Conferinţă la TimiÅŸoara: Biserica Română Unită din Banat ÅŸi începutul comunismului

ÃŽn cadrul seriei de evocări, organizate de AGRU “Sf. Iosif” TimiÅŸoara cu ocazia “Zilelor AcÅ£iunii Catolice”,  vineri 22 octombrie 2010, a fost invitat domnul drd. Sergiu Åžoica. Tema conferinÈ›ei a fost: "Biserica Română Unită din Banat ÅŸi începutul comunismului”. D-l Åžoica a făcut un paralelism între timpul  în care regele, personalități ale vremii, oameni îmbrăcaÈ›i în straie de sărbătoare erau împreună la procesiuni, în zilele de sărbătoare. Dieceza de Lugoj a fost întemeiată în anul la 26 noiembrie 1853. Primul episcop a fost Alexandru Dobra, instalat in 21 septembrie 1856.

Au fost prezentate date exacte privind numărul bisericilor şi al enoriașilor de la înființare şi pana în anul 1948 când comuniștii au desființat Biserica Greco-catolică. Dispoziția a venit de la Moscova, care dorea ruperea relațiilor cu Vaticanul. În anul 1948 s-a trecut la naționalizarea clădirilor şi confiscarea bunurilor Bisericii greco-catolice. Episcopii care nu au vrut să semneze trecerea la ortodoxie au fost încarcerați. Biserica şi-a asigurat continuitatea prin numirea de doi substituți în fiecare parohie, astfel încât dacă preotul era arestat, substitutul îi lua locul. S-a relatat o întâmplare care dovedește lipsa de credință şi cultură a celor care conduceau destinele ţării. De exemplu au propus ca în calendarul bisericesc să se introducă data la care s-au născut K. Marx, F. Engels. Episcopul Ioan Bălan a refuzat categoric.

Am avut prilejul să ascultăm o trecere prin istoria zbuciumată a Bisericii Greco-catolice care nu a încetat sa existe în clandestinitate, prin martiriul slujitorilor lui Dumnezeu, prin credința bunicilor şi părinţilor noştri.

Nicolina Lupu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *