Misiuni la MedieÅŸul Aurit

ÃŽn perioada 4-6 decembrie a.c., cu binecuvântarea PS Ioan ÅžiÅŸeÅŸtean (Episcop de MaramureÅŸ), în Parohia greco-catolică din MedieÅŸu Aurit (Jud. Satu-Mare),  Protopopiatul de Seini, Episcopia de MaramureÅŸ, au avut loc, după o perioadă de mai bine de 60 de ani, misiuni poporale. Invitat a fost Preacucernicul Părinte Coriolan MureÅŸan, Vicar judecătoresc al Episcopiei de Lugoj ÅŸi Asistent Spiritual NaÅ£ional AGRU.  

Programul spiritual al acestor zile a fost deosebit de intens, celebrându-se sfânta Liturghie, Vecernia, Sf. Rozar, Binecuvântarea Euharistică, Mărturisiri, Consfinţirea la Inima Neprihănita a Mariei, sfinţirea Sf. Cruci de Misiuni.

ÃŽn cele patru MeditaÅ£ii, Părintele a vorbit credincioÅŸilor despre scopul omului pe pământ, identitatea noastră că oameni ÅŸi credincioÅŸi greco-catolici ÅŸi modelul vieÅ£ii creÅŸtine: Precurata Fecioară Maria, păcatul ca ÅŸi antiteza a planului lui Dumnezeu, reîntoarcerea din exilul păcatului ÅŸi reconcilierea cu Dumnezeu prin Sacramentul PenitenÅ£ei,Sf. Euharistie ca ÅŸi centru al vieÅ£ii creÅŸtine.   

Motto-urile au fost luate din Sfintele Scripturi :

-"CăutaÅ£i mai întâi împărăţia lui Dumnezeu" Mt. 6.33, prezentându-ne zădărnicia lucrurilor trecătoare ÅŸi vremelnice, scopul omului fiind de a-l cunoaÅŸte, de a-l iubi ÅŸi de a-l sluji pe Dumnezeu;  

– " Nu vă temeÅ£i" Mt. 8,26; prin aceste cuvinte părintele ne-a încurajat dându-ne exemplu pe înaintaÅŸii noÅŸtri persecutaÅ£i de-a lungul istoriei ÅŸi cei persecutaÅ£i  de către regimul comunist;

– "Binecuvântată eÅŸti tu între femei ÅŸi binecuvântat este rodul pântecelui tău" Lc. 1, 42; a fost o invitaÅ£ie la sfinÅ£enie, avându-o ca model pe Preacurata Fecioară Maria. De asemenea, pasaje din istoria îndepărtată ÅŸi cea recentă a Bisericii noastre împletite cu crâmpeie din viaÅ£a unor personalităţi ca InocenÅ£iu Micu, Petru Pavel Aron, Timotei Cipariu, Episcopul Aftenie, Cardinalul Iuliu Hosu, ne-au arătat rolul bisericii noastre în formarea socială, culturală ÅŸi religioasă  a poporului român. Rugăciunea este forÅ£a creÅŸtinului, iar participarea la sfintele slujbe îndeosebi la Sfânta Liturghie, mărturisirea deasă ÅŸi cuminecarea cu Sfintele Taine au fost accentuate în predica de Duminică.    

Au fost trei zile pline de har în care Dumnezeu ne-a chemat să ne schimbăm viaÈ›a. Sperăm că fiecare dintre cei prezenÅ£i au luat hotărârea de a se lepăda de păcate de a face mai mult loc în viaÅ£a lor  Mântuitorului Isus. Ochii multora din cei prezenÅ£i s-au umplut de lacrimi când a fost reamintita sora Cristiana, trecută la cele veÅŸnice în urmă cu un an, călugăriţă din Ordinul Maicii Domnului care a Å£inut aprinsă flacăra credinÅ£ei catolice în localitatea MedieÈ™u Aurit. Planul lui Dumnezeu cu fiecare dintre noi a fost, de asemenea,  un subiect care ne-a făcut să medităm profund.   

Pe lângă credincioÅŸii greco-catolici din localitate au participat credincioÅŸi din parohiile învecinate Potău ÅŸi RomâneÅŸti, iar la Sfânta Liturghie de Duminică  au concelebrat părintele Coriolan, parohul  Nicolae Coroian ÅŸi părinÅ£ii parohi Mihai Apan din Potău ÅŸi Ioan Florea din Apă.  

Mulţumim părintelui Coriolan care în aceste zile pline de har ne-a ridicat sufletul , inima şi mintea către Dumnezeu ca ieslea sufletului nostru să devină mai primitoare pentru pruncul Isus care se va naşte în curând.

Lăudat să fie Isus!

Pr.Nicolae Coroian
Paroh Medieșul aurit

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *