Întâlnirea anuală a Consiliului Director NaÈ›ional AGRU. Zalău 2010

COMUNICAT

clip_image002În zilele de 1 și 2 octombrie s-a desfășurat la Zalău Întâlnirea anuală a Consiliului Director Național AGRU. La întâlnire au participat 16 delegați reprezentând AGRU din Eparhia de Maramureș, Eparhia de Oradea, Eparhia de Lugoj, Eparhia de Cluj-Gherla și din Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș. AGRU din Vicariatul de București nu a fost reprezentat de niciun delegat la această întâlnire. Delegaților AGRU prezenți li s-au alăturat și responsabili AGRU din cele 3 protopopiate ale vicariatului, respectiv din Șimleu, Zalău, Supur, însoțiți de Vicarul foraneu al Silvaniei, pr. Gheorghe Țurcaș, și protopopul de Șimleu, pr. Bodea N. Întâlnirea a fost găzduită de parohia "Sfânta Familie", reprezentată prin părintele paroh Valer Părău.

Tema Întâlnirii a fost Laici în serviciul Bisericii și mottoul: "Faceți-vă o datorie de a trăi în pace, de a vă vedea de treburile voastre, așa cum v-am pus în vedere, ca purtarea voastră să fie vrednică de cinste în ochii celor din afară"(1 Tes 4, 11-12).

Printre obiectivele Întâlnirii s-au aflat următoarele: centralizarea rezultatelor recensământului parohiilor unde AGRU există și este funcțional, respectiv cunoașterea numărului de membri activi, definitivarea Calendarului asociativ 2010-2011, pregătirea pentru participarea la Întâlnirea AGRU – ASTRU care va avea loc între 19 și 21 noiembrie la Cluj-Napoca.

La finalul lucrărilor s-a stabilit că următoarea întâlnire a Consiliului Director Național AGRU va avea loc între 27-28 mai 2011, cu ocazia Adunării Generale. Locul unde se va desfășura întâlnirea va fi anunțat ulterior.

 

Absent de la lucrări, asistentul spiritual național AGRU, pr. Drd. Coriolan Mureșan a transmis participanților următorul mesaj:

Iubiți participanți la Consiliul director AGRU de la Zalău,

„Faceţi-vă o datorie de a trăi în pace, de a vă vedea de treburile voastre, aşa cum v-am pus în vedere, ca purtarea voastră să fie vrednică de cinste în ochii celor din afară” (1 Tes 4, 11-12). Cuvintele Sfântului Paul ne îndeamnă încă o dată la o trăire profundă a Cuvântului lui Dumnezeu în cotidian, cu iubire, pace și mărturie de viață în mijlocul unei lumi atât de cuprinse de confuzie, convulsii sociale și crize de tot felul.

Laicii noștri trebuie să-și redescopere rolul lor de co-responsabili ai apostolatului (alături de Episcopat, cler și persoanele consacrate), rolul AGRU-lui nefiind unul de spectator al vieții Bisericii și a societății, ci de protagonist al apostolatului laic.

Sunt încrezător că și la această reuniune de la Zalău se va încerca o dinamizare a eforturilor de a avea într-adevăr o Asociație prezentă activ în parohii prin programe practice, continue și concrete. Biserica nu are câtuși de puțin nevoie de sigle fără acoperire, de reuniuni fără consecințe practice sau de Asociații ce există doar pe hârtie.

Sunt foarte bucuros că în câteva parohii AGRU s-a avut inițiativa foii liturgice duminicale, idee ce cred că ar putea deveni o activitate permanentă alături de inițiative de grupuri biblice, grupuri de “lectio divina”, grupuri pentru familii, grupuri de cateheză a tuturor vârstelor, animare liturgică, activități culturale, recreativ-artistice și sportive. Nu în ultimul rând AGRU nu trebuie să uite de apărarea drepturilor Bisericii noastre martire, de preocuparea pentru reînființarea vechilor parohii greco-catolice și redobândirea locașurilor de cult încă aflate în posesia ilegală a cultului majoritar din țară.

Recensământul numărului de parohii unde există AGRU, precum și a numărului de membri, nu poate să fie decât de încurajat, chiar dacă ceea ce contează de fapt este câți agriști sunt permanent implicați în activitățile de apostolat ale Asociației.

Sper din tot sufletul ca această reuniune va fi și un prilej de a pregăti inițiativele (parohiale, eparhiale sau chiar naționale) legate de “Zilele Acțiunii Catolice” ce vor avea loc în toată țara între 17-24 octombrie 2010, precum și un moment de reflecție pentru strategia cu care AGRU se va prezenta la întâlnirea cu Secretariatul ASTRU-ATCM din noiembrie 2010.

Nu în ultimul rând prezența delegaților la Consiliul director național va fi un impuls pentru organizarea și revigorarea AGRU în Zalău, centrul administrativ al județului Sălaj, fiind și un puternic centru greco-catolic unde laicatul este cu siguranță dornic de a face un apostolat tot mai plin de dinamism și entuziasm.

În ciuda faptului că nu pot fi cu Dumneavoastră în aceste zile din cauza unor chestiuni urgente, vă voi însoți în rugăciune și profundă comuniune spirituală, cerând mijlocirea Sfintei Fecioare Maria (Regina Sfântului Rozar), pentru ca bunul și atotputernicul Dumnezeu să ne ajute să fim cu adevărat instrumente fidele pentru reevanghelizarea României.

Baia Mare, 1.10.2010 Pr.Vicar Jud. Coriolan C. Mureșan
Asistent spiritual național AGRU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *