Vizită pastorală şi pelerinajul asociaţiilor laice din Eparhia de Lugoj la Bocsig

Pe 24 octombrie 2009 Prea Sfinţia Sa Episcopul Alexandru Mesian s-a aflat în vizită Pastorală în localitatea Bocsig (Jud. Arad). Este a patra vizită pastorală pe care Prea Sfinţitul o face în această localitate.

Parohia Bocsig este cunoscută în ţară şi străinătate datorită figurii Rafilei Gălut (1910-1939), fecioară stigmatizată care a purtat Rănile Domnului timp de opt ani şi de la a cărei plecare dintre noi s-a împlinit anul acesta 70 de ani.

Cu ocazia vizitei pastorale din acest an, a avut loc pentru a doua oară consecutiv întâlnirea la nivel Eparhial a asociaÅ£iilor laicale: AGRU (AsociaÅ£ia generală a românilor uniÅ£i, greco-catolici), ASTRU (AsociaÅ£ia tineretului român unit, greco-catolic), "Reuniunea Mariană" ÅŸi Tertiarii bazilieni din Eparhia de Lugoj, întâlnire ce se înscrie în ediÅ£ia 2009 a „Zilelor AcÅ£iunii Catolice”. Motto-ul Pelerinajului a fost cel al întregii săptămâni: "CăutaÅ£i mai întâi ÃŽmpărăţia lui Dumnezeu …"(Mt 6, 33). Tema a fost următoarea: "Pune-l pe Dumnezeu pe primul loc în viaÅ£a ta".

Au participat pe lângă membrii asociaţiilor laice, credincioşi din cele 10 protopopiate, respectiv din cele cinci judeţe ale Eparhiei de Lugoj.

Prea Sfinţitul Alexandru a fost întâmpinat la sosirea în parohie de către un grup de tineri în costume populare şi de preoţii veniţi din cinci judeţe. Programul a început la orele 10.30 rugăciunea Sfântului Rozar în biserica „Sfântul Gheorghe” din Bocsig, rugăciune condusă de Prea Sfinţitul Alexandru şi rostită împreună cu preoţii şi mulţimea de credincioşi.

La orele 11.00 a urmat Sfânta Liturghie solemnă din cadrul Pelerinajului, pontificată de Prea Sfinţitul Alexandru. Alături de Prea Sfinţia Sa, la masa altarului s-au aflat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, Pr. drd. Coriolan C. Mureşan, Vicar judecătoresc al Eparhiei de Lugoj, Rvs. Pr. Prelat papal Nistor Chişbora, Protopopul Aradului precum şi preoţi din zonă (Protopopiatul greco-catolic de Arad), dar şi preoţii care au însoţit grupurile de pelerini. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei greco-catolice din Bocsig.

În Cuvântul de Învăţătură Prea Sfinţitul Alexandru a vorbit despre însemnătatea spirituală a Bocsigului ca şi loc de adâncă trăire creştină, amintind figura fecioarei stigmatizate Rafila Găluţ care în scurta ei viaţă de 29 de ani a fost un model de comuniune cu Dumnezeu prin trăire euharistică şi practicarea devoţiunilor (Sf. Rozar, Calea Crucii) precum şi prin apostolat. S-a subliniat apoi calvarul Bisericii Greco-Catolice în perioada 1948-1989 şi mărturia de jertfă pentru unitate pe care această Biserică a dăruit-o prin tăria celor 12 Episcopi tari în credinţă, a preoţilor, călugărilor, călugăriţelor şi credincioşilor persecutaţi. Nu s-a uitat importanta Asociaţiilor laicale şi sărbătoarea anuală a "Zilelor Acţiunii Catolice" care, în Eparhia de Lugoj, este încurajată de Episcopie şi puternic trăită în parohii. Prea Sfinţia Sa a mulţumit Pr. Gheorghe Tomoioagă (parohul din Bocsig) pentru invitaţia de a ţine reuniunea Asociaţiilor laicale din Eparhie la Bocsig în fiecare an în octombrie cu ocazia "Zilelor Acţiunii Catolice". De asemenea PS Alexandru a salutat cu bucurie reînfiinţarea "Reuniunii mariane" din parohia Bocsig, eveniment ce se înscrie în procesul mai larg din întreaga Eparhie unde în ultimii anii se asistă la o revigorare a acestei Asociaţii precum şi a AGRU-lui. Nu în ultimul rând s-a subliniat ecumenismul de la Bocsig, salutându-se prezenta preotului paroh ortodox ce a asistat la eveniment. PS Alexandru a mulţumit autorităţilor locale şi judeţene pentru sprijinul acordat comunităţii din Bocsig şi pentru participarea la serviciile religioase.

A urmat o cateheză despre apostolatul laic susÅ£inută de Pr. Coriolan C. MureÅŸan (Asistent spiritual naÅ£ional AGRU/ACRO adulÅ£i ÅŸi asistent spiritual eparhial AGRU/ASTRU), cateheză ce a încercat să reia elemente principale din prima parte a Decretului Conciliului ecumenic Vatican II privind apostolatul laicilor "Apostolicam Actuositatem": chemarea laicilor la apostolat, bazele apostolatului laic precum ÅŸi spiritualitatea laicilor din punctul de vedere al apostolatului. Părintele Coriolan a prezentat aceste puncte plecând de la exemple din viaÅ£a Rafilei GăluÅ£. S-au subliniat caracteristicile unei asociaÅ£ii de tip AcÅ£iune Catolică, caracteristici ce se găsesc clar enunÅ£ate în "Apostolicam Actuositatem" 20. S-a subliniat că motto-ul din acest an al "Zilelor AcÅ£iunii Catolice" (Mt 6,33) trebuie să fie tot timpul la baza apostolatului ÅŸi a vieÅ£ii creÅŸtine. ÃŽn final a fost salutată prezenÅ£a conducerii AGRU din Eparhia de Lugoj: d-ra prof. Daniela Perian – preÅŸedinte, d-nul Ing. Iustin BursaÅŸ – vicepreÅŸedinte, d-na avocat Cristina Purice – vicepreÅŸedinte, conducerii ASTRU din Eparhie: Horia BursaÅŸ – preÅŸedinte, Costel Borhan – vicepreÅŸedinte, conducerii "Reuniunii mariane" : d-na prof. Olimpia Drăgan – preÅŸedinte, conducerii TerÅ£iarilor bazilieni: Sr. LaurenÅ£ia OSBM-responsabilă, precum ÅŸi a numeroÅŸi pelerini atât de pe teritoriul Eparhiei dar ÅŸi din MaramureÅŸ.

Parohul comunităţii greco-catolice din Bocsig, Pr. Gheorghe Tomoioagă, a mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru grija părintească de care a dat dovadă întotdeauna faţă de comunitatea bocsigană, pentru prezidarea pelerinajului anual de la Bocsig cât şi pentru încurajarea renaşterii asociaţiilor laicale (în special "Reuniunea mariană" şi AGRU). De asemenea parohul local a mulţumit autorităţilor locale: d-nului primar, d-nului viceprimar şi autorităţilor judeţene pentru sprijinul acordat comunităţii parohiale, inclusiv pentru amenajarea drumului din cimitir spre mormântul Rafilei Gălut. De asemenea a adresat un salut de frăţietate şi părintelui paroh ortodox. La Bocsig greco-catolicii şi ortodocşii trăiesc un veritabil ecumenism.

PS Alexandru a consfinţit comunitatea bocsigană, asociaţiile laicale prezente şi pe pelerini la Inima Neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria.

După Sfânta Liturghie, Episcopul, preoţii şi mulţimea de credincioşi au pornit în procesiune de la biserica parohială până la cimitirul din sat aflat la aproximativ un km distanţă. La mormântul Rafilei Găluţ s-a făcut un moment de rugăciune pentru sufletul ei cu participarea nu numai a pelerinilor şi greco-catolicilor din Bocsig dar şi a multor credincioşi de alte confesiuni.

Pr. Paroh Gheorghe Tomoioagă a invitat pe toţi credincioşii la căminul cultural unde s-a oferit o agapă frăţească organizată de comunitatea din Bocsig cu sprijinul autorităţilor locale, moment în care pelerinii au putut experimenta bogăţia bucătăriei tradiţionale bocsigane.

La eveniment alături de domnul primar, domnul viceprimar şi reprezentanţii autorităţilor locale a participat şi domnul Adrian Ţolea, vicepreşedinte al Consiliului judeţean Arad.

Pelerinajul de la Bocsig aflat la a doua ediţie, a fost un bun prilej de a cunoaşte viaţa acestei fecioare Rafila Găluţ care a purtat rănile Mântuitorului şi a avut viziuni cu Prea Curata Fecioară Maria şi cu Domnul Nostru Isus Cristos.

Raimondo Mario Rupp
Internet și Audio-Vizual
Episcopia Greco-Catolică Lugoj

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc AICI