Vizita unor Ierarhi la BucureÅŸti

Miercuri, 18 aprilie 2007 AGRU Bucuresti si comunitatea greco-catolica locala au trait un moment de intensa bucurie prilejuit de prezenta in Bucuresti a PF Sale Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, si a celorlalti episcopi ai Bisericii noastre la receptia organizata de Nuntiatura Apostolica cu ocazia sarbatoririi celor doi ani de pontificat ai Sfantului Parinte, Papa Benedict al XVI-lea, si a zilei sale de nastere.

In acest context, Pr. Liviu Otoiu, Protopopul de Bucuresti, i-a prezentat Prea Fericirii Sale Lucian pe cativa dintre membri noului Consiliu Director al AGRU Bucuresti (Dl. Ioan Samihaian, Presedinte, Dl. Valer Ardelean, Vicepresedinte si Dna Maria Turdeanu, coordonator al sectiei social-caritative). Presedintele AGRU-Bucuresti, Dl. Ioan Samihaian si ceilalti membri ai Consiliului i-au multumit Inaltului Ierarh pentru intrevedere, i-au inmanat documentele adoptate de Adunarea Generala AGRU Bucuresti din 24 martie, a.c. (procesul verbal de sedinta, Noul Statut al asociatiei, lista membrilor Consiliului Director ales) si i-au inaintat cererile pentru confirmarea prin decret a Consiliului Director si pentru numirea Spiritualului AGRU – Bucuresti.

Al doilea moment deosebit al prezentei Arhiepiscopului Major, PF Sa Lucian, in Bucuresti a constat in vizitarea bisericii „Sfantul Vasile”, recent recuperata (28 dec. 2006), si a casei parohiale. La ivitatia Parintelui paroh Ioan Danet si a Pr. Protopop Liviu Otoiu, Prea Fericirea Sa Lucian a fost insotit in aceasta vizita de PS Ioan, Episcop al Maramuresului, PS Florentin, Episcop de Cluj-Gherla, SS Pr. Ioan Farcas, vicar pentru probleme pastorale al Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia si Fagaras, Dl. Alexandru Petarlecean, secretar al Arhiepiscopului Major.

Vizitarea lacasului de cult si a casei parohiale a fost un bun prilej pentru Inaltii Ierarhi pentru a constata progresele facute pentru refacerea functionalitatii acestora, dar si pentru a constata starea de extraordinara degradare in care ele au fost aduse si mentinute de catre fostii lor locatari. Parintele paroh Ioan Danet a prezentat Prea Fericirii Sale Lucian si celorlalti episcopi si oaspeti atat dificultatile cu care se confrunta, cat si actiunile deja intreprinse pentru refacerea si restaurarea lacasului de cult si a spatiului aferent.

Biserica “Sf. Vasile” din strada Polona, recuperata dupa un indelungat proces care a durat peste 15 ani, are pentru comunitatea greco-catolica din Bucuresti o importanta valoare simbolica si istorica. Dincolo de faptul ca aici au servit Episcopul martir Vasile Aftenie si a conferentiat Ms. Vladimir Ghika, biserica din strada Polona, construita cu mari dificultati in anul 1909, este prima biserica a romanilor ardeleni, catolici de rit oriental, ctitorita in Bucuresti si Vechiul Regat.

Parintele paroh Ioan Danet a subliniat faptul ca toate eforturile sale si ale comunitatii greco-catolice bucurestene sunt menite a reda cat mai curand complexului din strada Polona (biserica, casa parohiala, curte) valoarea de centru si focar de spiritualitate si cultura pe care l-au avut odata, intru marirea lui Dumnezeu si ca pioasa recunostinta si aducere aminte pentru sacrificiul inaintasilor.
PF Sa Lucian si ceilalti episcopi au incurajat eforturile depuse pana acum, au facut recomandari si au asigurat preotii si comunitatea credinciosilor greco-catolici din Bucuresti de intreg sprijinul lor.

Despartirea de Prea Fericirea Sa Lucian, de ceilalti episcopi si oaspeti a fost una emotionanta si datatoare de speranta.

Info AGRU Bucuresti
20.04.2007

bisstrpolona.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *