Întâlnirea Comitetului Director Naţional şi a Delegaţilor AGRU (comunicat)

ÃŽn perioada 23-25 ianuarie 2009, la Mănăstirea CălugăriÅ£elor Baziliene “Sf. Maria” din Baia Mare, s-a desfăşurat ÃŽntâlnirea Comitetului Director NaÅ£ional AGRU ÅŸi a DelegaÅ£ilor AGRU din cele 5 Eparhii ÅŸi din Vicariatul de BucureÅŸti. La întâlnire au participat 22 de persoane: pr. drd. Vicar Coriolan C. MureÅŸan (asistent spiritual naÅ£ional), pr. Daniel Câmpean, Alexandra Belciug, Cecilia Frăţilă, Delia Ciulea, Gabriela Popa (Arhieparhia de Alba Iulia ÅŸi FăgăraÅŸ), Daniela Păcală, Constantin PantiÅŸ (Eparhia de Oradea), Daniela Perian, Cristina Purice, Margareta Gheorghiu (Eparhia de Lugoj), Cornelia FriÅŸan, Marius Boldor (Eparhia de Cluj-Gherla), pr. dr. Angel Zareczki, Lucian MiclăuÅŸ, Ligia Fanea, Marian Boian, Petronela MureÅŸan, Trandafir Pop (Eparhia de MaramureÅŸ), Valer Ardelean, Iulia Stănescu, Cornelia Epure (Vicariatul de BucureÅŸti).

ParticipanÅ£ii s-au întâlnit cu Mons. Simion IlieÅŸ (Protosincelul/Vicarul general al Eparhiei de MaramureÅŸ) care a transmis salutul ÅŸi binecuvântarea PS Episcop Ioan ÅžiÅŸeÅŸtean. Lucrările au debutat cu Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, celebrată de asistenÅ£ii spirituali prezenÅ£i ÅŸi cu meditarea capitolului 17 din Evanghelia după Ioan, dat fiind că motto-ul reuniunii a fost: “… ca toÅ£i să fie una, după cum Tu, Tată, eÅŸti în Mine ÅŸi eu în Tine, ca ÅŸi ei să fie una în Noi, pentru ca lumea să creadă că Tu m-ai trimis” (Ioan 17,21). S-a discutat stadiul reorganizării AGRU la nivel eparhial. VicepreÅŸedinÅ£ii naÅ£ionali, care sunt ÅŸi preÅŸedinÅ£i eparhiali, au prezentat componenÅ£a noilor Consilii eparhiale AGRU pe care le prezidează. Consiliile eparhiale AGRU din Eparhia de Oradea, din Eparhia de Lugoj, din Eparhia de MaramureÅŸ, din Vicariatul de BucureÅŸti ÅŸi-au definitivat structura, urmând ca pe parcursul lunii martie să se definitiveze alegerea Consiliilor din Eparhia de Cluj-Gherla ÅŸi din Arhieparhia de Alba-Iulia ÅŸi FăgăraÅŸ.

Plecând de la aceste informaţii s-au putut constitui echipele de lucru pe departamente. S-a definitivat structura (4 părţi + 2 anexe) şi conţinutul broşurii despre AGRU (Cuvânt introductiv; Întemeietorii; Mărturii; Prezentare AGRU naţional; statut AGRU, cronologia istoriei AGRU) de promovare a AGRU, urmând ca la Întâlnirea Comitetului Director naţional de la Oradea din 25 aprilie, să fie prezentate materialele. Broşura va apărea la 80 de ani de la fondarea AGRU. Asistentul spiritual naţional AGRU, pr. Coriolan, a anunţat demisia unor membri din Consiliul Director Naţional, respectiv a domnului Radu Capan (secretar naţional AGRU) şi a domnului Adrian Popescu (responsabilul departamentului de imagine), ambii rămânând implicaţi însă în AGRU la nivelul propriei Eparhii. La propunerea preşedintelui naţional AGRU, dr. Alin Tat, toţi participanţii la întâlnire au confirmat numirea domnişoarei Cecilia Frăţilă ca secretară AGRU la nivel naţional.

Doamna avocat Cristina Purice, responsabil de departamentul economic-juridic, a prezentat situaţia financiară a AGRU pe anul 2008. Doamna Cornelia Frişan a informat participanţii în legătură cu lucrările Universităţii de vară AGRU de la Oradea (25 aprilie 2009). Pr. Coriolan Mureşan a prezentat activităţile din calendarul ACRO 2009 la care participă şi delegaţi AGRU: Seminarul de formare pentru preoţi (Cluj-Napoca, 2-5 februarie 2009), Campusul ACRO (Snagov 2-7 august 2009) precum şi cursurile de formare pentru sectorul copii şi adulţi. De asemenea, asistentul spiritual naţional a propus reluarea tradiţiei de exerciţii spirituale anuale pentru agrişti.

ParticipanÅ£ii la ÃŽntâlnire s-au deplasat în localitatea ÅžiÅŸeÅŸti pentru a participa la înfiinÅ£area AGRU parohial. Momentul a fost de o deosebită încărcătură spirituală. ÃŽn localitatea ÅžiÅŸeÅŸti, în care comunitatea greco-catolică trăieÅŸte încă sub semnul persecuÅ£iei, a fost vizitat Muzeul memorial “Pr. dr. Vasile Lucaciu” alcătuit din vechea casă parohială ÅŸi ÅŸcoală. Pr. paroh Gabriel Hort a Å£inut un discurs în care a vorbit despre “crucea credincioÅŸilor din ÅžiÅŸeÅŸti”, iar pr. Coriolan C. MureÅŸan despre “ÃŽnvierea ÅžiÅŸeÅŸtiului”, copiii de la ÅŸcoală susÅ£inând un mic concert în cinstea zilei de 24 ianuarie.

Celor prezenÅ£i li s-a permis o scurtă vizită în biserica încă neretrocedată, care este obiectul unui litigiu în justiÅ£ie ÅŸi care a fost construită de pr. dr. Vasile Lucaciu – “Leul din ÅžiÅŸeÅŸti”, înmormântat în această biserică. A urmat un moment de rugăciune (Sf. Rozar) în cimitirul satului, acolo unde se desfăşoară toate serviciile religioase, la final pr. Coriolan C. MureÅŸan rostind ConsfinÅ£irea la Inima Neprihănită a Mariei. La primăria din localitate, în prezenÅ£a majorităţii membrilor Consiliului Director NaÅ£ional, a delegaÅ£ilor AGRU din toate Eparhiile greco-catolice ÅŸi din Vicariatul de BucureÅŸti, s-a constituit Consiliul Director AGRU ÅžiÅŸeÅŸti. Următoarea ÃŽntâlnire a Comitetului Director NaÅ£ional va avea loc la Oradea, în perioada 24-26 aprilie 2009.

Cecilia Frăţilă,
Secretar naţional AGRU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *