Vizită pastorală şi pelerinaj AGRU şi ASTRU la Bocsig

Mormântul Rafilei GăluÅ£ În ziua de 18 octombrie 2008 Prea SfinÅ£ia Sa Episcop Alexandru Mesian s-a aflat în vizită Pastorală în localitatea Bocsig (JudeÅ£ul Arad). Este a treia vizită pastorală pe care Prea SfinÅ£ia sa o face în această localitate. Prima vizită a avut loc în anul 1995 pe 7 mai când a avut loc sfinÅ£irea bisericii ÅŸi hirotonirea întru preoÅ£ie a Pr. Paroh Gheorghe Tomoioagă. Tot atunci Prea SfinÅ£ia Sa a vizitat ÅŸi mormântul Rafilei GăluÅ£, fecioară care a purtat rănile Mântuitorului (stigmate) între anii 1931-1939. A doua vizită a avut loc în anul 1996 pe 23 aprilie de Sfântul Gheorghe – hram pe care biserica din Bocsig îl poartă. Cu acel prilej a fost botezat copilaÅŸul Liviu Gheorghe, fiul Părintelui paroh.

Cu ocazia vizitei pastorale din acest an, a avut loc o întâlnire la nivel Eparhial a asociaÅ£iilor AGRU ÅŸi ASTRU organizată de Pr. Coriolan C. MureÅŸan, Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Lugoj, Asistent Spiritual NaÅ£ional AGRU ÅŸi Asistent Spiritual Eparhial AGRU ÅŸi ASTRU, vizită ce se înscrie în ediÅ£ia 2008 a „Zilelor AcÅ£iunii Catolice”.

Au participat pe lângă membrii asociaÅ£iilor AGRU ÅŸi ASTRU, credincioÅŸi din cele 10 protopopiate, respectiv din cele cinci judeÅ£e ale Eparhiei de Lugoj.

Programul a început cu Sfântul Rozar, la orele 10.00, în biserica „Sfântul Gheorghe” din Bocsig, rugăciune condusă de Prea SfinÅ£itul Alexandru ÅŸi rostită împreună cu zecile de preoÅ£i ÅŸi mulÅ£imea de credincioÅŸi.

La orele 10.30 a urmat Sfânta Liturghie solemnă din cadrul Pelerinajului, pontificată de Prea SfinÅ£itul Alexandru. La Dumnezeiasca Liturghie au concelebrat numeroÅŸi preoÅ£i din zonă (Protopopiatul greco-catolic de Arad), dar ÅŸi preoÅ£ii care au însoÅ£it grupurile de pelerini. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei greco-catolice din Bocsig.

În Cuvântul de Învăţătură Prea SfinÅ£ia Sa a scos în evidenţă semnificaÅ£ia deosebită a vizitei ce a întreprins-o în această parohie arădeană: vizită pastorală ÅŸi Sfânta Liturghie la care au participat numeroÅŸi credincioÅŸi din cele 10 protopopiate ale Eparhiei de Lugoj, întâlnirea asociaÅ£iilor ASTRU ÅŸi AGRU ÅŸi pelerinaj la mormântul Rafilei GăluÅ£.

„Bocsigul este cunoscut – a subliniat Prea SfinÅ£ia Sa – mai ales ca o localitate creÅŸtină unde în perioada 1931-1939 Isus Cristos ÅŸi Maica Sfântă au apărut la o fecioară cu numele Rafila GăluÅ£ căreia i-au transmis anumite mesaje. În această perioadă Rafila a purtat periodic rănile dureroase ale Domnului nostru Isus Cristos aÅŸa cum a purtat ÅŸi Sfântul Padre Pio, Sfânta Gema Galgani ÅŸi alÅ£i sfinÅ£i.”

Prea SfinÅ£ia Sa a făcut o paralelă între Rănile Domnului pe trupul Rafilei ÅŸi lăcrimarea icoanei Maicii Domnului de la ScăiuÅŸ din toamna anului 1934. A amintit cum episcopul Lugojului de atunci Alexandru Nicolescu precum ÅŸi episcopii ce au urmat: Episcopul martir Ioan Bălan ÅŸi Episcopul mărturisitor Ioan Ploscaru, au privit cu multă responsabilitate de conÅŸtiinţă aceste semne petrecute în România din mila lui Dumnezeu pe teritoriul Eparhiei de Lugoj la Bocsig ÅŸi la ScăiuÅŸ. Erau semne care anticipau răul ce urma să se abată peste întreaga omenire ÅŸi peste poporul român prin venirea comunismului ÅŸi a persecuÅ£iei Bisericii greco-catolice când episcopatul a fost arestat ÅŸi martirizat, dar pe lângă episcopi ÅŸi mulÅ£i preoÅ£i, persoane consacrate ÅŸi credincioÅŸi. PersecuÅ£ia a durat 41 de ani, iar anul acesta la 28 octombrie se aniversează 60 de ani de la suprimarea Bisericii greco-catolice.

Amintind rolul ÅŸi implicarea episcopilor greco-catolici din perioada interbelică (Episcopul Alexandru Nicolescu, Episcopul martir Ioan Bălan ÅŸi predecesorul său Ep. mărturisitor Ioan Ploscaru), Prea SfinÅ£ia sa a afirmat: „acum este rândul meu să duc la desăvârÅŸire un lucru atât de greu: a face lumină, să studiem, să cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru a cunoaÅŸte care este voia ÅŸi planul Său în aceste cazuri petrecute în perioada interbelică în cele două localităţi ale Eparhiei de Lugoj.”

A urmat cuvântul Pr. Coriolan C. MureÅŸan care a făcut o scurtă prezentare a importanÅ£ei AsociaÅ£iilor laice (AGRU, ASTRU ÅŸi Reuniunea Mariană) care ÅŸi înainte de 1948 au existat. Cateheza s-a încheiat cu rugăciunea finală a „ExortaÅ£iei postsinodale „Christifideles Laici”, urmând consfinÅ£irea celor de faţă la Inima Neprihănită a Mariei.

Parohul comunităţii greco-catolice din Bocsig, Pr. Gheorghe Tomoioagă, a mulÅ£umit lui Dumnezeu ÅŸi Prea Sfintei Fecioare Maria pentru acest eveniment spiritual ce a avut loc în parohia sa. A mulÅ£umit Prea SfinÅ£itului Alexandru pentru cea de a treia vizită pastorală în parohia Bocsig. Mai apoi parohul locului a mulÅ£umit ÅŸi Părintelui Vicar judecătoresc Coriolan C. MureÅŸan pentru organizarea pelerinajului AGRU ÅŸi ASTRU la Bocsig, ÅŸi nu în ultimul rând a mulÅ£umit tuturor pelerinilor.

După Sfânta Liturghie, Episcopul, preoÅ£ii ÅŸi mulÅ£imea de credincioÅŸi au pornit în procesiune de la biserica parohială până la cimitirul din sat aflat la aproximativ un km distanţă, unde a fost oficiat un parastas la mormântul Rafilei GăluÅ£. Prea SfinÅ£itul Alexandru a rostit cele două rugăciuni de pe pliantul pregătit cu ocazia acestui pelerinaj, pliant în care se face o scurtă biografie a Rafilei ÅŸi se prezintă câteva aspecte legate de stigmatele pe care le-a purtat. Rugăciunile invocate au fost către Domnul Nostru Isus cerându-se: „lumina necesară pentru a face voia Ta în viaÅ£a noastră precum ÅŸi a mărturisi adevărata credinţă a Bisericii Tale” ÅŸi către Prea Curata Fecioară Maria cerându-se: „adevărata lumină pentru a înÅ£elege cu adevărat voia Fiului Tău, revelată prin viaÅ£a Rafilei GăluÅ£”. Cei prezenÅ£i s-au recules la mormântul fecioarei stigmatizate.

Fiind luna Sfântului Rozar, s-au cântat cântece mariane de către toÅ£i cei de faţă.

Pr. Paroh Gheorghe Tomoioagă a invitat pe toţi credincioşii la căminul cultural unde s-a oferit o agapă frăţească.

La întoarcerea la Lugoj, Prea SfinÅ£itul Alexandru a vizitat, împreună cu pelerinii timiÅŸoreni, lugojeni ÅŸi arădeni, biserica greco-catolică din Åžiria.

Primul pelerinaj la Bocsig a fost un moment istoric ÅŸi un bun prilej de a cunoaÅŸte viaÅ£a acestei fecioare care a purtat rănile Mântuitorului ÅŸi a avut viziuni cu Prea Curata Fecioară Maria ÅŸi cu Domnul Nostru Isus Cristos.

Raimondo-Mario Rupp

O scurtă biografie despre Rafila Găluţ se află AICI

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc AICI

DSCF2969

Procesiune spre mormântul Rafilei GăluÅ£

La mormântul Rafilei GăluÅ£

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *