Deschiderea Zilelor Acţiunii Catolice la Lugoj

Duminică 18 octombrie 2009 a avut loc deschiderea Zilelor Acţiunii Catolice în cadrul Sfintei Liturghii. La începutul Sfintei Liturghii Prea Sfinţitul Alexandru Mesian a prezentat cele patru asociaţii de laici care există în oraşul Lugoj. Reprezentanţii acestor patru asociaţii au pornit în procesiune în biserică cu steagurile şi însemnele proprii aşezându-le în locuri vizibile unde vor rămâne în catedrală până la încheierea Zilelor Acţiunii Catolice duminica viitoare 25 octombrie.

În Cuvântul de Învăţătură, Prea Sfinţia Sa după ce a vorbit pe marginea Evangheliei Zilei, a prezentat în continuare câteva idei despre rolul apostolatului laic si al asociaţiilor care participă şi se implică în viaţa Bisericii. Astăzi, la Lugoj există patru asociaţii şi mişcări laice: ASTRU, AGRU, Reuniunea Mariană şi Ordinul Terţiar Bazilian. Excelenţa Sa a subliniat că înainte de 1948 pe lângă AGRU, ASTRU şi Reuniunea Mariană au existat şi asociațiile corale atât în Lugoj ("Lira"), cât şi în alte parohii din dieceză, care fac parte din apostolatul laic al Bisericii.

Excelenţa Sa a mai amintit şi de alte asociaţii care depun apostolat laic cum ar fi: St. Vincent de Paul,Caritas, Familia Kolping, Scout.

Prea Sfinția Sa a felicitat cu această ocazie pe cei care fac parte din aceste asociații dar şi pe toți credincioșii care chiar dacă nu fac parte din aceste asociații fac parte din Biserica lui Cristos dintr-o biserică martiră, unde sunt semnele providenței prin participarea la Sf Liturghie spovadă, şi cuminecare deasă devoţiunile către Prea Sfânta Inimă a Lui Isus în prima Vineri din lună, Adoraţie Euharistică, etc.

La sfârşitul Sfintei Liturghii s-au făcut fotografii de grup. Programul asociaţiilor laice pentru săptămâna Zilelor Acţiunii Catolice la Lugoj se află publicat aici.

În dupămasa aceleiaşi zile programul a continuat de la orele 15.30 cu o întâlnire propusă de Terţiarii Bazilieni la casa memorială Ep. Ioan Ploscaru. Meditaţia din cadrul întâlnirii a fost prezentată de Sr. Laurenţia Bolfă OSBM, superioară locală şi responsabila ordinului Terţiar Bazilian din Lugoj. Mai multe detalii despre acest moment puteţi citi pe site-ul TGCL.cnet.ro aici. De la orele 16.30 ASTRU şi AGRU au participat în parohia Lugoj III, la centrul Socio-Educativ "Sf. Ioana Antida" din cartierul "Mondial" unde după Sfânta Liturghie au avut loc momente recreative cu copiii din această parohie.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *