Adunarea generală extraordinară AGRU la Deva

COMUNICAT

Delegaţi din cele 5 Eparhii şi din Vicariatul de Bucureşti s-au întrunit în Adunare Generală extraordinară în zilele de 6 şi 7 noiembrie 2009 la Biserica „Imaculata” din Deva, în Eparhia de Lugoj, având motto-ul „Ca toţi să fie una”. După salutul iniţial al Preşedintelui şi al Asistentului spiritual naţional, reuniunea a fost moderată de d-na avocat Cristina Purice (responsabila departamentului juridic AGRU naţional) şi de d-ra Cecilia Frăţilă (secretara AGRU).

Obiectivele reuniunii au fost următoarele: analiza propunerilor de modificare a Statutului AsociaÅ£iei, definitivarea siglei AGRU, strategiile de acÅ£iune ale AGRU în parohii ÅŸi stabilirea activităţilor AsociaÅ£iei pentru anul asociativ 2009 – 2010. Analiza propunerilor de modificare a Statutului a condus la adoptarea unei variante care include în structura de conducere ÅŸi un Birou Executiv format din PreÅŸedinte, Secretar, Trezorier. De asemenea, s-a clarificat rolul Asistentului spiritual în structurile de conducere, acesta participând la toate reuniunile dar fără drept de vot. Referitor la cazul responsabililor AGRU de la cele trei nivele (naÅ£ional, eparhial, parohial), cei ce timp de 6 luni nu vor participa la activităţi ÅŸi nu îşi vor îndeplini responsabilităţile, vor fi consideraÅ£i demiÅŸi. Se va elabora ÅŸi un Regulament de ordine interioară AGRU, Regulament care completează Statutul. Această variantă a Statutului, cu modificările de rigoare, va fi supusă spre aprobare Arhiepiscopului Major.

Participanţii au propus strategii de lucru ale AGRU la nivelul parohiei, strategii care urmează a fi puse în practică în strânsă colaborare cu preoţii parohi şi vicarii parohiali. Aceste strategii vizează şi colaborarea cu alte Asociaţii de laici, în special colaborarea cu Asociaţiile de tineri. Se vor invita Asociaţiile de tineret ASTRU/ATCM la dialog pentru a identifica o strategie comună de colaborare pentru viitor în ceea ce priveşte apostolatul laic. Totodată, s-a subliniat necesitatea colaborării strânse cu Ierarhia în vederea dinamizării activităţii Asociaţiei.

In perioada 22-24 noiembrie se vor împlini 80 de ani de la Congresul de constituire AGRU. Cu această ocazie, se propune tuturor parohiilor unde activează Asociaţia să aibă în aceste zile „Sărbătoarea AGRU” în care să se organizeze primirea de noi membri, momente formative, momente de rugăciune, prezentarea AGRU în parohii.

Până în luna martie 2010 se invită AGRU–urile eparhiale şi AGRU din Vicariatul de Bucureşti să organizeze alegeri pentru noile Consilii directoare, urmând ca în luna mai să se aleagă membrii Consiliului director național.

Calendarul asociativ 2009- 2010 cuprinde următoarele activităţi naÅ£ionale: Adunarea Generală (28 – 30 mai 2010, Cluj-Napoca), Ziua AGRU (29 iunie), ÃŽntâlnirea Consiliului Director AGRU (8 – 9 octombrie 2010). De asemenea, AGRU va participa la activităţile propuse de ACRO.

Următoarea întâlnire a reprezentanÅ£ilor naÅ£ionali AGRU va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 28 – 30 mai, cu ocazia Adunării generale.

Cecilia Frăţilă
secretar AGRU

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *