Buletinul AGRU BucureÅŸti nr. 11/nov. 2009

Buletinul AGRU BucureÅŸti

Nr. 11 (18) – Noiembrie 2009      

Publicaţie a Consiliului Director „AGRU Bucureşti”

Editorial

Laurenţiu Horia Moisin în amintirea noastră

Iată, au trecut trei ani de când Laurenţiu a plecat dintre noi la Domnul. De câte ori mă gândesc la el trei sunt cuvintele care îmi revin de fiecare dată în minte: modestie, respect şi curaj.

Laurenţiu Moisin era omul care nu facea niciodată caz de sine, de multele lucruri pe care le ştia şi le făcea. El este pentru mine un model de dedicare şi sacrificiu pentru cauza Bisericii Române Unite. Am lucrat multă vreme împreună în cadrul AGRU Bucureşti şi l-am simţit mereu ca pe un îndemn şi catalizator pentru a cunoaşte şi a înţelege unicitatea paradoxală a Bisericii noastre care a evoluat pe o axa temporală de cca 300 de ani de la persecuţia începuturilor, la recunoaştere şi împlinire, iarăşi la persecuţie, iar apoi la o renaştere dificilă şi dureroasă.

Mi-a fost un bun învăţător şi am uneori regretul că nu i-am mulţumit îndeajuns sau nu l-am ajutat suficient, eu şi alţii. În orice caz, în ciuda tuturor adversităţilor Laurenţiu Moisin nu a abandonat niciodată lupta. Aristotel spunea despre curaj că este cea mai importantă dintre calităţile umane pentru că el asigură existenţa şi viitorul celorlalţi. Laurenţiu a fost un om curajos, un luptător cu sacrificiu de sine şi generozitate pentru ceilalţi. S-a luptat pentru repunerea Bisericii sale în drepturile ei fireşti cu abnegaţie şi devotament. Ultima oară când l-am întâlnit, deşi trecuse printr-o perioadă de grea suferinţă, era fericit. Mi-a spus că o să intrăm curând în biserica “Sfântul Vasile cel Mare”. Şi aşa s-a întâmplat.

Pentru cei care nu l-au cunoscut suficient, dar şi pentru cei care doresc să-i cunoască mai bine activitatea şi contribuţia, vom începe cu acest număr al Buletinului să inserăm documente din arhiva AGRU Bucureşti concepute, scrise sau publicate de-a lungul vremii de Laurenţiu Moisin.

Începem, aşadar, cu o scrisoare deschisă trimisă de Laurenţiu Moisin în numele AGRU Bucureşti către Guvernul României, Patriarhia BOR, Ambasada Statelor Unite, presă scrisă, agenţii de presă, televiziuni, radio, organizaţii neguvernamentale de apărare a drepturilor omului etc, la data de 03 oct. 2004. Ea se numeşte Despre “Documentarul” trimis de Cancelaria Sfântului Sinod şi este la fel de actuală şi astăzi, mai ales în contextul presiunilor exercitate în ultima lună de grupuri de preoţi ortodocşi din judeţele Maramureş şi Satu Mare asupra Parlamentului României şi Patriarhiei BOR şi de către memoriul laicatului ortodox către Sfântul Sinod BOR privind “imposibilitatea dialogului cu catolicii”.

Ioan Sâmihăian

PreÅŸedinte AGRU BucureÅŸti

____________________________________________________________________________

Despre “Documentarul” trimis de Cancelaria Sfântului Sinod

“Documentarul” trimis de Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin care solicită retragerea Ordonanţei  Guvernului Nr. 64/13 august 1994 surprinde din doua puncte de vedere. In primul rând, surprinde prin încercarea autorilor de a impune autoritatilor statului dorinţa BOR de a se constitui ca stat in stat. Virulenţa cu care este sustinuţă îngrădirea accesului Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolică, la justiţie, deşi aceast lucru a situat timp de 14 ani România pe lista neagră a ţărilor care încalca flagrant “Declaraţia universală a drepturilor omului”, nu este doar o atitudine necrestinească faţă de o biserică soră ale cărei lăcaşe de cult le stăpâneşte fără nici un drept, ci o luare publică de poziţie împotriva intereselor României. Cel de al doilea punct prin care surprinde este motivarea gestului. Motivare care ne trimite la Decalog pentru că lucrurile sunt falsificate  cu bună ştiinţă.

Nu este adevarat ca Eminenta Sa Cardinalul Todea a fost de acord cu art. 3 din decretul Lege Nr. 126/1990. Aceast decret a fost emis de presedintele Iliescu la cererea expresa a BOR. Eminenta Sa Cardinal Todea a susţinut întotdeauna că statul roman are obligaţia să restituie lăcaşele de cult pe care le-a confiscat. Biroul de presă al Patriarhiei a protestat vehement când BBC a dat pe post cuvintele Eminentei sale cu ocazia discuţiilor provocate de lansarea în 2002 a Memorandum-ului credincioşilor, deci cunoştea foarte bine acest lucru. Puteţi vedea în  anexa modul în care au trecut la BOR parohiile greco-catolice din Bucureşti. (A se vedea nota de la sfârşitul acestui material – menţiune mea I.S.)

Ne surprinde interpretarea care se face documentelor de la Balamand. În primul rând, BRU nu este semnatara documentului. Apoi, Vaticanul şi-a precizat foarte clar poziţia faţă de documentul de la Balamand şi aceasta diferă total de interpretarea facută de reprezentanţii BOR. Vaticanul a precizat că bisericile catolice orientale, printre care se numară şi BRU constituie o bogaţie a Bisericii Universale (catolică) şi că existenţa lor nici nu poate fi pusă în discuţie.

Nu este de loc adevarat că BRU a obţinut “prin dialog” 153 de biserici, asa cum se afirmă. BRU a solicitat retrocedarea a 160 biserici şi acceptul pentru slujire alternativă în alte 227. După ştiinţa noastră, la finele anului 2003 numarul total al lăcaşelor de cult obţinute prin dialog de la BOR a fost de 13. Nu s-a acceptat slujirea alternativă în nici o biserică. Bisericile retrocedate de IPS Nicolae Corneanu se datorează atitudinii tranşante şi real creştineşti a înaltului ierarh şi nu au nici o legatură cu comisiile de dialog. În acelasi timp, considerăm că este lipsit de onestitate să se declare că bisericile care au revenit la BRU împreună cu întreaga comunitate constituie un efect al aceloraşi comisii. Faptul că BRU a reuşit să obţină 12 lăcaşe de cult prin justiţie nu demonstrează de loc inutilitatea Ordonanţei de guvern amintite. Sunt alte sute de procese în care justiţia s-a spălat pe mâini şi a trimis pe reprezentanţii BRU la faimosul dialog. Se ajunge la situaţii de-a dreptul absurde cum ar fi aceea în care un reprezentant de marcă al BOR să poata declara că BRU stă cu mâna întinsă (declaraţia de la Timisoara a d-lui Theodor Bakonschi) în loc ca aceasta să-şi poată apăra drepturile în mod legal, cu demnitate.    

Nu intelegem cum strică imaginea României faptul ca apare pe site-ul www.catholica.ro un alt număr de credinciosi greco-catolici decât cel înregistrat de recensamântul din 2002. Noi am contestat întotdeauna acest recensamant şi am explicat foarte clar şi de ce. Şi nici nu vedem de ce trebuie să trecem sub tăcere cazurile în care greco-catolicii, preoţi şi credinciosi, sunt victime ale violenţei unor cetăţeni, isterizaţi de multe ori, cu sprijinul reprezentanţilor autoritătilor. Imaginea ţării o strică cei care fac aceste lucruri.

PreÅŸedinte AGRU BucureÅŸti

Dr. ing. Laurenţiu Horia Moisin

__________________________________________________________

Notă: În Anexa este redat extrasul din Arhiva centrului ANIC, Fond Direcţia Generală a Poliţiei, Dosar Nr.75/1946, fila 402, 131/4 Decembrie 1948, nota 00982.

_________________________________________________________________________________

Centenar

Centenarul Bisericii Vicariale „Sf. Vasile cel Mare” din str. Polonă nr. 50  s-a  constituit într-o sărbătoare a întregii comunităţi greco-catolice din Bucureşti. Festivitătile organizate de Vicariatul de Bucureşti, sub directa îndrumare a PS Episcop Mihai, Vicarul Bucureştilor, s-au desfăşurat pe durata a două zile, respectiv si 4 octombrie 2009.

Prezsimp

Prima zi a fost rezervată unei sesiuni de comunicări ştiinţifice desfăşurată în amfiteatrul Bibliotecii Academiei Române. Amfiteatrul de 212 locuri s-a dovedit neîncăpător, toate locurile fiind ocupate până la refuz. Sesiunea a fost moderată de lector univ. dr. Alin Tat, preşedintele Consiliului Director National al AGRU.

 Simpozionul a fost deschis de PS Episcop Mihai, Vicarul Bucureştilor, care a spus, printre altele: „Centenarul primei biserici unite din Bucureşti este celebrarea unui an întreg pe care îl consacrăm recunoştinţei pentru harurile lui Dumnezeu revărsate peste noi şi generaţiile care ne-au precedat. Un an în care să putem consemna puterea credinţei, să iradiem energiile sufletului, să mulţumim Cerului  pentru un altar. Suntem aici astăzi să ne reamintim că suntem păstrători ai cuvântului profetic care ne propune să rămânem fii ai lui Dumnezeu, dar şi ai Bisericii Române Unite astfel ca lumina să nu se stingă”.

A vorbit apoi pr. Ioan Danet, parohul bisericii al cărei centenar a fost sărbătorit, care, insistând asupra succesiunii pastorale ce a dat parohiei puterea de a iradia mesajul ales al Evangheliei şi sentimentele de fidelitate fata Vicarul lui Isus Cristos pe pământ, cu sediul la Roma, neîntrerupt de la Sf Petru până astazi. Părintele paroh a prezentat lungul şir al personalităţilor preoţeşti care au dat suflet  şi culoare prezenţei comunităţii greco-catolice pe teritoriul fostului Regat.

Următorul vorbitor a fost profesorul universitar dr.Cesare Alzati, istoric şi filolog de la Universitatea Sacro Cuore din Milano, care  a prezentat fenomenul unionist petrecut în Transilvania, în contextul timpului şi locului, geografic şi istoric, precum  şi continuitatea sa ca pe o temeinică lucrare a spiritului creştin al românilor, ataşaţi statutului şi cutumelor lor specifice, moştenite încă de la formarea şi creştinarea lor. Istoricul Cristian Bădiliţă a încântat auditoriul prin evocarea climatului teologic şi destăinuirile dogmatice ale sfârşitului de secol IV, unde se regăseşte figura şi opera Sfântului Casian Romanul.

Profesorul Ovidiu Bozgan de la Universitatea din Bucureşti, director al Institutlui Diplomatic Român, a evocat aspecte ale activităţii documentare pe care ierarhia unită a desfăşurat-o între anii 1964 -1973, iar părintele Ionuţ Strejac, doctor în drept, secretarul Nunţiaturii de la Varşovia, a sintetizat şirul evenimentelor care au dus la realizarea unui statut juridic pentru românii uniţi din Principate şi la realizarea construcţiei bisericii Sf. Vasile.

Corala „Angeli” din Cluj-Napoca, dirijată de Dna. prof. Angela David, a încantat asistenţa cu un repertoriu de cântece sacre şi prelucrări de folclor realizând intermezzo-ul muzical al momentului şi demonstrând  reale calităţi interpretative.

 Au fost prezenţi Excelenţa Sa Mons. Francisco Javier Lozano, Nunţiul apostolic în România, Excelenţa Sa Cornel Damian, episcop romano-catolic auxiliar de Bucureşti, pr. Cazimir Budău, secretarul CER. Din Italia a ţinut să participe pr. dr. Claudiu Pop, rectorul Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma.  Au  mai participat  ziarişti şi reporteri, precum şi, în ciuda timpului care nu a fost prea favorabil, numeroşi credincioşi din toate parohiile din capitală, şi credincioşi de alte confesiuni creştine.

Părintele Silviu Hodiş, directorul Editurii Galaxia Gutenberg, prezent la eveniment, a organizat un stand de carte în foaierul amfiteatrului, stand care s-a bucurat de un real succes. La sfârşitul sesiunii cei prezenţi s-au reunit în foaier pentru un cocktail pregătit de organizatori.

prezidiubru

Ziua a doua a manifestărilor centenarului Bisericii Vicariale „Sf. Vasile cel Mare”, a reunit la Sfânta Liturghie arhierească pe credincioşii greco-catolici din toate parohiile capitalei. A celebrat Preasfinţitul Episcop Mihai, Vicarul Bucureştilor, asistat de pr. Liviu Oţoiu, protopopul Bucureştilor, pr. Ioan Dăneţ, parohul bisericii centenare, de toţi ceilalţi preoţi uniţi din capitală, de preoţi greco-catolici din ţară şi din străinătate prezenţi la manifestările centenarului.

Au fost prezenţi şi au concelebrat în calitate de oaspeţi de onoare, în  cele mai importante momente ale Sfintei Liturghii arhiereşti, Excelenţa Sa Mons. Francisco Javier Lozano, Nunţiul apostolic în România şi Excelenţa Sa Cornel Damian, episcop romano-catolic auxiliar de Bucureşti.

După citirea Sf. Evanghelii, Nunţiul apostolic a rostit un emoţionant cuvânt de salut, apoi parohul bisericii centenare, pr. Ioan Dăneţ, a dat citire scrisorii Preafericitului Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de Corala „Angeli” din Cluj-Napoca, dirijată de Dna. prof. Angela David, care a dovedit încă odată o înaltă dăruire şi o remarcabilă artă interpretativă. Au  mai participat reprezentanţi ai Preşedenţiei României, ai Ministerului Culturii şi Cultelor, ziarişti şi reporteri.

La sfârşitul Sf. Liturghii, PS Sa Cornel Damian a salutat pe cei prezenţi, a transmis felicitările şi omagiile IPS Ioan Robu bucuria împărtăşirii prezenţei Domnului, în comuniune cu credincioşii greco-catolici, după care PS Episcop Mihai a adresat mulţimii de credincioşi un cuvânt de salut. Plecând de la Evanghelia zilei, Vicarul Bucureştilor a spus: „Discernământul sufletesc vine în mod paradoxal prin întreţinerea neliniştii, printr-o voinţă trează şi progresivă călăuzită de credinţă. Ca să fim fii ai Celui Preaînalt avem nevoie de adversităţi, iar duşmanii sunt indicele care ne oferă posibilitatea de a fi ca şi Tatăl, adică îndurători şi iertători”. Anul jubiliar al Bisericii Vicariale „Sf. Vasile cel Mare”,  va continua cu o serie de manifestări culturale şi de credinţă până la Crăciunul anului 2010, incluzând şi aniversarea a 60 de ani de la trecerea la cele veşnice a PS Vasile Aftenie la10 mai 2010.

Participanţii la această solemnă sărbătoare au trăit cu maximă intensitate înălţătoarele momente  ale acestei sublime sărbători, care le-a umplut inimile de cele mai înalte şi pure sentimente.

Celebrarea a avut privilegiul de a fi transmisă de Radio Maria România prin buna grijă a redactorul Claudiu Ardelean, prezent la manifestările centenare. AGRU Bucureşti a fost alături de episcop, ocupându-se de o bună parte a aspectelor organizatorice. Sfânta Liturghie aniversară a centenarului a fost urmată de o agapa colegială, organizată de parohia sărbătorită, sprijinită de Consiliul parohial.

A consemnat: Valer Ardelean,

Membru al Consiliului Director AGRU BucureÅŸti

____________________________________________________________________________

Scoala de rugaciune

Miercuri 14 octombrie a.c. a avut loc la Biserica Vicariala „Sf. Vasile cel Mare” din str. Polona nr. 50, prima dintre cele nouă întâlniri din cadrul “Şcolii de rugăciune, organizată de Vicariatul de Bucureşti pentru sesiunea 2009-2010. Întâlnirile se vor desfăşura sub tema “Adversităţile vieţii – drumul sfinţeniei” şi vor avea loc în cea de a doua miercuri din fiecare lună, începând cu luna octombrie 2009 şi sfârşind cu 9 iunie 2010, între orele 18,30-19,30, fiind urmate de discuţii pentru benevoli, dupa ora 19,30. Temele sunt propuse de Preasfinţitul Episcop Mihai.

 Consiliul Director al AGRU Bucuresti îndeamnă pe toţi credincioşii membi sau nemembri ai asociaţiei să beneficieze de bogatele învăţăminte pe care PS Episcop Mihai le împărtăşeşte cu binecunoscutul şi convingătorul sau talent.

 Programul: 14 octombrie 2009; 11 noiembrie 2009; 9 decembrie 2009; 13 ianuarie 2010; 10 februarie     10 martie; 14 aprilie; 12 mai; 9 iunie 2010.

______________________________________________________________________________________

S-a intamplat in luna noiembrie . . .

01.11.1946. A fost hirotonit preot Karol Wojtyla, cel care avea să ajungă succesor al Sfântului Petru cu numele Ioan Paul al II-lea.

 04.11.1912. A fost ales Episcop al Eparhiei greco-catolice de Lugoj preotul Valeriu Traian Frenţiu, care mai apoi a ajuns Episcop de Oradea şi a murit pentru credinţă în penitenciarul din Sighet.

 06.11.1996. A fost numit Episcop coadiutor de Oradea PS Virgil Bercea, până atunci Episcop auxiliar de Alba-Iulia şi Făgăraş, actualul Eparh greco-catolic de Oradea.

09.11.1996. A fost ales Episcop, titular de Silli, auxiliar de Cluj-Gherla, preotul Florentin Crihălmeanu, actualul Eparh al Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.

 11.11.1911. S-a născut Ioan Ploscaru, fost Episcop auxiliar ÅŸi apoi eparhial al Eparhiei greco-catolice de Lugoj, ÅŸi Arhiepiscop “ad personam”.

19.11.1950. A fost consacrat Episcop, titular de Cezaropolis, auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, Alexandru Todea, care a devenit mai apoi Arhiepiscop al acestei Arhieparhii şi Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, al doilea Cardinal al Bisericii Catolice din România.

20.11.1995. A devenit Episcop eparhial de Lugoj PS Alexandru Mesian, până atunci coadiutor al acestei Eparhii greco-catolice.  

22.11.1884. S-a născut Alexandru Rusu, primul Episcop greco-catolic de Maramureş, mort pentru credinţă în penitenciarul din Gherla.

26.11.1858. A fost înfiinÅ£ată Eparhia greco-catolică de Gherla, viitoare de Cluj-Gherla, prin bula “Ad Apostolicam Sedem” a Papei Pius al IX-lea.

 • A fost înfiinÅ£ată Eparhia greco-catolică de Lugoj, prin bula “Apostolicum Ministerium” a Papei Pius al IX-lea.

 • A fost restaurată Mitropolia Română Unită cu Roma de Alba-Iulia ÅŸi FăgăraÅŸ, prin bula “Ecclesiam Christi” a Papei Pius al IX-lea.

28.11.1943. S-a născut Francisco Javier Lozano, Arhiepiscop, actualmente Nunţiu Apostolic în România.

29.11.1931. A fost hirotonit preot Ioan Suciu, fost Episcop auxiliar al Eparhiei greco-catolice de Oradea, şi apoi Administrator apostolic al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, mort pentru credinţă în penitenciarul din Sighet.

______________________________________________________________________________________

Coordonator număr: Valer Ardelean                Redactor: Ioan Sâmihăian

(Buletinul AGRU Bucureşti se distribuie gratuit în formă tipărită în parohiile greco-catolice din Bucureşti, în formă electronică pe agru1@yahoogroups.com şi agrunational@yahoogroups.com. De asemenea, poate fi citit online pe http://www.agru.ro/sector/blaj/bucuresti/. )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *