În luna lui mai, Fecioara Maria coboară din rai

A doua sâmbătă a lunii mai închinată martirilor bisericii noastre, s-a desfăşurat sub lumina caldă şi învăluitoare a sfintei Fecioare Maria, la Sighetul Marmaţiei.

Reuniţi în rugăciune, cu evlavie, preoţi şi creştini din toată arhiepiscopia, au parcurs, ca în fiecare an, drumul de la închisoare până la cimitirul săracilor, loc unde îşi dorm somnul episcopii martiri, PS Valeriu Traian Frentiu, PS Ioan Suciu, PS Tit Liviu Chinezu şi PS Anton Durcovici.

Pe locul de lângă cimitirul săracilor, proprietate a bisericii catolice, unde din bunăvoinţa credincioşilor s-a ridicat un altar de vară şi unde, sub binecuvântarea, preafericitului Lucian şi a episcopilor Ioan Siseşteanu,Vasile Bizău şi L. Schonberger,a monseniorilor Florian Gui protosincel al eparhiei de Oradea, Ioan Fărcaş protopop de Blaj, a preoţilor prezenţi într-un număr impresionat de mare, a persoanelor consacrate şi a studenţilor teologi, s-a celebrat liturghia arhierească, care a comemorat moartea celor patru episcopi, morţi la Sighet,dar nu numai pe ei,ci şi pe aceia care s-au jertfit pentru Biserica noastră, despre a căror nume sau fapte nu se pomenesc pe răbojul vremii.

Fiecare dintre cei prezenţi, au adus sentimentele, emoţiile şi trăirile interioare ca jertfă de mulţumire pentru înaintaşii noştri,

Atunci când mai mulţi se roagă împreună, bucuria iradiază pe feţele celor prezenţi şi despărţirea lasă loc pentru promisiunile de reîntoarcere şi reîntâlnire.

Drumul spre casă, ca şi în fiecare an, cere o abatere, aşa că am ajuns la Şişesti, loc de rezonanţă pentru moştenirea noastră greco-catolică şi loc de mărturie de credinţă, a credincioşilor de aici. Biserica, şcoala, muzeul sunt o parte din realizările unui “preot din veac“ dr. Vasile Lucaciu. Primiţi cu căldură de către preot şi ghidul muzeului, amintirile depănate, au întregit bucuria pelerinilor orădeni.

Păcală Daniela
AGRU Oradea

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *