Sărbătoare la Åžomcuta Mare pentru AGRU ÅŸi “Reuniunea Mariană”

Având binecuvântarea Preasfinţiei Sale Ioan Şişeştean, Episcop al Eparhiei de Maramureş, Parohia Greco Catolică din Şomcuta Mare împreună cu Reuniunea Mariană din Baia Mare, Iadăra , Mireş, şi Șomcuta Mare, au trăit un moment de mare bucurie spirituală având loc la 21 noiembrie sfinţirea Grotei Maicii Domnului de Lourdes, ridicată la intrarea în noua biserică parohială cu hramul “Înălțarea Domnului”, în Sărbătoarea “ Intrarea în biserică a Maicii Domnului”.

La eveniment au participat corul greco-catolic al Bisericii protopopiale din din Negrești Oaș, împreună cu părintele canonic Iacob Feier (Protopop de Negrești Oaș), care a celebrat Sfânta Liturghie alături de părintele Ioan Costin şi Vasile Butean. Au fost împreună în rugăciune peste 200 de credincioşi, a avut loc primirea de noi membri în “Reuniunea Mariană”, iar la sfârşit o agapă frăţească .

În cuvântul de învăţătură a fost subliniat rolul Sfintei Fecioare în viaţa fiecărui credincios, unitatea dintre credincioși şi devoțiunea către Sfânta Fecioară.

Ca o curiozitate, grota a fost construită din piatră de calcar din zona Buciumi, sub forma unui nai, iar statuia care a fost recondiţionată are o vechime de peste 70 de ani fiind primită ca donaţie pentru a sta la loc de cinste aşa cum a stat înainte de 1948.

Îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru darul pe care ni l-a făcut, credincioșilor pentru osteneala iar rugăciunile tuturor să fie primite prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria.

Duminică, 22.11.2009,  la ora 16.00, sărbătoarea a continuat pentru credincioÅŸii din Șomcuta cu prezentarea AGRU ÅŸi constituirea grupului de iniÅ£iativă locală AGRU în prezenÅ£a Pr. drd. Coriolan C. MureÅŸan (asistent spiritual naÅ£ional AGRU) ÅŸi a Pr. dr. Angel Zareczki (consilier pe probleme culturale ÅŸi laicii/asistent spiritual eparhial AGRU AGRU MaramureÅŸ).

La începutul reuniunii Asistentul spiritual naţional AGRU a prezentat istoricul Asociaţiei în perioada 1929-1948 şi 1990-2009, insistându-se pe următoarele chestiuni: contextul naşterii AGRU, congresul de constituire de la Blaj din noiembrie 1948, preşedinţii şi asistenţii spirituali naţionali din perioada interbelică, congresele AGRU, buletinul AGRU, activităţile din parohii.

Asistentul spiritual eparhial a prezentat din experienţa sa posibile strategii pentru dezvoltarea asociativă la nivel parohial şi eparhial.

Pr. protopop Vasile Butean a propus diferite activităţi permanente pentru AGRU la Șomcuta Mare în timp ce laici prezenţi au avut propuneri pentru câteva activităţi importante în 2010 şi calendarul de implementare AGRU local.

Evenimentul s-a făcut în contextul aniversării constituirii AGRU (acum 80 de ani), Șomcuta Mare având iar două realităţi asociative: "Reuniunea Mariană" şi AGRU.

Pr.Vasile Butean
Protopop de Chioar
paroh Șomcuta Mare

Mai multe fotografii se găsesc AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *