Vizită Pastorală a Prea SfinÅ£itului Alexandru în Protopopiatul de Orăştie. Reactivarea reuniunii Mariane

După ce Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică în urmă cu aproape 20 de ani a fost repusă în drepturile sale, a început reorganizarea ei în libertate. Astfel a început reactivarea Reuniunilor Mariane în toată Biserica Română Unită, inclusiv în Eparhia de Lugoj.

În Duminica a treia din Postul Mare, (a venerării Sfintei Cruci) şi duminica dinaintea Buneivestiri, pe 22 martie, la Deva 19 persoane au răspuns Da, pentru a fi primite în Reuniunea Mariană.

În duminica a patra din Post (a. C. Ioan Scărarul) şi duminica după sărbătoarea Buneivestiri, 29 martie, Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru, s-a aflat în vizită pastorală în Protopopiatul de Orăştie, în parohiile „Sf. Ilie Tezviteanul” Orăştie şi în parohia cu hramul „Învierea Domnului” din localitatea Romos unde mai mulţi credincioşi au dorit să facă parte din Reuniunea Mariană. Prea Sfinţia Sa a fost însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei de Lugoj

Există o preocupare pastorală de foarte mare importanţă ca în fiecare parohie de pe teritoriul Eparhiei să fie reactivate Reuniunile Mariane.

Reuniunea Mariană este o asociaţie religioasă pusă sub conducerea autorităţii bisericeşti şi se deosebeşte de alte asociaţii ca: AGRU, ASTRU, Asociaţia Femeilor, etc.

Cu ce se ocupă?

– Cu educaÅ£ia sufletească a membrilor ei;
– Formarea unei elite în rândul credincioÅŸilor, care trăiesc viaÅ£a ca ÅŸi ceilalÅ£i credincioÅŸi numai că aceÅŸtia depun angajament solemn în faÅ£a Episcopului sau a delegatului său;
– Participarea ÅŸi angajarea în mod solemn de a trăi o formă de viaţă mai activă în slujba Bisericii (prin participarea la Sfânta Liturghie, Prima vinere din lună, sărbători, etc;

Această Reuniune are un întreit scop: a cinsti pe Maica Domnului, a urma exemplul vieţii Ei şi a răspândi ca apostolat laic Evanghelia lui Isus Cristos;
– De a aduce un cult special Prea Curatei Fecioare Maria;
– A-ÅŸi face convingeri de credinţă prin studiu ÅŸi a ajuta în nevoile Bisericii.

Scurt istoric:

Devoţiunea creştinilor faţă de Prea Sfânta Fecioară Maria s-a manifestat în cursul istoriei mântuirii, şi în special în momentele de cumpănă, prin instituirea de organizaţii, mişcări, congregaţii în cadrul Bisericii, dar mai ales prin ridicarea de lăcaşe de cult închinate Preacuratei. Una din aceste asociaţii, ivită încă din secolul XVI, într-o perioadă de frământări religioase, este Mişcarea mariană, cunoscută şi sub alte denumiri ca Asociaţia mariană, Congregaţia mariană etc.

Originea ei se află într-un moment istoric în care tulburările religioase din timpul Reformei atacau cu violenţă pe Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

Reuniunea Mariană a fost fondată la Roma, în 1563 de către un tânăr profesor al Colegiului Roman al Societăţii lui Isus, Ioan Leonis, de origine belgian. Acesta îi aduna în jurul său pe elevii cu care se ruga împreună cerând ocrotirea Maicii Domnului şi folosind ocazia de a vorbi tinerilor despre persoana Maicii Domnului. Aceste întâlniri s-au extins cuprinzând şi adulţi, bărbaţi şi femei, care aveau o devoţiune specială pentru Fecioara Maria.

Această mişcare s-a dezvoltat în timp, susţinută fiind chiar de cardinali, papi etc., astfel că în fiecare parohie s-au înfiinţat societăţi mariane, cu un rol social şi umanitar deosebit, pornind de la virtuţile Mariei, de la necesitatea păstrării credinţei, sfinţeniei, carităţii.

În anul 1584 Papa Grigore XIII a recunoscut aceste Congregaţii Mariane care s-au răspândit în toată lumea şi i-a dat numele „Prima Primaria”. Acesteia îi sunt afiliate toate congregaţiile care beneficiază de indulgenţe şi favoruri acordate de Sfântul Scaun.

Această mişcare astăzi e foarte mult răspândită făcând-o prezentă pe Fecioara Maria ca Mamă a creştinilor, pentru realizarea unităţii fraţilor în jurul Ei, ca într-o familie autentică, devenită biserică domestică. Membrii se întâlnesc periodic, îşi aleg un preşedinte, în ascultare faţă de preotul paroh.

În Biserica Greco-Catolică aceste reuniuni mariane au fost răspândite în toate parohiile şi înainte de anul 1948.

În Eparhia de Lugoj Episcopul Martir al Lugojului Ioan Bălan în anul 1942 a scris o broşură cu îndrumări pentru înfiinţarea Reuniunii Mariane. Episcopul Ioan Ploscaru a reactivat Reuniunea Mariană la Lugoj în anul 1994. Astăzi pe teritoriul Eparhiei de Lugoj există aproximativ 15 Reuniuni mariane. Actualul responsabil la nivel eparhial al Reuniunii Mariane este Mons Ioan Chişărău.

La Orăştie în dimineaţa zilei de 29 martie, la sfânta Liturghie alături de Prea Sfinţia Sa Alexandru s-au aflat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, Rvs Pr. Prot. Silviu Bindea, Protopopul Orăştiei, şi alţi preoţi din protopopiatul de Orăştie. Prea sfinţitul Alexandru a afirmat că: „Acum e rândul nostru ca Episcop să promovăm activitatea Reuniunii Mariane, apostolat laic”.

La sfârşitul Sfintei Liturghii a avut loc ceremonia solemnă a primirii noilor membri în Reuniunea Mariană, în faţa Episcopului. Fiecare membru a primit Diploma Mariană şi Medalia cu Sfânta Fecioară Maria ce marchează momentul intrării în reuniune.

În dupămasa aceleiaşi zile PS Alexandru a vizitat parohia Romos, unde a fost organizată o Sfântă Liturghie la care au participat mulţi credincioşi. În cadrul Sfintei Liturghii, după Rugăciunea Amvonului, a avut loc primirea solemnă în faţa Episcopului a unui număr de 17 membri în Reuniunea Mariană. Cel care s-a ocupat de pregătirea Vizitei Pastorale a fost Pr. Aurel Rafiliu, parohul de Romos. Dânsul a pregătit şi persoanele pentru a fi primite în Reuniunea Mariană.

Prea Sfinţia Sa, Alexandru, continuă şirul vizitelor pastorale în parohiile Eparhiei de Lugoj pentru a forma apostolat laic în care intră şi Reuniunea Mariană.

Participarea şi implicarea laicilor în viaţa Bisericii este deosebit de importantă. În parohiile unde nu există ordine călugăreşti sau cel puţin o persoană consacrată, Reuniunea Mariană prin membrii ei, ajută preotul în activitatea pastorală.

În concluzie, Reuniunea Mariană prin membrii săi, prin exemplul lor şi modul lor de viaţă ca buni credincioşi, ajută foarte mult în activitatea pastorală parohială.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc AICI


PS Alexandru alături de membrii Reuniunii Mariane din parohia “Sf. Ilie Tezviteanul” Orăştie


PS Alexandru alături de membrii Reuniunii Mariane din parohia “Învierea Domnului” Romos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *