Deschiderea Anului Paulin la TimiÅŸoara

Sf. Paul AGRU şi ASTRU “Sf.Iosif” Timişoara au răspuns cu entuziasm ideii Pr.consilier eparhial Nicolae Teodorescu (Protopop/Vicar foraneu de Timişoara)şi au pregătit deschiderea Anului paulin cu trei zile de reculegeri spirituale la Biserica Mizericordienilor (parohia “Sf. Iosif”) din Piaţa 700. A fost un program dens care a cuprins conferinţe spirituale, Sfinte Liturghii, Adoraţie euharistica, întâlniri ale laicilor din Asociaţiile menţionate. Dealtfel tot Anul Paulin la Timişoara vor fi manifestări dedicate “Apostolului neamurilor”: conferinţe, studiu biblic (cateheze pe sectoare de vârstă), momente diferite organizate de AGRU şi ASTRU.

Programul a debutat în dimineaţa zilei de Joi, 26 iunie cu Sf. Liturghie pontificată de la ora 10.00 de Rev. Pr. drd. Coriolan C. Mureşan (Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Lugoj, Asistent spiritual naţional al AGRU şi Asistent spiritual al ASTRU eparhial Lugoj), concelebrand Rev. Pr. consilier eparhial Nicolae Teodorescu (Protopop/vicar foraneu de Timişoara), Pr.Daniel Muntean (de la parohia “Sf. Iosif”) şi Pr. Vasile Borda (paroh la Jebel).

Conferinţele spirituale au avut ca temă “Cu Sf. Paul pe drumul Damascului” şi au debutat după această Sfântă Liturghie. În prima zi Pr. Vicar Mureşan a insistat pe motivaţia deschiderii acestui An dedicat “Apostolului neamurilor. Nu trebuie să aprofundăm doar figura Sfântului Paul şi Scrisorile pauline ci este necesar să reîncepem împreună cu cel care s-a născut ca şi Saul din Tars de la experienţa “drumului Damascului”. Aşa cum spune şi Sfântul Părinte Papa Benedict XVI: cum poate fi oare Biserica credibilă şi eficace dacă fiecare dintre noi nu este dispus să îşi asume în prima persoană fidelitatea faţă de Isus Cristos? Dar cum putem fi oare cu adevărat credibili dacă nu căutăm unitatea dintre creştini? Prima zi a Conferinţelor spirituale a încetat să şi traseze câteva date esenţiale despre Saul din Tars: originea familiei, mediul în care a crescut, educaţia primită, realităţile diasporei ebraice, tradiţia fariseică a timpului în comparaţie cu celelalte grupuri ebraice, figura lui Gamaliel, martiriul Sfântului Stefan. La sfârşitul ultimei meditaţii a avut loc o întâlnire a membrilor AGRU împreună cu Asistentul spiritual naţional şi cu protopopul de Timişoara pe tema organizării în oraşul de pe Bega a Anului paulin. S-a amintit şi figura Sfântului Jose Maria Escriva de Balaguer, comemorat pe 26 iunie.

În a doua zi a reculegerilor spirituale s-a început cu Sfânta Liturghie de la ora 8.00 pontificată de Rev. Pr.consilier eparhial Nicolae Teodorescu (Protopop/vicar foraneu de Timişoara), Pr.Daniel Muntean (de la parohia “Sf. Iosif”). La prima Conferinţa spirituală a zilei Pr. Vicar Mureşan a vorbit despre cele trei relatări ale “drumului Damascului” din Faptele Apostolilor precum şi despre trimiterile din Scrisorile pauline la acest moment ce a schimbat viaţa lui Saul din Tars. S-a mers pe un paralelism cu viaţa lui Avraam, Moise şi Samuel, chemaţi şi ei în mod special de Dumnezeu. Întrebarea fundamentală a acestei dimineţi a fost: am avut şi noi un moment similar “drumului Damascului”? Când am conştientizat întâlnirea cu Isus Cristos în viaţa noastră şi ce a schimbat în noi această întâlnire?

Tot în ziua de Vineri, 27.07, cei prezenţi au participat la Universitatea de Vest din Timişoara în Aula Magna la lansarea traducerii în limba romană a Bibliei în varianta Vulgata, moment în care au luat cuvântul IPS Nicolae Corneanu (Mitropolit ortodox al Banatului), ES Mons. Alexandru Mesian (Episcop greco-catolic de Lugoj), ES Mons. Dr. Virgil Bercea (Episcop greco-catolic de Oradea), Academician Eugen Simion (fost Preşedinte al Academiei) şi colectivul de istorici şi lingvişti care s-au ocupat de editare. Întreaga asistenţă a fost emoţionată de cuvintele IPS Mitropolit Nicolae de apreciere la rolul Blajului în istoria poporului român şi la cuvintele de evocare a ES Mons. Episcop Dr. Virgil Bergea referitoare la împlinirea a 55 de ani de la trecerea la Domnul a Episcopului martir Ioan Suciu. Cuvintele tuturor celor citaţi referitoare la această traducere a Bibliei şi la rolul Bisericii Blajului în istoria spirituală şi culturală a poporului român au fost cu atât mai apreciate cu cât vorbitorii aparţineau ambelor Biserici româneşti.

În după amiaza zilei s-a celebrat Sfânta Liturghie la orele 18.00 de către Rev. Pr.drd. Coriolan C. Mureşan (Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Lugoj, Asistent spiritual naţional al AGRU şi Asistent spiritual al ASTRU eparhial Lugoj), concelebrând Rev. Pr.consilier eparhial Nicolae Teodorescu (Protopop/vicar foraneu de Timişoara), şi Pr. Vasile Borda (paroh la Jebel). Conferinţa spirituală din această după amiază a mers pe schema înţelegerii vieţii Sfântului Paul şi a vieţii creştine în general pe următoarele direcţie: chemarea lui Dumnezeu (fiecare suntem chemaţi ca şi Sfântul Paul şi există un plan al lui Dumnezeu pentru fiecare), vocaţia, mărturia, misiunea spre martiriu. Cum răspundem fiecare dintre noi chemării lui Dumnezeu? Suntem conştienţi de propria vocaţie? Dăm mărturie despre Isus Cristos? Facem apostolat/misiune? Suntem gata să ne dăm şi viaţa pentru Isus?

Seara zilei de Vineri s-a încheiat cu Adoraţia euharistică animată de tinerii de la ASTRU “Sf. Iosif” Timişoara, cărora li se alăturaseră şi tineri de la ASTRU “Sf. Maria, Regina Păcii” precum şi tinerii romano-catolici. După Binecuvântarea cu Sfântul Sacrament a urmat întâlnirea tinerilor astrişti cu Asistentul spiritual al ASTRU eparhial Lugoj şi cu protopopul de Timişoara.

Ultima zi a acestei perioade de har (Sâmbătă, 28.07) a debutat cu Sfânta Liturghie de la ora 8.00 celebrată de Rev. Pr.drd. Coriolan C. Mureşan (Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Lugoj, Asistent spiritual naţional al AGRU şi Asistent spiritual al ASTRU eparhial Lugoj), concelebrând Rev. Pr.consilier eparhial Nicolae Teodorescu (Protopop/vicar foraneu de Timişoara), şi Pr. Vasile Borda (paroh la Jebel). Prima conferinţă spirituală a zilei a fost dedicată cristocentrismului paulin, cu următoarele întrebări pentru meditaţie personală: în ce constă raportul nostru cu Isus Cristos? Cum trăim adevărata libertate?Cum trăim experienţa Crucii în viaţa noastră?

Ultima conferinţă spirituală a avut ca temă “Spiritul Sfânt şi Biserica în viziunea paulină”, fiind o subliniere a pnevmatologiei şi ecleziologiei pauline dar în acelaşi timp o punere în gardă împotriva raţionalismului, relativismului, secularismului, “narcisismului spiritual”, egocentrismului şi tuturor derapajelor mai mult sau mai puţin orchestrate din secolul XXI. Credincioşii au fost invitaţi să redescopere în acest an alături de Sfântul Paul o credinţă mai puternică şi mai conştientă, o speranţă mai vie şi o iubire cu adevărat pe modelul Mântuitorului.

Pr. Consilier eparhial Nicolae Teodorescu (Protopop/Vicar foraneu de Timişoara) a mulţumit în numele credincioşilor timişoreni Rev. Pr. Vicar Mureşan pentru disponibilitatea arătată şi pentru conferinţele care cu siguranţă vor da roade spirituale, subliniind în această zi de deschidere a Anului paulin şi că la Timişoara vor fi în tot acest an cateheze biblice şi lecturi biblice din Sfântul Paul pentru diferitele sectoare de vârstă. La final Pr. Vicar Mureşan a rostit rugăciunea de consfinţire la Prea Sfânta Inimă al lui Isus şi cea la Neprihănita Inimă a Sfintei Fecioara Maria şi i-a binecuvântat personal pe fiecare din cei prezenţi. AGRU şi ASTRU “Sf. Iosif” Timişoara.

AGRU si ASTRU “Sf. Iosif” Timişoara

O relatare din prima zi a deschiderii Anului Paulin la Timişoara puteţi citi AICI
Imagini de la eveniment se găsesc AICI

Anul paulin la TimiÅŸoara

Lansarea Bibliei ed. Vulgata

Anul paulin la TimiÅŸoara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *