Misiuni la DragomireÅŸti

ÃŽn perioada 28 –  30 august 2009, în parohia greco-catolică DragomireÅŸti, Eparhia de MaramureÅŸ, a avut loc a cincea serie de exerciÅ£ii spirituale din istoria de după ‘90 a parohiei (primele au avut loc in 1996) la iniÅ£iativa părintelui paroh, Preot Protopop Vasile Hotico ÅŸi cu binecuvântarea PreasfinÅ£iei sale Episcop de MaramureÅŸ Ioan ÅžiÅŸeÅŸtean.

Misiunile din anul acesta au fost conduse de Părintele Drd. Coriolan C. Mureşan, Vicar Judecătoresc al Episcopiei greco-catolice de Lugoj şi Asistent spiritual naţional al Asociaţiei românilor uniţi, greco-catolici (AGRU).

Plecând de la cuvântul de pocăinţă al Sf. Ioan Botezătorul, Părintele MureÅŸan a adresat credincioÅŸilor din DragomireÅŸti ÅŸi nu numai –  la Misiuni au participat, în ciuda ploii ÅŸi a distanÅ£ei de câţiva kilometri parcursă în cele mai multe cazuri pe jos, ÅŸi credincioÅŸii parohiei greco-catolice Bogdan Vodă (precum si din alte parohii învecinate) – îndemnul său de reînnoire spirituală atât de necesară pentru menÅ£inerea vie a credinÅ£ei ÅŸi a unei vieÅ£i creÅŸtineÅŸti autentice, reamintindu-le acestora acei paÅŸi simpli dar care neurmaÅ£i duc la pierderea disciplinei interioare: spovada, împărtăşania, rugăciunea … Totodată, Părintele  Coriolan a punctat momente din istoria recentă a Bisericii, mărturii de credinţă care nu trebuie uitate ÅŸi a căror lumină ar trebui să ne conducă ÅŸi pe noi pe drumul credinÅ£ei catolice. Principalele teme ale meditaÈ›iilor au fost :”Scopul vieÈ›ii omului”, “Chemarea la convertirea interioară”, “Reconcilierea cu Dumnezeu si cu aproapele”, “Centralitatea Euharistiei în viaÈ›a noastră”, “Sf.Fecioară Maria-model de trăire creÈ™tină ÅŸi de chemare la misiune creÈ™tină”. Foarte mulÈ›i credincioÈ™i au dorit sa participe la Sf. Liturghii, la celelalte momente de rugăciune (Paraclis, Rozar, Vecernie) ÅŸi s-au apropiat în număr mare de scaunul de spovadă ÅŸi de Sf. ÃŽmpărtășanie.

La finalul Misiunilor toți credincioșii au primit binecuvântarea Părintelui Vicar Jud. de la Lugoj (care însă este maramureșean de origine) iar Crucea Missio a fost purtată în procesiune.

Îi mulţumim aşadar părintelui pentru mesajul său de redescoperire a izvorului adevăratei vieţi creştine şi pentru prezenţa sa în mijlocul nostru chiar şi numai pentru câteva zile, aşteptându-l în parohia noastră şi cu ocazia viitoarelor Misiuni.

Iuliana GUILLOT
(Foto: Sylvain GUILLOT)

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *