Vizită pastorală a Prea Sfinţitului Alexandru la Şeitin. Reactivarea Reuniunii Mariane

Duminică 1 noiembrie 2009, Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian, împreună Prea Sfinţitul Virgil Bercea, Episcop de Oradea s-au aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Şeitin, Protopopiatul Arad, la invitaţia pr. paroh Ioan Vaşadi şi a consiliului parohial. Este cea de a patra vizită pe care Prea Sfinţitul Alexandru o face în această parohie. Prima vizită a avut loc în anul 2000 în vremea când parohia era păstorită de pr. Ioan Bob, trecut la Domnul în anul 2004. A doua vizită a avut loc în primăvara anului 2004 cu ocazia funeraliilor pr. Ioan Bob, iar a treia vizită a avut loc la 20 martie 2005 cu ocazia instalării actualului paroh, pr. Ioan Vaşadi. Motivele principale ale acestei vizite pastorale au fost: sfinţirea bisericii în urma lucrărilor de restaurare, Sfânta Liturghie şi reînființarea Reuniunii Mariane.

Dimineaţa la ora 9.40 cei doi Episcopi au fost întâmpinaţi la intrarea în localitate cu flori, pâine şi sare de pr. paroh, de d-nul primar Remus Păcurar, de copii îmbrăcaţi în porturi populare, de alţi preoţi şi de numeroşi credincioşi din localitate, dar şi din alte localităţi învecinate. Mai apoi s-a pornit în procesiune spre biserică cu două trăsuri în care erau purtaţi P.S. Alexandru şi d-nul primar Remus Păcurar, respectiv P.S. Virgil şi pr. paroh Ioan Vaşadi. Trăsurile au a fost însoţite de câţiva călăreţi.

În faţa bisericii cei doi ierarhi au fost întâmpinaţi de rvs. pr. Prelat papal Nistor Chişbora, Protopopul Aradului de rvs. Prelat pr. Radu Fărcaş precum şi preoţi din zonă (Protopopiatul greco-catolic de Arad). Un grup de copii îmbrăcaţi în straie populare au oferit oaspeţilor buchete de flori.

Ceremonia religioasă a început la orele 10.00 cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat pe esplanada din faţa intrării în biserică, după care a urmat binecuvântarea bisericii, prin ungerea zidurilor exterioare cu sfântul şi marele mir, în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită.

Sfânta Liturghie arhierească, a fost pontificată de P.S. Alexandru şi P.S. Virgil, alături de Prea Sfinţiile Sale, în jurul sfintei mese a altarului aflându-se: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, şi un sobor de 10 preoți.

Cuvântul de învăţătură, pe marginea Evangheliei zilei, cea a bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr a fost rostit de Prea Sfinţitul Virgil Bercea.

Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de corul Seminarului Teologic din Oradea „Schola Cantorum” condus de prof. dr. Radu Mureşan.

La sfârşitul Sfintei Liturghii a avut loc ceremonia solemnă a primirii noilor membri în Reuniunea Mariană, de către cei doi Episcopi. Înaintea ceremoniei de primire Prea Sfinţitul Alexandru s-a adresat credincioşilor spunând: „Participarea şi implicarea laicilor în viaţa Bisericii este deosebit de importantă în special în parohiile unde nu există cel puţin o persoană consacrată sau ordine călugăreşti. Reuniunea Mariană prin membrii săi, prin exemplul lor şi modul lor de viaţă ca buni credincioşi, ajută foarte mult preotul în activitatea pastorală parohială dar şi în probleme sociale. Una din cele mai importante atribuţii este de a cinsti pe Prea Curata Fecioară Maria şi de a ne pune în slujirea Ei”. Pentru început, din rândul credincioşilor practicanţi s-au înscris 20 de persoane, dar lista rămâne deschisă tuturor enoriaşilor, care se oferă să fie Fii ai Fecioarei Maria, doritori de a lua parte la programul propus conform statutului acestei organizaţii religioase. Prea Sfinţitul Alexandru a înmânat Diploma Mariană şi „Medalia Miraculoasă a Sfintei Fecioare Maria” celor care au fost primiţi în Reuniunea Mariană. Pentru o bună desfăşurare a programului „Reuniunii Mariane” în parohie, a fost numit Asistent Spiritual Pr. Ioan Vaşadi, iar ca Preşedintă a acestei reuniuni a fost aleasă D-na Elisabeta Avram. Prea Sfinţitul Alexandru, continuă şirul vizitelor pastorale în parohiile Eparhiei de Lugoj pentru a forma apostolat laic în care intră şi Reuniunea Mariană.

La finalul ceremoniei, pr. paroh Ioan Vaşadi a mulţumit tuturor celor prezenţi: celor doi arhierei în primul rând, corului care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, primarului din Şeitin care a participat la sărbătoare, reprezentanţilor autorităţilor de stat şi tuturor credincioşilor care au făcut posibilă finalizarea lucrărilor de restaurare a bisericii.

În final, credincioşii, preoţii şi cei doi Episcopi, au continuat bucuria lor printr-o agapă fraternă pregătită cu generozitate de către credincioşii din parohie. În cadrul agapei a avut loc pe scena căminului cultural un frumos program artistic de dansuri si cântece populare oferit de artiştii de muzică şi dansuri populare din localitate.

Raimondo Mario Rupp
Internet și Audio-Vizual
Episcopia Greco-Catolică Lugoj

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *