Evocări: viaţa şi activitatea Rvs. Pr. Canonic Iosif Vezoc

Seria evocărilor propuse de AGRU Sf. Iosif cu ocazia “Zilelor AcÅ£iunii Catolice”, a continuat ÅŸi în 21 octombrie cu prezentarea vieÈ›ii ÅŸi activității reverendisimului părinte canonic Iosif Vezoc. Părintele Protopop Nicolae Teodorescu, Vicar Foraneu a subliniat faptul că puterea credinÈ›ei ÅŸi demnitatea sunt forÅ£e lăuntrice de neclintit în faÅ£a torÈ›ionarilor, a celor fără Dumnezeu.  Au fost prezenÈ›i fiica părintelui, doamna dr. Maria GrigoriÅ£a ÅŸi fiul Alfons Vezoc.

Arestat în anul 1948, Părintele Iosif Vezoc a făcut 7 ani de detenţie, lăsând acasă soția învăţătoare şi trei copii. Au fost ani de privațiuni şi umilințe. Au reușit să-si facă studiile întreținuți de banii obținuți din vânzarea picturilor domnului Alfons Vezoc.

Părintele Iosif Vezoc a lăsat valoroase caiete pe care familia le-a donat parohiei noastre şi care vor fi citite în zilele de post, la grupa de rugăciune, A făcut traduceri, a publicat poezii.

Încă o dată trebuie să conștientizăm faptul că fără cunoașterea trecutului nu putem avea repere în viată. Părintele protopop a încheiat cu câteva strofe dintr-o poezie. De la eliberare ţi până la trecerea la cele veșnice, a fost urmărit şi a putut lucra ca magazioner la o fabrică. O mare lecție de smerenie pentru noi cei care uneori uităm de jertfa şi devotamentul înaintașilor noștri.

Nicolina Lupu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *