De ce este nevoie de mine în AcÅ£iunea Catolică?

La invitaÈ›ia AGRU Parohial „Sf. Ilie Tezviteanul” Orăştie, în zilele de 28 È™i 29 Mai 2011,  părintele profesor dr. Iuliu Vasile Muntean, s-a aflat în mijlocul credincioÅŸilor ÅŸi membriilor AGRU ai acestei parohii. Pr. Iuliu Muntean este Vicar judecătoresc al Eparhiei de Oradea, predă drept canonic la seminarul greco-catolic din Oradea. Pr. Iuliu Muntean a rupt din timpul dânsului pentru a face, pentru a ne dumeri, pentru a ne reclădi legătura specială cu Dumnezeu. Acea legătură empatică, acea legătură ce face ploaia iubiri lui Dumnezeu să cadă asupra noastră fără a ne diferenÈ›ia. Noi fiind cei ce nu suntem capabili de a distinge.

Dumnezeu doreşte ca în noul legământ să avem acces la El, de aceea El doreşte ca noi să-L căutăm. A nu-L căuta pe Dumnezeu, însemnă a avea un creștinism de formă, un Dumnezeu de formă, un Mijlocitor de formă, un cap de formă, şi o închinarea de formă. Spunea pr. Iuliu: „un ou fizic este un ou, dar în potență oul poate fi o papară sau o găină, la fel și cu mine, fizic un om dar potențial eu pot să ajung fie acolo jos sau cu El”.

Dacă tu nu-l cauţi pe Dumnezeu, ca să-L cunoşti, şi să ai o relaţie cu El, atunci tu în cel mai bun caz, vei avea informaţii despre El, prin care îţi vei forma o imagine despre Dumnezeu. Însă fără a-L căuta pe El, tu poţi prelua, crede, sau interpreta greşit informaţiile despre El.

O carte nu poate fi înţeleasă doar prin mintea celui ce o citește, este nevoie să întrebăm pe autorul cărții sau să încercăm trăirile sale. El să ne dezvăluie înţelesul corect al Cuvântului Său trebuie să înțelegem ce El a făcut. Dacă nu-L cauţi pe El, nu-L găseşti, şi atunci Biblia nu-ţi va folosi spre mântuirea ta, ci doar spre aţi umfla capul cu informaţii despre un Dumnezeu, pe care tu nu vrei să-L cunoşti personal şi intim.

Creştinismul autentic, nu este o schimbare făcută în viaţa unui om, ca urmare că El a studiat Biblia, a încercat să o înţeleagă cu mintea lui, a încercat să aplice cu puterea lui, prin silinţa lui.
A avea pe Cristos ca cap, nu însemnă ca în orice moment sau în deciziile importante, să mă gândesc cum ar proceda Domnul. Mintea mea şi gândurile mele nu pot să-mi spună cum ar proceda Domnul,
deoarece gândurile mele nu sunt gândurile Lui.

Chiar dacă Îl întreb: Doamne Isuse, tu cum ai proceda într-o astfel de situaţie, şi după amin-ul de la sfârşitul rugăciunii, te-ai gândi cum ar proceda El, că doar te-ai rugat, nu-i aşa? NU! Dacă Isus este capul tău real, Tu trebuie să te rogi, să-L cauţi, să insişti, să stai în prezenţa Lui, până când El, SINGURUL ÎNVĂŢĂTOR (Matei 23:8), te va învăţa cum să procedezi.

De ce astfel, cum, ce zici?

Pr. Iuliu Vasile Muntean zicea: „Dar nu pot pretinde ca el să-mi facă ceva, pentru-că El ne-a zis, nu am venit să vă rezolv problemele, am venit să îndeplinesc toate poruncile și vă mai dau una în plus să vă iubiți unii pe alții, punct. Asta este un pic cam greu, dar de ce nu a schimbat nimic? Pentru-că el nu a vrut să contrazică cea ce Tatăl a făcut deja. Tot la fel când eşti rănit, vesel, sau trist, de la oameni, nu ai nevoie de consiliere, de păreri omeneşti, de mângâieri omeneşti, tu ai nevoie de Domnul, tu trebuie să-l cauţi pe Mijlocitorul, pe Marele preot al tău (dacă Isus este cu adevărat marele tău preot), ca El să-ţi dea mângâierea, consolarea, speranţa, sau judecată dreaptă, mustrare, pedeapsă dacă ai păcătuit. Iar dacă îl întrebi ce să faci El îți va răspunde simplu: fă!

A fi mulţumit cu mai puţin decât ceea ce este El, însemnă că Tu nu-l vrei pe Isus cel adevărat, ci pe un Isus fals care este altcineva decât Isus cel autentic. O amăgire care te satisface pe moment! Însemnă a face puțin ori El a făcut și încă cât.

De ce este nevoie de mine în Acţiunea Catolică?

Deoarece și eu trebuie să fac și cea ce fac să percep cu toate simțurile că o fac pentru Dumnezeu. Pentru-că Isus este pretutindeni și el așteptă neîngrădindu-mă să fac ceva pentru ceilalți. Dar să înțeleg tot odată că nu sunt singur, conviețuiesc într-o comunitate, iar ce fac eu acum poate să facă oricine altul, doar El este neschimbat, pentru-că Dumnezeu își ține promisiunile.

Mulțumim părinte și vă mai așteptăm!

Dan Orghici

Mai multe fotografii de la acest eveniment să găsesc AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *