MOD de VIAŢĂ

10 sportivi olimpici, care nu s-au temut să împărtășească credința lor.
Fiorul competiției, momentul medalierii cu aurul olimpic, și grandiosul spectacol public toate sunt interesante, dar marile momente ne amintesc de ceva cu mult mai mult decât a câștiga o întrecere. N-am găsit în paginile media româneşti referiri la Olimpiada de la Rio, abia încheiată, care să prezinte şi o altă faţă a sportivilor care s-au impus în probele la care au concurat. Sper ca cele câteva rânduti selectate de pe situl aleteia.org să vă trezească interesul, iar dacă aţi devenit curioşi accesând situl veţi găsi multe alte informaţii şi veţi putea cunoaşte „momente de graţie a adevăratului spirit olimpic” precum şi emoţionante mărturii a unor sportivi cu handicapuri fizice care au ajuns pe podiumul de premiere, în primul rând prin credinţă, crezând cu sinceritate în ceea ce au citit pe icona lui Isus Mikostiv: „Isuse, eu mă încred în Tine”.
A fost surprinzător – È™i însufleÅ£itor – pentru a vedea atât de mulÈ›i sportivi care dau mărturie despre puternica lor credință creÈ™tină. Iată o primă listă.
Sportivii olimpici au o oportunitate unică la fiecare patru ani pentru a însufleţii lumea cu puterea lor fizică, mișcările grațioase și rezistența psihică. În acest an, la mulți olimpici s-a adăugat un alt atribut care să fie imitat de către toți: puternică lor credință creștină.
Ei ne-au arătat că în timp ce au muncit din greu pentru a-şi disciplina organismul lor pentru a câştiga o medalie de aur, ei nu au neglijat hrănirea sufletului lor cu hrană spirituală.
Aici sunt zece sportivi care au stat în acest an, pentru convingerile lor religioase și nu s-au temut să dea mărturie în fața celorlalți.
David Boudia È™i Steele Johnson – medalie de argint la sărituri sincrone de pe  platforma de 10 metri bărbaÈ›i, Boudia a declarat întrun interviu: “A existat o enormă presiune.  Dar amândoi È™tim că identitatea noastră este în Cristos…” Boudia a scris despre propriul lui drum de credință în ultima sa carte: „Mai mult decât aurul: De la marea mâhnire olimpică, la ultima răscumpărare.”
Simone Manuel – Imediat după terminarea cursei de 100 de metri, stilul liber, Manuel a fost intervievată de NBC È™i luptând cu lacrimile a spus: “Tot ce pot spune este toată gloria lui Dumnezeu, categoric a fost o lungă călătorie în ultimii patru ani … È™i eu am fost atât de binecuvântată să am o medalie de aur.” Manuel nu se teme să folosească mass-media pentru a împărtăși convingerile ei creÈ™tine pe Twitter È™i Instagram.
Brianna Rollins – a declarat reporterilor NBC , “Mai întâi  m-am încredinÅ£at lui Dumnezeu È™i L-am lăsat să mă ghideze de-a lungul cursei… Am format un cerc de rugăciune în această dimineață È™i am lăsa prezenÈ›a Lui să vină peste noi … doresc să fiu cunoscută ca un sportiv atlet care l-a slăvit pe Dumnezeu prin atingerea deplină a potenÈ›ialului meu.”
Usain Bolt – Cunoscut ca “cel mai rapid om din lume,” Bolt este mai puÈ›in vocali È™i mai vizual în ceea ce priveÈ™te exprimarea credinÈ›ei sale. El face în mod obiÈ™nuit semnul crucii înainte de fiecare concurs È™i poartă cu mândrie o medalie miraculoasă în jurul gâtului.  Vaticanul l-a invitat pe Usain Bolt să abordeze conferinÈ›a libertății religioase. El poartă de asemenea la mijlocul numelui ÅŸi prenumele St. Leo.
Abbey D’Agostino – După ciocnirea cu o altă alergătoare în timpul cursei de 5.000 de metri, Abbey D’Agostino s-a întors pentru a ajuta o rivală se ridice È™i să termine cursa. Ea a spus despre eveniment: “DeÈ™i acÈ›iunea mea a fost instinctuală la acel moment, singurul mod care poate fi È™i trebuie raÈ›ionalizat este faptul că Dumnezeu a pregătit inima mea pentru a răspunde în acest mod … ÃŽn tot timpul acesta, El a dorit, a gândit, ÅŸi este clar pentru mine, ca această experiență din Rio să fie mai mult decât performanÈ›a mea în cursă – È™i de îndată ce Nikki s-a ridicat am È™tiut că aceasta era”.

Missy Franklin – Chiar dacă ea a avut o dezamăgire la Jocurile Olimpice credinÈ›a ei  a ajutat-o  să vadă partea pozitivă a lucrurilor. Ea a spus anterior reporterilor despre credinÈ›a ei, spunând: “ExperienÈ›ele mele de la colegiul iezuit Regis/Aurora-Colorado/ au influenÈ›at absolut viaÈ›a mea spirituală, în atât de multe feluri. Luând primele mele lecÅ£ii de teologie, mergând la prima mea Sfâtă Liturghie, la prima mea se recluziune, am început să realizez cât de important este Dumnezeu în viaÈ›a mea È™i cât de mult îl iubesc È™i câtă nevoie am de El. ”
Katie Ledecky – un superstar în bazinul de înot, Ledecky au câștigat cinci medalii la Rio, din care patru de aur. Ea a declarat cum se roagă înainte de fiecare cursă, “Eu spun o rugăciune – sau două – înainte de orice cursă. Ave Maria este o rugăciune frumoasă È™i mi se pare că mă liniÈ™teÈ™te “Ea crede că succesul ei, atât în bazinul de înot cât È™i în viață, de È™colarizarea catolică.
Simone Biles – Lumea a fost captivată de Simone Biles È™i performanÈ›ele ei, câștigând patru medalii de aur È™i una de bronz.  Golindu-i geanta ei gimnastica în speranÈ›a de a găsi o formulă secretă pentru succesul ei, fără să găsească vreo surpirză, reporterul a observat un rozariu alb. Biles a explicat, “Mama mea, Nellie, mi-a luat un rozariu la biserică. Nu-l folosesc pentru a mă ruga înaintea unei competiÈ›ii. Mă rog doar în mod normal pentru mine, dar îl am acolo, pentru ori ce situaÅ£ie.”
Michael Phelps – În mod clar un om schimbat, Phelps a continuat să domine bazinul de înot în ceea ce ar fi fost ultimele sale Jocurile Olimpice. Cel mai titrat sportiv al Jocurilor Olpimpice a fost pe punctul să-ÅŸi năruiască cariera de sportiv datorită drogurilor. Convertirea lui s-a produs ca urmare a faptului că a citit Å¢elul spre care îţi conduci viaÅ£a, pe care i-a pus-o în mână prietenul lui Rick Warren, fotbalist la Baltimore Ravens (Michael Phelps este din Baltimore). Phelps nu numai că a citit-o; el a început să o împărtășească ÅŸi altora. Acest lucru i-a dat porecla “Predicatorul Mike” la centrul de dezintoxicare.

Jocurile Olimpice din acest an ne-au arătat o latură spiritual unică, uimitoare, a acestor sportivi și sperăm că ea va inspira pe mulți tineri pentru finaliza cursa spre o coroană nepieritoare care va dăinui. La rândul Dumneavoastră puteţi aduce alte exemple care dovedesc că drumul credinţie nu este perimat şi  având credinţă benefiezi de haruri prin care poţi realiza lucruri deosebite spre mai mare gloria lui Dumnezeu, aşa cum aţi citit mai sus.

Colaj realizat de Marian Boian, filiala AGRU Baia Mare III-Sf. Anton de Padova.