Întâlnire anuală a reprezentanÅ£ilor Adunării generale AGRU la Oradea

În perioada 25-26 mai 2012 a avut loc la Oradea Întâlnirea anuală a reprezentanţilor Adunării generale AGRU. La această reuniune au participat delegaţi din Comitetele directoare ale Eparhiilor de Cluj-Gherla, Lugoj, Oradea şi Maramureş, delegaţi din Comitetul director al AGRU Bucureşti, doi membri ai AGRU arhieparhial de Alba Iulia şi Făgăraş precum şi Asistentul spiritual naţional şi Asistenţii spirituali ai AGRU din Eparhiile de Cluj-Gherla, Oradea si Maramureş. Întâlnirea, care a avut ca temă De la mărturie la misiune, cu motoul: "Vă rog să fiţi statornici în credinţa voastră până la capătul vieţii voastre" (Pastorala de Paşti a PS Dr. Valeriu Traian Frenţiu, 1928), a fost găzduită de Seminarul Major Greco-Catolic din Oradea, iar lucrările s-au desfăşurat în Aula Magna a aceleiaşi instituţii.

Programul a început în după-amiaza zilei de vineri, 25 mai, cu Sf. Liturghie la Catedrala episcopală "Sf. Nicolae" din Oradea. După Adoraţia euharistică s-a vizitat Catedrala, explicaţiile despre istoricul acesteia fiind date de către pr. vicar general Florian Gui şi de către ipodiaconul Marius Păcală. A urmat un moment de rugăciune în cripta Catedralei şi vizitarea Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din localitate. În continuare a avut loc prima sesiune plenară, la care participanţii au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS dr. Virgil Bercea, Episcopul eparhial de Oradea, care le-a vorbit despre semnificaţia mărturiei şi a misiunii în societatea de astăzi. Reprezentanţii AGRU au fost salutaţi cu multă căldură şi de d-ra Oana Tuduce (preşedinta ACRO) şi de pr. Paul Popa, responsabilul Biroului pastoral al Eparhiei de Oradea. Un alt moment important a fost prezentarea pe care pr. dr. Mihai Tegzeş (responsabilul cu pastoraţia familiilor din Eparhia de Oradea) a ultimelor cărţi traduse de dânsul, cărţi utile în cateheza din parohii. La sfârşitul serii s-au centralizat propunerile pentru calendarul de activităţi pentru anul asociativ 2012-2013, Anul Credinţei în întreaga Biserică Catolică.

Ziua de sâmbătă, 26 mai, a început cu un cuvânt al Preşedintelui AGRU, dr. Alin Tat, şi cu o meditaţie a asistentului spiritual naţional, pr. dr. Coriolan C. Muresan. A urmat un moment emoţionant al evocării de către d-na prof. Otilia Bălaş (preşedinta de onoare a "Reuniunii mariane" din Eparhia de Oradea) a personalităţii Episcopului martir dr. Valeriu Traian Frenţiu. În continuare s-a prezentat "Fişa unei activităţi AGRU" (care va fi de acum înainte modelul organizării activităţilor la nivel naţional şi eparhial şi va putea fi adaptată şi la nivel parohial), realizată ţinând cont de stilul şi de modelul Acţiunii Catolice din România. S-a luat în discuţie calendarul pentru viitorul An asociativ ţinându-se cont de propunerile participanţilor. Reprezentanţii AGRU au participat în aceiaşi zi la Sfânta Liturghie de la ora 11.00, pontificată de PS dr. Virgil Bercea, Episcopul eparhial de Oradea, în biserica "Tuturor Sfinţilor" din cartierul Iosia, cu ocazia Întâlnirii eparhiale a copiilor de la Oradea. Agriştii au dorit sa le ofere copiilor şi câte un mic cadou simbolic.

La reluarea lucrărilor, participanţii s-au bucurat din nou de prezenţa în mijlocul lor a PS Episcop dr. Virgil Bercea. Au fost dezbătute următoarele puncte: participarea membrilor AGRU la al doilea modul al cursului de formare organizat de ACRO sectorul adulţi, situaţia organizării AGRU la nivelul eparhiilor şi numărul relativ mic de parohii în care AGRU este cu adevărat funcţional, situaţia AGRU arhieparhial, organizarea Comitetului director naţional la Bucureşti în luna septembrie. Următoarea acţiune din calendarul AGRU naţional va avea loc la Bucureşti, cu ocazia Comitetului director, în zilele de 28-29 septembrie 2012.

Alin Tat
preÅŸedinte AGRU

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc AICI.

imagine

imagine

imagine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *