Misiuni la biserica “Sf. Iosif” din TimiÅŸoara – a doua ÅŸi a treia zi

Misiunile Spirituale conduse de Pr. Coriolan C. Mureşan au continuat sâmbătă, 20 martie pe tot parcursul zilei. Programul a început la ora 7,30 cu Sf. Rozar urmat apoi de Sf. Liturghie.

Meditaţia a treia.”Pe cine căutaţi?” Isus în grădina Ghetsimani. „Pe Isus Nazarineanul” răspund soldaţii. Această întrebare se potriveşte fiecăruia dintre noi. În umilinţă absolută, ne recunoaştem păcătoşi şi fragili? Abia atunci înţelegem că fără Dumnezeu nu putem face nimic, a afirmat Pr. Coriolan.

Părintele a dat exemplul Esterei din Vechiul Testament, care fiind departe de Å£ara ei avea de ales în a salva poporul ales prin sacrificiul ei sau a se salva pe sine. ÃŽÅŸi recunoaÅŸte greÅŸelile. Estera cere ca toÅ£i iudeii să postească.  Va merge în faÅ£a soÅ£ului ÅŸi va cere eliberarea poporului iudeu. Curajul vine de la Dumnezeu. Suntem slabi ÅŸi nimic fără Dumnezeu. Dar cu Dumnezeu suntem o forţă. Nu putem trăi convertirea interioară dacă nu avem umilinţă. Dumnezeu este împlinirea tuturor dorinÅ£elor noastre. ÃŽn Noul Testament avem exemplul în parabola vameÅŸului ÅŸi fariseului. Ne considerăm uneori sfinÅ£i în plin orgoliu demonic. Un alt exemplu este împărăteasa Zita. Sfaturi pentru a trăi întreaga săptămână plecând de la umilinţă :

Să trăim întreaga săptămână în umilinţă, să iertăm pe celălalt aşa cum ne iartă Dumnezeu pe noi, să refuzăm să judecăm pe ceilalţi pentru că nu suntem mai buni, să descoperim îndurarea lui Dumnezeu aşa cum ne demonstrează zilnic, niciodată să nu renunţăm pentru că putem reveni la iertare, să fim sinceri cu noi înşine, să trăim cu bucuria lui Dumnezeu care vine pentru noi.

Programul a continuat dupămasa de la ora 17.15 Sf. Rozar, iar de la ora 18.00 a avut loc Sf. Liturghie urmată de meditaţia a patra. Dumnezeu continuă să ţină mâna întinsă spre om. Parabola tatălui milostiv, tatăl îndurător este Dumnezeu care continuă să ne aştepte cu iubire. Ne dăruieşte iubire gratuită în raport cu ceilalți. La Sfânta Liturghie nu ne arde sufletul cât ne iubeşte Dumnezeu şi noi nu iubim pe nimeni? Ne întrebăm ce înseamnă mărturie, vine din termenul grecesc martir.

La sfârÅŸitul meditaÅ£iei Pr. Coriolan s-a întâlnit cu membrii AGRU-lui din parohie. A fost prezentă  domniÅŸoara prof. Daniela Perian care a vorbit despre AGRU din parohia Sf. Iosif. D-na Nicolina Lupu a punctat din activităţile din ultimul an. Părintele Vicar a dat îndrumări pentru diversificarea activităţilor pe viitor, de exemplu: o viaţă culturală spirituală, caritate, apostolatul în familie ÅŸi în biserică, cateheză, apostolatul la locul de muncă, sport, activităţi lucrative, carnaval, bal, pregătirea de animatori pentru copii, pelerinaje la Radna, ScăiuÅŸ  ÅŸi Bogsig.   

 

Duminică 21 martie, după Sfânta Liturghie de la orele 8.00  a urmat meditaÅ£ia a cincea. Vrem să mergem la întâlnirea cu Dumnezeu în fiecare zi. Să ne spovedim cât de des (importanta primei vineri din lună), să avem o disciplină interioară serioasă a punctat Părintele Coriolan în această meditaÅ£ie.

De la ora 10.00 a avut loc a doua Sf. Liturghie urmată de Meditaţia concluzivă şi rugăciunea de Consfințire la Inima Neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria. Căutăm noi pe Dumnezeu, găsim răspuns la această întrebare? Cu umilinţă putem începe convertirea noastră. Parcurgem drumul Golgotei? Privegheaţi ca să nu cădeţi în ispită. Apostolii au dormit, nu au privegheat. Cât dormim în viaţa noastră spirituală? Când ne este foame, mâncăm avem timp pentru toate, doar de rugăciune nu nu avem. Măcar o jumătate de oră pe săptămână. Alegem să acceptăm planul lui Dumnezeu. Chemări: v-a chemat sau nu să aveţi familie şi să avem o menire în societate, să fim ce trebuie să fim. La ce ne-a chemat Dumnezeu, în parohie, fiecare se poate regăsi în comunitatea parohială. De câte ori folosim cuvântul Eu şi de câte ori vorbim despre Dumnezeu? Suntem egoişti, egocentrişti, de aceea nu înaintăm în viaţa noastră. Să facem o declaraţie de iubire, eu mă încred în Tine. Unii spun „de ce să meargă la preot, că ei vorbesc direct cu dumnezeu. Sacramentul spovezii este lăsat de Dumnezeu. Atenţia faţă de cei din jurul nostru. Sunt mulţi care sunt singuri şi suferă de singurătate şi depresie.Mărturia, misiunea bunicilor şi părinţilor. Ne referim la biserica catolică fondată pe Petru de Isus Cristos. Apostolatul se face de către noi. Misiunile sunt un har în care toţi se pot schimba. Trebuie să luăm decizia pentru că nu putem trăi Învierea lui Isus Cristos fără schimbare. Tinereţea este o stare de spirit. Dorim cu toţii să avem o tinereţe spirituală. Sfântul Iosif să ne dea forţa pentru a deveni misionari.

La sfârşitul meditaţiei, părintele paroh Daniel Muntean a mulţumit părintelui Coriolan C. Mureşan, pentru cele şase meditaţii pline de învăţăminte, amintind că fiecare întâlnire este un prilej de înălţare spirituală.

Nicolina Lupu,
preşedinta AGRU la parohia „Sf.Iosif” Timişoara.

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *