Ziua femeii organizată de AGRU Șomcuta mare

Duminică 7 martie, în Parohia greco-catolică cu hramul “ÎnălÅ£area Domnului” din Åžomcuta Mare – Protopopiatul Chioar, la iniÅ£iativa AGRU s-a sărbătorit Ziua Femeii. Sărbătoarea a avut loc în a treia duminică din Postul Mare care e dedicată venerării Sfintei Cruci. ÃŽncepând cu Sfânta Liturghie celebrată de Parohul Bisericii Vasile Butean împreună cu credincioÅŸii prezenÅ£i, unde în cuvântul de învăţătură acesta a amintit: “Isus Cristos a îmbrăţiÅŸat o Cruce cuprinzând vieÅ£ile noastre, vieÅ£i cu bune ÅŸi rele, din nemărginita Sa iubire pentru noi…” , apoi a făcut legătura cu evenimentul zilei amintind cuvintele sfântului Părinte Papa Benedict „Fecioara Maria, care a crezut în Cuvântul Domnului, nu ÅŸi-a pierdut credinÅ£a în Dumnezeu când l-a văzut pe Fiul său respins, insultat ÅŸi atârnat pe cruce. A rămas mai degrabă alături de Isus suferind ÅŸi rugându-se, până la capăt. Åži a văzut aurora luminoasă a ÃŽnvierii sale».

Momentul a culminat cu poeziile pe care copii ÅŸi tineri parohiei le-au prezentat fiind coordonaÅ£i de Doamna profesoară Maria Buteanu, a urmat cuvântul Doamnei profesoare Virginia PogăciaÅŸ, care cu emoÅ£ie ÅŸi-a expus gândurile despre mamă spunând : “Să ne oprim o clipă din marea curgere ÅŸi să ne întoarcem în timp cu gândul la fiinÅ£a dragă ce ne-a adus în lume, mama. Pentru a definii noÅ£iunea de femeie, de mamă e suficient să repetăm două fragmente: “ Născătoare de Dumnezeu, Fecioară” , “ O , mamă , dulce mamă… “ . Ea, femeia a fost creată de Atotputernicul să asigure perpetuarea speciei umane ÅŸi a fost înzestrată cu frumuseÅ£e spirituală , cu dragoste, cu înÅ£elepciune ÅŸi răbdare. Ea s-a dovedit vrednică să treacă demnă arcul timpului alături de cel ales, să asigure armonia ÅŸi trăinicia familiei ÅŸi să îndrume paÅŸii în viaţă tinerilor vlăstare. De câte ori paÅŸii ei s-au împotmolit, credinţă în Dumnezeu a salvat-o, de câte ori nu găsea răspunsuri la o întrebare sau nu găsea calea de rezolvare, îşi ridica ochii spre cer de unde îi venea ajutorul.

Există multe exemple de femei, a pus mai departe, care prin înţelepciune şi dragoste au marcat destine individuale sau colective , iar numele lor a rămas peste timp. Poate n-ar fi fost povestea copilăriei copilului universal, de n-ar fi fost Smaranda Creangă. N-am fi cunoscut povestea Lizucăi de n-ar fi trăit Profira Sadoveanu, plecată prea timpuriu la îngeri. Duioasa şi credincioasa Raluca Eminovici şi-a transmis sensibilitatea şi frumuseţea sufletească fiului ei, Mihai, ce ne-a scos din anonimat printr-o creaţie poetică de excepţie.

Destine colective au fost salvate de femei ce şi-au consacrat viaţă alinării celor mulţi, umiliţi şi bolnavi. Maica Tereza înarmată cu credinţă şi bunătate a reprezentat vocea cerului când a mângâiat suflete şi a pansat răni. Meritul ei a fost cunoscut unanim prin premiul Nobel pentru pace.

Regina Maria s-a rugat mult pentru patrie şi popor. A coborât în rândul soldaţilor aducându-le alinare sufletească. Poetul Vasile Voiculescu imortalizează în versuri chipul ei : » Soldaţi, pribegi, răniţi de-a valma la toţi împrăştii alinare – Şi luând durerea tuturora, a ta crescut-a şi mai mare”.

În concluzie a amintit: “ Azi, mai mult ca oricând, femeia trebuie să se ridice la înălţimea misiunii sale, a asigura existenţa materială şi ghidarea spirituală printre neajunsurile şi capcanele societăţii în care trăim. Ea trebuie să fie reper moral pentru a transmite valorile umane tradiţionale.

Să aducem în gând, dragostea noastră pentru ele, ca semn de preţuire şi neuitare.

La sfârşitul programului tinerii au împărţit flori fiecărei tinere, mame, şi bunicelor prezente la Biserică, iar cântecele corului au însuflețit sufletele celor prezenţi, nu în ultimul rând toţi sărutând Sfânta Cruce expusă în mijlocul Bisericii.

Mulţumim Bunului Dumnezeu şi Preacuratei Fecioare Maria.

Pr. Vasile Butean
Protopop de Chioar