Misiuni poporale la Cetăţele

ÃŽn perioada 20 – 22 noiembrie 2009, în biserica parohială, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”, a Parohiei Greco-Catolice Cetăţele, Protopopiatul Mănăştur, Eparhia de MaramureÅŸ, după o absenţă de peste 60 ani, s-a reînnodat tradiÅ£ia misiunilor poporale, la iniÅ£iativa pr. Augustin Butică, administrator parohial, ÅŸi cu binecuvântarea PreasfinÅ£itului Ioan ÅžiÅŸeÅŸtean, Episcop de MaramureÅŸ. Misiunile au fost conduse de pr. drd. Coriolan C. MureÅŸan, Vicar Judecătoresc al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj ÅŸi asistent spiritual naÅ£ional al AsociaÅ£iei Generale Românilor UniÅ£i, Greco-Catolici (AGRU).

La misiuni au participat şi credincioşi ai parohiilor greco-catolice învecinate: Şurdeşti, Dăneşti, Negreia şi Şişeşti. De asemenea, la celebrările euharistice au fost prezenţi diaconul Daniel Bud şi subdiaconul Daniel Pop. Într-una din zile, Pr. Grigore Pop, paroh în Dăneşti, a dat o mână de ajutor prin ascultarea de spovezi ale credincioşilor doritori de împăcare cu Dumnezeu.

Tema misiunilor poporale a fost: „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu”. Plecând de la această temă, pr. Mureşan a adresat credincioşilor prezenţi îndemnul la reînnoire spirituală, atât de necesară pentru menţinerea vie a credinţei şi a unei vieţi creştineşti autentice, reamintindu-le paşii care duc cu certitudine la trăirea acestei vieţi: Spovada, Împărtăşania, rugăciunea.

Principalele teme ale meditaÅ£iilor au fost: "Scopul vieÅ£ii omului", "Preasfânta Fecioară Maria – model de trăire creÅŸtină ÅŸi de chemare la misiune creÅŸtină", "Chemarea la convertirea interioară",

"Reconcilierea cu Dumnezeu şi cu aproapele", "Sfintele Sacramente, în special Pocăinţa şi Euharistia". Foarte mulţi credincioşi au participat la Sfintele Liturghii, la celelalte momente de rugăciune (Paraclis, Rozar, Vecernie, Binecuvântare Euharistică, Un Ceas cu Isus) şi s-au apropiat în număr mare de scaunul de Spovadă şi de Sfânta Împărtăşanie.

La finalul Misiunilor, toţi credincioşii au primit binecuvântarea pr. Coriolan, iar Crucea Misiunilor Sacre a fost purtată în procesiune.

Pr. Augustin Butică

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *