Vizită pastorală la Hunedoara. Reactivarea Reuniunii Mariane

După ce Prea Sfinţitul Alexandru a efectuat vizite pastorale în parohiile Eparhiei de Lugoj (Deva, Orăştie, Romos şi altele), pentru a forma apostolat laic între care intră şi Reuniunea Mariană, pe 20 aprilie a venit şi rândul parohiei din Hunedoara. Aşadar, în a doua zi de Paşti, dupămasa Prea Sfinţia Sa Alexandru, s-a aflat în vizită pastorală în parohia „Sf. Treime” din Hunedoara unde un grup de 38 de credincioşi, bărbaţi şi femei, s-au angajat de a o sluji pe Sfânta Fecioară Maria în cadrul Reuniunii Mariane.

În dimineaţa zilei de 20 aprilie, Prea Sfinţitul s-a aflat la Biserica „Imaculata” de la Deva unde la orele 10 a avut loc o Sfântă Liturghie solemnă. De mai bine de opt ani s-a împământenit o tradiţie ca Prea Sfinţitul să viziteze această parohie în fiecare an, a doua zi de Paşti. Prea Sfinţia Sa a vizitat în urmă cu puţin timp parohia din Deva, mai exact la data de 22 martie a.c, în Duminica dinaintea Buneivestiri, când s-a reactivat „Reuniunea Mariană”.

Există o preocupare pastorală de foarte mare importanţă ca în fiecare parohie de pe teritoriul Eparhiei să fie reactivate Reuniunile Mariane, aşa cum au fost şi înainte de 1948.

La Hunedoara programul a început la orele 17.00 cu Sfânta Liturghie solemnă oficiată de PS Alexandru. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General de Lugoj, Pr. Micu Ceciliu, Protopop de Hunedoara, Pr. Eugen Damian, parohul locului, Pr. Sabo Sorin, paroh la Deva, Pr. Ioan Tâncu, paroh la Brad, Pr. Adrian-Nicolae Didi, paroh la Turdaş şi Pr. Oltean Decebal, paroh la Băcia şi Spini.

La sfârşitul Sfintei Liturghii a avut loc ceremonia solemnă a primirii noilor membri în Reuniunea Mariană, în faţa Episcopului. Pentru început, din rândul credincioşilor practicanţi s-au înscris 38 de persoane, dar lista rămâne deschisă tuturor enoriaşilor, care se oferă să fie Fii ai Fecioarei Maria, doritori de a lua parte la programul propus conform statutului acestei organizaţii religioase. Una din cele mai importante atribuţii este de a cinsti pe Prea Curata Fecioară Maria şi de a ne pune în slujirea Ei. Prea Sfinţitul Alexandru a înmânat Diploma Mariană şi „Medalia Miraculoasă a Sfintei Fecioare Maria” celor care au fost primiţi în Reuniunea Mariană.

Pentru o bună desfăşurare a programului „Reuniunii Mariane la Hunedoara”, a fost numit Asistent Spiritual Pr. Eugen Damian, iar ca Preşedintă a acestei reuniuni a fost aleasă D-şoara Prof. Monica Pop.

Participarea şi implicarea laicilor în viaţa Bisericii este deosebit de importantă în special în parohiile unde nu există cel puţin o persoană consacrată sau ordine călugăreşti.

Reuniunea Mariană prin membrii săi, prin exemplul lor şi modul lor de viaţă ca buni credincioşi, ajută foarte mult preotul în activitatea pastorală parohială dar şi în probleme sociale.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *