Meditaţiile Sf. Ignaţiu de Loyola. (Timişoara, parohia "Naşterea Sf. Iosif")

Meditatii-TimiÅŸoara Joi, 16 octombrie, orele 16,30, la parohia "NaÅŸterea Maicii Domnului" din TimiÅŸoara a avut loc, în cadrul "Zilelor AcÅ£iunii Catolice", prezentarea meditaÅ£iilor Sfântului IgnaÅ£iu de Loyola, de către Părintele drd.Coriolan C. MureÅŸan, asistent spiritual AGRU naÅ£ional.  

În introducere s-a motivat alegerea temei, făcându-se o paralelă între perioada de confuzie de atunci ÅŸi cea din zilele noastre. Închiderea mănăstirilor, sfărâmarea statuilor ÅŸi zdrobirea crucifixelor, din perioada reformei, s-a asimilat cu ceea ce s-a petrecut la noi, în cultul greco-catolic acu 60 de ani. S-au evocat etapele de distrugere ale bisericii noastre, la concret, referindu-se la evenimente petrecute în anul 1948, în incinta lăcaÅŸului de cult, unde avea loc expunerea. S-a înfierat indiferentismul ÅŸi relativismul zilelor noastre, interesul mass-mediei, doar pentru fapte care încalcă morala. De aceea toÅ£i suntem chemaÅ£i la apostolat, pentru a fi prezenÅ£i acolo unde preoÅ£ii, prea puÅ£ini, nu pot ajunge. Avem o mare responsabilitate faţă de tânăra generaÅ£ie, acum când Dumnezeu e considerat opÅ£ional. Numărul de credincioÅŸi nu mai este acelaÅŸi, ca pe vremuri, dar se înfăptuieÅŸte voinÅ£a lui Dumnezeu, care a salvat atunci biserica de la distrugere, iar acum face posibilă ridicarea atâtor lăcaÅŸe de cult.  

În continuare au fost prezentate etapele vieÅ£ii Sfântului IgnaÅ£iu de Loyola, formaÅ£ia sa, interesul pentru disciplina vieÅ£ii spirituale, fondarea „Companiei lui Isus", aprobarea prin bulă papală a regimului de viaţă al iezuiÅ£ilor. Apoi ni s-au indicat elementele lor distinctive. În comentarea operei, s-a acordat mare importanţă "ExerciÅ£iilor Spirituale", capodopera sa. S-au subliniat elementele definitorii. Ni s-au dat indicaÅ£ii asupra practicării exerciÅ£iilor spirituale.Am aflat cum vedea IgnaÅ£iu de Loyola un punct din exerciÅ£iile spirituale: Bunavestirea. Pornind de la Bunavestire se fac trimiteri la viaÅ£a noastră. IgnaÅ£iu de Loyola s-a preocupat ÅŸi de reguli pentru simÅ£irea ÅŸi cunoaÅŸterea miÅŸcărilor din suflet, dând ÅŸi sfaturi. S-a dat definiÅ£ia credinÅ£ei. Ni s-a spus care sunt baza, izvoarele ÅŸi armele credinÅ£ei.  

În încheiere s-a apreciat că tinereÅ£ea nu este delimitată de ani. Întâlnirea cu Isus înseamnă entuziasm ÅŸi tinereÅ£e.  

În continuare, părintele Coriolan C. MureÅŸan a celebrat Sfânta Liturghie alături de părintele Nicolae Lungu ÅŸi Vasile Borda, apoi a binecuvântat credincioÅŸii. Domnul profesor Eusebiu ArieÅŸanu a completat activităţile din această după-amiază cu un recital  de muzică sacră.  

Cu această ocazia, înaintea începerii activităţilor, li s-au  distribuit credincioÅŸilor pliante AGRU.

Daniela Perian

Câteva fotografii de la eveniment se găsesc AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *