Zilele Acțiunii Catolice 2010: schimb de experiență AGRU Șomcuta Mare şi AGRU Șisești

Timpul este bine definit, un timp  trecut, un timp prezent, un timp viitor, de aceea împletită într-un timp cugetarea lui N. Iorga „ de ce evreii l-au repudiat pe Isus, iar românii Roma”, este valabilă ÅŸi în prezent.

Prezentul reafirmă acelaşi lucru la Şişeşti, pr. Vasile Lucaciu unde îşi doarme somnul, este înlănţuit între zidurile sfinte în Biserica de el ridicată iar şişeştenii lui nu au încă libertetea de a se ruga împreună cu el.

Da! credincioÅŸii greco-catolici aÅŸteaptă un prezent, un prezent de 20 de ani, unde bucuria de a se ruga în biserică, deÅŸiinca  ei se roagă în aer liber in fata micii  Capele din cimitirul satului ,să devină realitate.

E o suferinţă continuă la ÅžiÅŸeÅŸti. Sunt lacrimi ce alimentează „ Izvorul Precistei”, sunt lacrimi care ÅŸterg icoana „ Maicii tuturor Românilor”  înnegrită de trufia celor fără de conÅŸtiinţă, a celor fară inimă, a celor fără de Dumnezeu.

Viitorul este în mâinile lui Dumnezeu!

Viitorul sunt tinerii care cu mare bucurie se roagă Sf. Rozariu, sunt credincioÅŸii care trăiesc din Trupul ÅŸi Sângele lui Cristos la fiecare Sfântă Liturghie săvârÅŸite de Părintele Gabriel HorÅ£, un preot cu sufletul  plin de râvnă .

Am fost ÅŸi noi  pe 17 octombrie la ÅžiÅŸeÅŸti , inÅ£ial acesta doream să fie titlul acestor cuvinte dar am mers la sensibilitate la trăire, pentru că avem nevoie ÅŸi de sensibilitate ca ÅŸi de trăire.

Bucuria a fost aceea de a ne întâlnii membrii AGRU şi ai Reuniunii Mariane din Şomcuta Mare şi Şişeşti în cadrul activităţilor Acţiunii Catolice 2010.

O după amiază de rugăciune ÅŸi cântec, un ÅŸirag de boabe al Sf. Rozariu pentru nevoile noastre, ale Bisericii, ale ţării ÅŸi laudă adusă lui Dumnezeu, moment animat de grupul de tineri „Ioan Paul al II-lea”.Ne-am rugat în mod special la Icoana Maicii Domnului consfinÅ£indu-ne noi ÅŸi pe ai noÅŸtri cei dragi. Am vizitat-o pe CiocotiÅŸan Maria membră a Reuniunii Mariane în vârstă de 103 ani. S-au prezentat referate despre AC.  ÅŸi AGRU. Am vizitat Complexul Muzeal „Pr. Dr. Vasile Lucaciu” si  Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.

Au fost prezenÅ£i  si membri ai AGRU din Parohia Sf. Anton din Baia Mare, PreÅŸedinta Reuniunii Mariane a Eparhiei noastre Valerica Pop ÅŸi membre ale Reuniunii mariane, surori din CongregaÅ£ia Surorilor Lauretane. Câteva sute de credincioÅŸi s-au unit în rugăciuni fierbinÅ£i adresate prin mijlocirea Maicii Domnului Fiului ei Isus Cristos.

Ceea ce leagă cele două parohii este şi Părintele Vasile Lucaciu care a construit prima şcoală în limba română la Şomcuta Mare. Păcat că numai pozele ne mai ilustrează acest edificiu.

Noi ÅŸomcutenii care facem parte din Èšara Chioarului , mai avem nevoie de multă credinţă, credinţă care am văzut-o la ÅžiÅŸeÅŸti, eu spunând uneori că ÅŸi zidurile sunt un firesc al practicării cultului dar e important să trăim cum spunea de pie memorie Cardinalul Iuliu Hossu „  credinţă noastră este viaÅ£a noastră”.

Aici la Şişeşti credinţă este viaţa oamenilor. Până şi crâsnicul Bisericii unde inscripţiile de la întrarea stau de pază multor inimi „ SPQR „,acestui om atunci când i-am mulţumit , să transmită gânduri de bine preotului că ne-a lăsat să ne rugăm în Biserică, avea ochii plini de lacrimi, oare ce să însemne acest lucru…

AGRU ÅŸi Reuniunea Mariană sunt asociaÅ£iile care inobilează  si  întăresc  viaÅ£a Bisericii noastre . MulÅ£umim  Bunului Dumnezeu ÅŸi Maicii Preacurate pentru timpul de har petrecut în comuniune.

Pr. Vasile Butean

Poze de la eveniment puteţi găsi pe site-ul Protopopiatului de Chioar aici: http://chioarulgrecocatolic.ro/2010/10/20/zilele-actiunii-catolice-2010schimb-de-experienta-agru-somcuta-mare-si-agru-sisesti/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *