Parohia ÅžiÅŸeÅŸti ÅŸi renaÅŸterea AGRU

Cu ocazia reuniunii Comitetului Director Naţional AGRU şi a delegaţilor din cele 5 Eparhii şi din Vicariatul de Bucureşti, la Baia Mare, s-a decis vizitarea parohiei din Şişeşti şi constituirea AGRU în această parohie simbol al mărturiei de credinţă catolică. În după-amiaza zilei de 24 ianuarie 2009, aniversarea Unirii Principatelor la 1859, reprezentanţii conducerii naţionale AGRU şi delegaţii prezenţi la Baia Mare s-au deplasat la Şişeşti, unde au fost întâmpinaţi de pr. paroh Gabriel Hort, de membrii comitetului parohial local, de dascălii şi elevii de la şcoală, de credincioşii veniţi în număr impresionant. În incinta casei memoriale "Pr. dr. Vasile Lucaciu", pr. paroh a salutat delegaţia AGRU şi a vorbit cu mult har despre credinţa şi crucea şişeştenilor. Pr. Vicar drd. Coriolan C. Mureşan, asistent spiritual naţional AGRU, a răspuns cuvântului parohului vorbind despre "Învierea Şişeştiului", despre renaşterea AGRU şi despre exemplul de credinţă pe care şişeştenii îl dau tuturor credincioşilor din România.

Corul copiilor de la ÅŸcoala din ÅžiÅŸeÅŸti a dat un mic concert de muzică patriotică ÅŸi religioasă, mergând pe cele două componente ale vieÅ£ii ÅŸiÅŸeÅŸtenilor: românismul ÅŸi catolicismul, ambele subliniate ÅŸi în cuvântul rostit de domnul învăţător Rus. A urmat o poezie spusă cu un mare patos de către un localnic ce rivaliza cu marii actori de pe scenele teatrelor de tradiÅ£ie. S-a vizitat casa memoriala – vechea ÅŸcoală ÅŸi vechea casă parohială – ÅŸi ulterior ni s-a permis să facem o scurtă vizită în biserica neretrocedată, biserică aflată încă în litigiu între parohia greco-catolică locală ÅŸi cei ce o deÅ£in fără nici un drept din 1948. ÃŽn biserică, toÅ£i cei prezenÅ£i s-au recules la mormântul pr. dr. Vasile Lucaciu ÅŸi fiecare a avut un moment de rugăciune personală către Maica Domnului, în faÅ£a statuii Fecioarei Maria din lăcaÅŸul de cult. ToÅ£i cei prezenÅ£i au observat ce scria pe cupola bisericii: "Cred într-una, sfântă, catolică ÅŸi apostolică Biserică", precum ÅŸi statuile de la intrare – numele de sub ele au fost ÅŸterse – a Papei Pius al IX-lea ÅŸi a Mitropolitului Atanasie Anghel.

S-a vizitat vechea bisericuţă, considerată de unii ca fiind din secolul al XI-lea, şi apoi toată suflarea a participat la recitarea Sf. Rozar în cimitir, catacomba modernă în care şişeştenii slujesc Sfânta Liturghie datorită faptului că nu li se permite să intre în biserica aparţinându-le de drept. Delegaţii AGRU au fost impresionaţi de mărturia de credinţă continuă a şişeştenilor şi de lupta lor pentru dreptate şi adevăr prin fidelitate faţă de greco-catolicism şi românism. La finalul momentului de rugăciune, pr. Vicar drd. Coriolan C. Mureşan a rostit Consfinţirea la Inima Neprihănită a Preasfintei Fecioare Maria, subliniind apoi că renaşterea AGRU "reîncepe la Şişeşti nu numai pentru această zona ci pentru întreaga ţară".

La sediul primăriei a avut loc constituirea AGRU în parohia Şişeşti, fiind pentru prima oară când conducerea naţională şi delegaţii din cele 5 Eparhii şi din Vicariatul de Bucureşti participă împreună la un astfel de moment istoric. Preşedintele AGRU local va fi domnul învăţător Rus, iar asistent spiritual local pr. Gabriel Hort. Procesul verbal de constituire a fost semnat şi de asistentul spiritual naţional, de preşedintele AGRU Maramureş (prof. Lucian Miclaus), de asistentul spiritual AGRU Maramureş, pr. dr. Angel Zareczki, precum şi de noul preşedinte şi de asistentul spiritual local, fiind redactat de d-ra profesoară Cecilia Frăţilă, secretara naţională AGRU.

AGRU nu va uita Şişeştiul, nu va uita lupta şi credinţa acestor oameni minunaţi şi ei, şişeştenii, ne vor un exemplu pentru viitor nouă tuturor. Fie ca Măicuţa Sfântă atât de dragă şişeştenilor să le asculte ruga lor şi a noastră! După vizita la Şişeşti putem spune că AGRU s-a reîntors la rădăcinile sale, luându-şi forţa din întâlnirea cu oamenii minunaţi din satele ce mărturisesc credinţa lor catolică. Am scris aceste rânduri cu multă bucurie şi cu o speranţă extraordinară în renaşterea AGRU dar şi într-o mare renaştere a greco-catolicismului românesc. După intensa experienţă de la Şişeşti, AGRU ştie mai mult ca oricând câtă nevoie este de această istorică Asociaţie a laicilor în parohii.

Pr. Coriolan C. MureÅŸan
Asistent spiritual naţional AGRU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *