DE CE REÃŽNNOIM ASTÄ‚ZI ADEZIUNEA LA AGRU?

Urmând exemplul Acţiunii Catolice „Sfântul Iosif” din dieceza de Iaşi, am organizat astăzi pentru prima dată reînnoirea adeziunii la AGRU. Ritualul reînnoirii adeziunii a avut loc în biserica Sfântul Anton de Padova  din Baia Mare, sediul Filialei AGRU Baia Mare III şi în biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sediul Filialei AGRU Dragomireşti. Reînnoirea adeziunii a avut loc în cadrul unei celebrări euharistice, care întotdeauna ne trimite spre ceilalţi. Astfel pronunţarea angajamentelor în faţa Altarului, unde se află Isus Euharisticul, a pătruns în inimile celor prezenţi. Ceremonialul a fost încadrat în celebrarea liturgică din dupăamiazia zilei de azi, în zilele civile lucrătoare Sfânta Litrughie a Sărbătorii se oficiază atât la ora 10 cât şi la ora 18. Mesajul prin  care am făcut invitaţia la ceremonie este următorul:

“Ziua de 29 iunie, Sărbătoarea SfinÈ›ilor Apostoli Petru È™i Pavel, a fost decisă să fie ziua AGRU pentru întreaga noastră Biserică de către membrii Sinodului Episcopilor Bisericii noastre în reuniÅ£i sesiunea ordinară de toamnă, desfășurată la Blaj în perioada 27-29 octombrie 2009.

Apostolicam actuositatem-decret despre apostolatul laicilor promulgat în Conciliul Vatican II la 18 noiembrie 1965, de fericitul Paul al VI-lea, precum şi eciclicile şi alte documente ale magisteriului Bisercii Catolice  „îi invită  din nou pe laicii, să   să se unească tot mai intim cu El şi, luând la inimă cele ce sunt ale Sale ca pe ale lor proprii (cf. Fil 2, 5), să se asocieze la misiunea Sa mântuitoare; El îi trimite din nou în toate cetăţile şi în toate locurile în care urmează să vină El însuşi (cf. Lc 10, 1), pentru ca ei să I se ofere drept colaboratori în diferitele forme şi moduri ale apostolatului unic al Bisericii, ce trebuie necontenit adaptat la noile necesităţi ale vremurilor, “sporind pururi în lucrarea Domnului, ştiind că truda lor nu este zadarnică în Domnul” (cf. 1 Cor 15, 58)”. AA art.33.

 Adeziunea este modul în care se exprimă apartenenţa personală la asociaţie. Înseamnă a contribui alături de ceilalţi membrii la realizarea unui proiect care cuprinde obiective comune, este un stil de a ne trăi viaţa de laici în Biserică şi de a mărturisi credinţa creştină, astăzi, în locurile în care ne desfăşurăm activitatea.

Adeziunea implică un efort, un angajament care trebuie reînnoit înfiecare zi prin trăirea credinţei, participarea la viaţa de grup, la împlinirea misiunii Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi ca membră a Acțiunii Catolice, sprijinindu-i pe păstorii noştri în comunitatea parohială. În Filiala noastră adeziunea persoanei s-a concretizat prin înscrierea voluntară în catalogul deschis în acest scop. În această zi de sărbătoare rememorăm datele constituirii AGRU, Asociaţia Naţională comemorând în noiembire curent 66 de ani de la înfiinţare. Filiala Baia Mare III constituită iniţial în 1931, desfinţată de regimul comunist în 1948, şi-a reluat activitatea în anii 1992-1993, reorganizată în decembrie 2009, a obţinut personalitatea juridică în iunie 2012, vă cheamă acum la un pas important-reînnoirea adeziunii la asociaţie. Acelaş mesaj a fost transmis şi credincioşilor din Dragomireşti, unde, iniţial, AGRU a fost consituit în 1930 cu 75 membrii şi după multe ezitări au reînceput să funcţioneze din nou din 2013, prin strădania credincioşilor Zubaşcu Elena, Ionescu Dan, Ofrim Floare şi a preotului Hotico Vasile. Dorim ca de acum acest gest solemn de reînnoire a deziunii la asociaţie să se facă în fiecare an asociativ în ziua sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, patronii asociaţiei.

În viaţa asociaţiei, depunerea adeziunii înseamnă angajarea oficială a fiecărui membru în faţa Bisericii.

Îndrăzneşte să fi activ! Este chemarea pe care v-o adresăm şi venind în AGRU descoperi Grija, Prietenia, Colaborarea, Sprijinul, Bucuria, Familia. Afecţiunea, Rugăciunea, Dăruirea, Cunoaşterea, Credinţa, transformându-le în fapte.

Fiecare dintre noi, prin adeziunea la AGRU, adoptă stilul acesteia şi contribuie la împlinirea misiunii ei în Biserică, devenind, în comuniune cu ceilalţi membri, colaboratori ai păstorilor Bisericii, coresponsabili la răspândirea Împărăţiei lui Dumnezeu.

Şi tu poţi face ca AGRU să fie mai viu, mai puternic şi mai frumoas!

ÃŽn ritualul adeziunii folosim termenul AcÅ£iunea Catolică. Termenul acesta concretizează misiunea la care ne angajăm, ÅŸi aÅŸa cum am spus AGRU este o asociaÅ£ie de tip AcÅ£iunea Catolică, întreaga activitate statuată prin statut se înscrie în principiile generale ale AcÅ£iunii Catolice ca miÅŸcare universală a laicilor”.