Noapte de rugăciune È™i priveghere în memoria Episcopilor martiri – 27 octombrie 2012

În memoria Episcopilor martiri arestați în noaptea de 28 octombrie 1948, sâmbătă, 27 octombrie 2012, preoţii şi credincioşii din Bucureşti au petrecut o noapte de rugăciune şi priveghere la Biserica vicarială Sfântul Vasile cel Mare.

Programul de rugăciune a început la orele 18.00 cu vecernia celebrată de părintele protopop Liviu Oțoiu, la sfârşitul căreia PS Mihai Frăţilă a subliniat importanţa celebrării memoriei Episcopilor care şi-au dat viaţa pentru Hristos, nu doar ca repere istorice ale Bisericii noastre, ci şi ca modele de credinţă vie.

După rugăciunea Rozarului, credincioşii au meditat Calea Sfintei Cruci, în care drumul suferinţelor Mântuitorului se regăsea în drumul de jertfă şi pătimire al Episcopilor martiri. Broşura editată în acest scop de AGRU Bucureşti – care a avut şi iniţiativa organizării evenimentului – a adus în faţa ochilor sufleteşti fragmente evanghelice, memorii şi evocări ale arhiereilor pentru care acum Biserica se roagă să fie ridicaţi la cinstea altarelor.

Seara a continuat cu Canonul Domnul nostru Isus Hristos, iar miezul nopţii a fost marcat de slujba specifică acestui moment din rânduiala liturgică a Bisericii. De la orele 24.00 până la orele 8.00 dimineaţa credincioşii s-au perindat rând pe rând în faţa altarului, rămânând în rugăciune şi tăcere, în comuniune de gând cu acele nopţi de groază trăite de Biserica noastră – nopţi ale arestărilor, ale bătăilor şi chinurilor – descrise de PS Ioan Ploscaru în cartea sa, Lanţuri şi teroare.

Acest eveniment marchează pentru AGRU Bucureşti deschiderea Anului Credinţei proclamat de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea. Fie ca figurile luminoase ale celor care au găsit în credinţa lor tăria de a merge până la jertfa de sine să întărească şi trăirea credinţei din viaţa noastră de zi cu zi.

Oana Viviana și Alexis Dimcev

Secretariatul AGRU București

vicariatbucuresti

AGR_2245AGR_2240AGR_2239AGR_2241AGR_2242AGR_2243
AGRU_2237AGRU_2236AGR_2244AGR_2247AGR_2246