Întrunirea arhidiecezană a Reuniunii Mariane din BRU

Un eveniment de o deosebită importanţă spirituală şi culturală a avut loc în Episcopia Greco-Catolică de Oradea în perioada 24-26 septembrie. La Facultatea de Teologie Greco-Catolică, cu binecuvântarea PS Virgil Bercea, s-a desfăşurat "Întrunirea arhidiecezană a Reuniunii Mariane". Au fost prezente delegaţii din toate eparhiile. Eparhia de Oradea a fost reprezentată de delegaţii din mai multe protopopiate. În cuvântul său Preasfinţitul Virgil a menţionat: "Maria este model în rugăciune şi bucurie. Dacă într-adevăr Reuniunea Mariană ia modelul Mariei atunci reuşeşte să se integreze şi să devină în viaţa Bisericii acel aluat care face ca totul să dospească prin rugăciune".

Reuniunea Mariană este o asociaţie a laicilor din Biserica Catolică, poate cea mai veche (a luat fiinţă la Roma în anul 1563), care se caracterizează printr-o evlavie particulară pentru Sfânta Fecioară Maria, model de credinţă şi rugăciune, model în felul de a gândi şi de a acţiona. În Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Reuniunea Mariană există de 95 de ani, din 1914. Prima Reuniune Mariană a fost înfiinţată de Episcopul Demetriu Radu, de preoţii-profesori de la Academia Teologica Greco-Catolică şi de protopopul de Oradea, I. Genţ. În istoria sa de aproape 100 de ani, Reuniunea Mariană din Oradea şi întregul Bihor a fost lumină pentru lume. Sunt numeroase obiectivele Reuniunii Mariane, dar menţionăm că alături de cele spirituale sunt şi altele, cum ar fi formarea adevăratelor caractere cât şi cunoaşterea şi răspândirea culturii creştine.

Azi lumea traversează un deşert spiritual, dar prin Maria putem păstra contactul cu Cerul. Întrunirea arhidiecezană a Reuniunii Mariane de acum şi-a propus "să reînveţe trecutul pentru a înţelege prezentul, pentru a acţiona şi a clădi viitorul". Reuniunea Mariană a dovedit şi dovedeşte că are capacitatea de a se adapta timpurilor (mărturie sunt cei aproape 500 de ani de existenţă). În vreme ce lumea îşi schimbă mereu stilul de viaţă şi pierde tot mai mult din umanitate, Reuniunea Mariană rămâne în orizontul existenţei Mariei, apără şi transmite adevărurile de credinţă şi valorile creştine. Este alături de Biserică în efortul de a se împotrivi răului şi a purta binele în lume. "Cu blândul Isus, să ne binecuvânteze Fecioara de Sus." (Biroul de presă al Episcopiei de Oradea)

image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *