Sfânta Maică Tereza de Calcutta

ÃŽn 3 septembrie am lanasat o provocare pe grupurile “dialoguri-greco-catolice” ÅŸi “agrunaÅ£ional”.
Astăzi verificând, ca de obicei inboxul, am găsit un răspuns absolut minunat:
“Lăudat să fie Isus!
Am văzut mesajul dumneavoastră cu articolul despre Maica Tereza. Din păcate, eu nu cunosc engleza suficient de bine pentru a mă înhăma la o traducere. ÃŽn schimb, tot pe aleteia, dar în versiunea franceză, am găsit articolul pe care l-am tradus È™i pe care îl ataÈ™ez. Cecilia Frățilă”
Sper ca profesoara Cecilia Frăţilă, secretara Comitetului Director NaÅ£ional al AGRU-lui, să nu se supere că public traducerea Domniei sale înainte de a-i cere acceptul. Cred că cele câteva lucruri pe care le veÅ£i citi în rândurile care urmează ne pot încuraja să nu ne resemnăm, ÅŸi chiar dacă acÅ£iunile noastre par fără importanţă ÅŸi fără să poată schimba ceva să nu uităm că “o luptă este pierdută doar atunci când nimeni nu mai luptă”, cum spunea episcopul diecezei de MaramureÅŸ, episcop al deplinei clandestinităţi, Ioan Maria Dragomir.
POPE FRANCIS - Mother Teresa Canonization
7 lucruri pe care trebuie să le știm despre Maica Tereza

  1. Pe numele său adevărat Anjezë (Agnes) Gonxha Bojaxhiu, Maica Tereza și-a luat acest nume în onoarea micii Tereza a Pruncului Isus.
  2. Înainte de a împărtăși soarta celor mai nevoiași, cea căreia i se spunea pe atunci sora Agnes a trăit vreme îndelungată în contact cu înalta societate indiană. Într-adevăr, timp de 20 de ani, ea a predat geografia fetelor din înaltele caste care frecventau colegiul Sfânta Maria, la Calcutta.
  3. Primul contact cu sărăcia extremă a avut loc în timp ce efectua un stagiu intensiv la « Medical Sisters » la Patna; atunci veni în ajutor unei bătrâne pe care fiul ei a aruncat-o într-o pubelă și care era acoperită de furnici.
  4. Un lucru puțin obișnuit este că ordinul său religios feminin a inspirat crearea unuia masculin. Într-adevăr, în 1965, un iezuit de origine australiană, fratele Andrea, a creat la Caracas și Barquisimeto (Venezuela) o ramură masculină a misionarelor Carității.
  5. La 10 decembrie 1979, în discursul de primire a premiului Nobel, Maica Tereza a uimit auditoriul de mai multe ori. A început prin a recita rugăciunea Sfântului Francisc de Assisi:

Doamne, fă din mine un instrument al Păcii tale:
Unde este ură, să aduc Iubire,
Unde este ofensă, să aduc Iertare,
Unde este dezbinare, să aduc Unire,
Unde este îndoială, să aduc Credință,
Unde este greșeală, să aduc Adevăr,
Unde este disperare, să aduc Speranță,
Unde este tristețe, să aduc Bucurie,
Unde este întuneric, să aduc Lumină.
Învățătorule, fă ca eu să nu caut atât să fiu consolat, cât să consolez,
Nu atât să fiu înțeles, cât să înțeleg,
Nu atât să fiu iubit, cât să iubesc.
Căci dăruind, primim,
iertând, suntem iertați,
murind, înviem la Viața Veșnică.

  1. Pentru Maica Tereza, cea mai mare amenințare pe care trebuie să o înfrunte omenirea este avortul: „Cel mai mare distrugător al păcii, în zilele noastre, este crima comisă împotriva copilului inocent pe cale să se nască”. „Dacă nu doriți copilul pe cale să se nască, dați-mi-l, eu îl vreau!”, a exclamat la Ottawa în septembrie 1988.
  2. Înflăcărată de o anumită îndrăzneală, pe când se afla în fața celor puternici, Maica Tereza a răbufnit în repetate rânduri, ca atunci când a cerut public lui Fidel Castro să se roage pentru ea în timpul unei vizite efectuate în Cuba, în iulie 1986.

Bonus
În numeroasele ei călătorii, călugărița ducea adesea cu sine o statuie a Fecioarei Maria. Călătorilor stupefiați le dădea următoarea explicație: „Doamna Noastră dorește așa de mult să călătorească împreună cu noi! Am căzut de acord astfel: eu o iau cu mine, iar ea mă ajută să intru în țările unde este dificil să merg. În timpul călătoriei, o așez lângă geam, iar ea admiră peisajul.”
Într-o anumită țară din America de Sud, ostilă religiei catolice, a reușit să-l întâlnească pe conducător. Foarte impresionată de duritatea chipului său, a înaintat spre el și l-a întrebat: „Aveți copii?”, „Da, șapte, răspunse el”. Fără a se sustrage, ea scoase din sacoșă 8 medalii miraculoase. „Iar aceasta este pentru dumneavoastră. Aveți nevoie de ea! Dar trebuie să o purtați la gât!!” Liniștit, dictatorul a permis ca cinci surori să se instaleze în țară pentru a-i asista pe săraci.
7 choses à savoir sur Mère Teresa
notă: am ales să public acest mesaj pe newsletter, deoarece în intrepretarea mea este în primul rând o ştire, pe care dacă doriţi o puteţi transfera pe orice reţea de socializare consideraţi că merită.
Pace ÅŸi Bine!