Un minut pentru PACE

 Lăudat să fie Isus!

AcÅ£iunea Catolică din România vă invită să participaÅ£i la iniÅ£iativa – UN MINUT PENTRU PACE  şi vă incurajează să o promovaÅ£i.
****************
Acţiunea Catolică din România a aderat pe deplin şi cu speranţă la campania „Un minut pentru PACE!” – o iniţiativă a Acţiunii Catolice din Argentina promovată la nivel mondial de Forumul Internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC) şi de Uniunea Mondială a Organizaţiilor Femeilor Catolice . Iniţiativa invită la rugăciune zilnică dar mai ales luni, 8 iunie 2015, ora 13.00.
După pelerinajul în Țara Sfântă, Papa Francisc i-a invitat la el acasă la Roma în Vatican în data de 8 iunie 2014 pe președintele Israelului și a Autorități palestiniene pentru o întâlnire de rugăciune pentru pace.
Sfântul Părinte a cerut întregii Biserici să se roage pentru această întâlnire asupra căreia era îndreptată atenția întregii opinii publice mondiale dat fiind faptul că era o întâlnire fără precedent.
Astfel, în 6 iunie 2014, Forumul Internațional al Acțiunii Catolice a lansat inițiativa – UN MINUT PENTRU PACE, un moment de rugăciune pentru susține întâlnirea propusă de Sfântul Părinte. Am invitat atunci membri Acțiunii Catolice și toate persoanele care au dorit să se alăture la un moment de rugăciune scurt, simplu, adaptat fiecăruia. Inițiativa a fost pozitivă în diverse țări ale lumii iar pe facebook peste 10.000 de persoane au dat LIKE paginii campanie în mai puțin de 2 zile.
În timpul acestui an, de multe ori ne-am adus aminte de cuvintele Sfântului Părinte din 8 iunie 2014 “Această întâlnire a noastră de invocare a păcii în Ţara Sfântă, în Orientul Mijlociu şi în toată lumea este însoţită de rugăciunea foarte multor persoane, apartenente la diferite culturi, patrii, limbi şi religii: persoane care s-au rugat pentru această întâlnire şi care acum sunt unite cu noi în aceeaşi invocare. Este o întâlnire care răspunde la dorinţa arzătoare a celor care tânjesc după pace şi visează o lume în care bărbaţii şi femeile să poată trăi ca fraţi şi nu ca adversari sau ca duşmani”
De asemeni, rugăciunea rostită atunci a devenit și rugăciunea noastră.
Doamne Dumnezeule al păcii, ascultă implorarea noastră! Am încercat de atâtea ori şi timp de atâţia ani să rezolvăm conflictele noastre cu forţele noastre şi chiar cu armele noastre; atâtea momente de ostilitate şi de întuneric; atâta sânge vărsat; atâtea vieţi frânte; atâtea speranţe îngropate… Însă eforturile noastre au fost zadarnice. Acum, Doamne, ajută-ne Tu! Dă-ne Tu pacea, învaţă-ne Tu pacea, condu-ne Tu spre pace. Deschide ochii noştri şi inimile noastre şi dă-ne curajul de a spune: „să nu mai fie niciodată război!”; „cu războiul totul este distrus!”. Revarsă în noi curajul de a face gesturi concrete pentru a construi pacea. Doamne, Dumnezeul lui Abraham şi al profeţilor, Dumnezeu Iubire care ne-ai creat şi ne chemi să trăim ca fraţi, dăruieşte-ne forţa pentru a fi în fiecare zi artizani ai păcii; dăruieşte-ne capacitatea de a privi cu bunăvoinţă pe toţi fraţii pe care-i întâlnim pe drumul nostru. Fă-ne disponibili să ascultăm strigătul cetăţenilor noştri care ne cer să transformăm armele noastre în instrumente de pace, fricile noastre în încredere şi tensiunile noastre în iertare. Ţine aprinsă în noi flacăra speranţei pentru a face cu perseverenţă răbdătoare alegeri de dialog şi de reconciliere, pentru ca să învingă în sfârşit pacea. Şi ca din inima fiecărui om să fie eliminate aceste cuvinte: diviziune, ură, război! Doamne, dezarmează limba şi mâinile, reînnoieşte inimile şi minţile, pentru ca apelativul care ne face să ne întâlnim să fie mereu „frate”, iar stilul vieţii noastre să devină: shalom, pace, salam! Amin. (Papa Francisc – 8 iunie 2014)
***
8 iunie 2015 – La exact un an după, vă propunem să ne reamintim de întâlnirea din 8 iunie 2014, relansând inițiativa UN MINUT PENTRU PACE.
Conflictele sunt multe, persoane slabe și care nu se pot apara mor. Sfântul Părinte a subliniat “este in curs al III-lea război mondial formată din bucăți de războie” să fim conștienți că “a construi pacea este dificil, dar a trăi fără este un chin”.  De aceea trebuie să intensificăm rugăciunea și implicarea noastră.
În mod concret, invităm toţi membri și toate persoanele de bunăvoință din toată lumea, ca luni 8 iunie, ora 13.00 se se oprească, acolo unde se află: la servici, la scoală, la universitate, în cartier, în familie, în fața parohiei – să se închine și să se roage pentru pace. Dacă doi sau tre se unesc: este și mai bine!
Răspândește inițiativa:
– anunță-ți parohul și roagă-l să anunțe în parohie
– invitâ-ți prietenii, familia, cunoștințele să se unească inițiativei
– urmărește noutățile pe pagina de facebook – un minuto por la paz

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Codruta Fernea