Întâlnire ASTRU-AGRU la Cluj-Napoca

ÃŽn perioada 19-21 noiembrie 2010, la Centrul Manresa din Cluj-Napoca, a avut loc prima întâlnire la nivel naÅ£ional a reprezentanÅ£ilor AsociaÅ£iei Generale a Românilor UniÅ£i, Greco-Catolici – AGRU, AsociaÅ£iei Tineretului Român Unit – ASTRU Blaj, AsociaÅ£iei Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj, AsociaÅ£iei Tineretului Român Unit, Greco – Catolic – ASTRU eparhial Lugoj, AsociaÅ£iei Tineretului Român Unit – ASTRU Oradea ÅŸi AsociaÅ£iei Tineretului Catolic MaramureÅŸ – ATCM. Scopul acestei întâlniri a fost de a facilita conÅŸtientizarea identităţii ÅŸi misiunii ASTRU ÅŸi AGRU în Biserica Greco-Catolică ÅŸi crearea unei viziuni comune care să asigure o mai bună colaborare între AsociaÅ£ii.

Programul a debutat vineri, 19 noiembrie 2010, cu celebrarea Sfintei Liturghii de către Mons. Mihai Todea, vicarul general al Eparhiei de Cluj-Gherla, împreună cu asistenţii spirituali ai ASTRU şi AGRU. Seara a continuat cu salutul oficial din partea asociaţiilor gazdă, urmat de conferinţa domnului Ciprian Ghişa, doctor în istorie, cu tema: "ASTRU şi AGRU în context istoric".

Ziua de sâmbătă, 20 noiembrie, a început cu celebrarea Sfintei Liturghii, programul continuând cu prelegerea lect. univ. dr. Simona Zetea, care a vorbit despre rolul laicilor în Biserică ÅŸi comunitate. ÃŽn a doua parte a dimineÅ£ii, Oana Tuduce, preÅŸedinte al AcÅ£iunii Catolice din România, a susÅ£inut o prezentare despre AcÅ£iunea Catolică în lume. A urmat un atelier cu tema: "Identitatea ASTRU ÅŸi AGRU" în care participanÅ£ii au identificat elementele definitorii ale asociaÅ£iilor din care provin, precum scopul, obiectivele, misiunea ÅŸi viziunea, pe care le-au prezentat ulterior în sesiune plenară. ÃŽn după-masa zilei de sâmbătă s-a discutat despre strategiile ASTRU – AGRU pentru viitor, vizând colaborarea acestora în stilul caracteristic al AcÅ£iunii Catolice, în contextul actual al Bisericii.

Concluziile au fost prezentate în cadrul unei plenare, la care a participat şi Preasfinţia Sa Mihai Frăţilă, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş cu sediul la Bucureşti. Seara, participanţii au lucrat la elaborarea unui protocol de colaborare între ASTRU şi AGRU la nivel parohial, eparhial şi naţional. Dimineaţa de duminică a fost dedicată prezentării protocolului de colaborare şi s-a încheiat cu Sfânta Liturghie în cadrul căreia participanţii s-au rugat alături de Acţiunea Catolică din întreaga lume pentru creştinii persecutaţi din Irak.

Via www.cluj.astru.ro

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *