Zilele Acţiunii Catolice la Bucureşti (12 – 19 oct. 2008)

Manifestările organizate de Consiliul Director al AGRU Bucureşti pentru a marca zilele Acţiunii Catolice la Bucureşti s-au desfăşurat cu binecuvântarea şi cu aprobarea Preasfinţitului Episcop Mihai şi au început la 12 octombrie prin oficierea Sfintei Liturghii solemne în toate parohiile din oraş. Membrii Consiliului Director, împărţiţi pe parohii, au fost prezenţi în toate acestea, folosind prilejul pentru a distribui Buletinul şi pliantul AGRU Bucureşti şi citind apelul către  participanţi.

 În acceaşi zi o delegaţie a Consiliului Director al AGRU Bucureşti a participat alături de Preasfinţitul Episcop Mihai şi de protopopul de Bucureşti, pr. Liviu Alexiu Oţoiu,  la sfinţirea bisericii greco-catolice din Craiova.

 Un moment de referinţă al manifestărilor de la Bucureşti l-a constituit ziua de miercuri 15 octombrie 2008. Sf. Liturghie de la ora 18, oficiată în parohia “Sfânta Ana” de protopopul de Bucureşti, pr. Liviu Alexiu Oţoiu, a fost urmată de binecuvântarea copiilor şi a părinţilor lor cu apă sfinţită la Lourdes şi de ungerea cu mir a tuturor participanţilor. În continuare Preasfinţitul Episcop Mihai a condus meditaţia cu tema “Iubire şi iertare”.

 Cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Episcop Mihai a fost deschis cu rugăciunea “Împărate Ceresc” şi a continuat cu sublinierea că Dumnezeu este dragoste. Atât de mult a iubit  Dumnezeu lumea încât a trimis pe Fiul Său unul născut, care luând asupra sa păcatele lumii, a pătimit pentru noi oamenii şi a murit pe cruce, înviind a treia zi, ca să ne mântuiască şi să ne dăruiască viaţa veşnică.

 Dragostea lui Dumnezeu pentru noi oamenii se manifestă încă înaintea naşterii noastre, deoarece face parte din planul lui Dumnezeu. Din acest punct de vedere dragostea noastră pentru Dumnezeu trebuie să pornească de la recunoaşterea şi conştentizarea dragostei sale necondiţionate pentru noi. Dar aşa cum El ne împărtăşeşte necondiţionat dragostea sa, tot aşa şi noi trebuie să dăruim semenilor noştri dragoste şi iertare. Şi nu “până de şapte ori câte şapte, ci de şaptezeci de ori câte şapte” (Matei 18,22), iar iertarea trebuie să fie din inimă, chiar dacă este pentru 10.000 de talanţi sau numai pentru 100 de dinari. Şi aşa cum Domnul şi Stăpânul nostru ne iartă pe noi şi noi trebuie să iertăm pe aproapele nostru. Dacă nu dăm mai departe darurile primite necondiţionat dela Dumnezeu, acestea rămân nevalorificate şi se pierd.

 Preasfinţitul Episcop Mihai a încheiat acest adevărat regal spiritual dând citire capitolului 13 din Scrisoarea I-a către corinteni a Sfântului Apostol Pavel, despre “Dragostea creştinească”, în care se spune că “dacă dragoste nu am, nu sunt nimica“ şi se încheie cu aceste cuvinte:”Şi acum rămânem cu credinţa, nădejdea şi dragostea; iar mai mare dintre acestea este dragostea”(1 Corinteni 13,13)”, singura pe care o luăm cu noi în cer.

 La sfârşit Preasfinţitul Episcop Mihai s-a întreţinut cu cei prezenţi în faţa bisericii, la o mică agapă prilejuită de ziua onomastică a domnului Lucian Turdeanu, într-o discuţie amicală prelungită, spre mulţumirea participantţilor, până târziu în seară. La solicitarea credincioşilor, Preasfinţitul Episcop Mihai a promis promis cât mai dese prezenţe în mijlocul acestora.

 Manifestările  au continuat în zilele următoare cu Sfânta Liturghie diurnă şi cu recitarea “Marii ectenii a Bisericii Greco-Catolice” în parohia “Sf. Vasile cel Mare” precum şi cu recitarea în comun a rugăciunii Rozariului în parohia Bucureştii Noi.

 Sâmbătă 18 octombrie 2008, după Sfânta Liturghie oficiată de pr. C. Olteanu în capela “Sfânta Ana”, a avut loc în sala mare a Colegiului romano-catolic “Sfântul Iosif”, adunarea generală a AGRU Bucureşti. Prima parte a lucrărilor în care s-a prezentat raportul de activitate al Consiliului Director şi sinteza exerciţiului financiar pe anul 2007, s-a desfăşurat în prezenţa Preasfinţitului Episcop Mihai, care a rostit rugăciunea de început şi a rostit cuvântul de deschidere, dăruind fiecărui participant câte un exemplar din recenta sa apariţie editorială,”Cu o singură gură şi o singură inimă-Liturghia altfel”.

 La lucrări au participat, alături de reprezentanţi din toate parohiile , pr. Silviu Moşneag şi pr. Valer Median. Adunarea generală a  Asociaţiei AGRU Bucureşti a votat cu unanimitatea celor prezenţi, materialele prezentate.

 Manifestările organizate de Consiliul Director al AGRU Bucureşti s-au încheiat duminică 19 aprilie 2008 prin participarea la Sf. Liturghie oficiată de protopopul de Bucureşti, pr. Liviu Alexiu Oţoiu. La sfârşitul Sf. Liturghii părintele protopop a susţinut meditaţia despre viaţa spirituală interioară, cu citate din cartea lui E. Maker ”Meditaţii despre viaţa interioară”, tradusă de cel care a fost, până la trecerea la Domnul, parohul nostru şi prelat emerit, pr. Eugen Sârbu-Tăicuţu.

 A urmat apoi o procesiune la mormintele episcopilor martiri şi mărturisitori ai credinţei străbune primită în botez şi a fidelităţii lor faţă de urmaşul Sf. Petru, capul văzut al Bisericii întemeiate de Isus Cristos.

 Procesiunea a început la mormântul Cardinalului Iuliu Hossu, a continuat la mormântul episcopului de Lugoj, Ioan Bălan şi s-a încheiat la mormântul episcopului Vasile Aftenie, Vicar General la Bucureşti.

Credincioşi din toate parohiile Bucureştiului au aprins lumânări, s-au rugat la mormintele martirilor şi au acoperit mormintele acestora cu florile recunoştinţei.

Procesiunea s-a încheiat cu rugăciunea pentru canonizarea episcopilor graco-catolici martiri şi mărturisitori ai credinţei catolice. 

 PS : La 12 octombrie 2008 a avut loc şi slujba de pomenire şi comemorare a doi ani de la trecerea la Domnul a lui Laurenţiu Horia Moisin, fost preşedinte al AGRU Bucureşti mai bine de zece ani. Deasemeni la 17 octombrie 2008, Orchestra Filarmonicii din Câmpina a susţinut un concert simfonic in memoriam Laurenţiu Horia Moisin.

InfoAGRU BucureÅŸti

20.10.2008

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *