărtășiÅ£i această bucurie.”
Maica Tereza știe exact ce poate face darul iubirii pentru cineva.
În 1946, Maica Tereza a scris cum Cristos a chemat-o să meargă în India. Noțiunea romantică că Maica Tereza a iubit pe cei săraci și s-a grăbit pentru a-i servi este fals. Ea nu a vrut să meargă. Și totuși, ea a plecat.
Postulatorul ei a spus că da, ea a fost răsplatită cu o “strânsă uniune reală, intensă cu Isus între 1946 È™i 1947.”
Este greu de a exagera puterea acestui “dar al iubirii.” Anul ei de apropiere față de Cristos a transfigurat-o È™i a transformat-o. Și a făcut un lucru bun. AceÅŸti ani au fost urmaÅ£i de zeci de ani de întuneric. 50 de ani, “noaptea întunecată a sufletului”, în care a lipsit toată consolarea de la Dumnezeu, este o suferinţă de o magnitudine greu de imaginat.
Dar nu cred că exemplul ei este de arăta modul în care un suflet se poate susține fără a se confrunta cu Isus; cred că exemplul ei este de a arăta modul în care o singură experiență a întâlniri cu Isus poate susține un suflet pentru tot restul vieții.
“Nu te teme,” i-a spus Isus. “Eu sunt cel care îţi cer să faci asta pentru mine. Nu te teme. Chiar dacă toată lumea este împotriva ta, râde de tine, tovarășii È™i superiorii tăi te desconsideră, nu te teme. Eu sunt în voi, cu voi, pentru voi.
Amintindu-È™i experienÈ›a de dragoste timpurie, Isus a făcut-o “apostol al bucuriei”, salută lumea cu un zâmbet, È™i spunându-le ÅŸi altora să facă acelaÈ™i lucru, chiar È™i atunci când ea răspundea corespondenÈ›ei, târziu în noapte, inclusiv invitaÈ›iei la nunta lui Tom si April Hoopes.
“Din prima zi a vieÈ›ii tale împreună ca soÈ› È™i soÈ›ie, rugaÈ›i-vă împreună”, a spus ea. “Pentru că familia care se roagă împreună rămâne împreună în iubire, pace È™i unitate.”
Prin harul lui Dumnezeu și mijlocirea unuia dintre cei mai mari sfinți ai Săi, am făcut exact ceea ce ne-a cerut mama să facem. Și prin afișarea scrisorii ei în casa noastră, ea a condus şi pe alții la această viață de rugăciune.
Ne rugăm mai presus de toate pentru primirea harului prin care creştinii să poată face un lucru incredibil, să zguduie lumea din temelii și să o transforme: Daţi ascultare lui Isus, la fel ca Maica Tereza.
Stefan Strigler
Tom Hoopes este scriitor, rezident la Colegiul benedictin din Atchison, Kansas, È™i autorul viitoarei cărÈ›ii “Ce a spus într-adevăr Papa Francis”.
nota explicativă: poate că nu am reuÅŸit să redăm cu suficientă claritate spusele autorului. Cert este că trebuie să conÅŸtientizăm ceea ce sfânta Faustina a spus că trebuie scris sub imaginea lui Isus ÃŽndurător: “Isuse, eu mă încred în Tine” ÅŸi nu numai să ne încredem ci ÅŸi să urmă, exemplul Maicii  Tereza de Calcutta, de a sta drepÅ£i, ÅŸi aÅŸa cum a spus în alt loc “să fim o picătură de apă curată”. Din partea AGRU-Filiala Baia Mare III, Sfântul Anton de Padova.