ConferinÅ£a "Pelerinajul în Å¢ara Sfântă" la Arad

Conferinta AradCredincioşii greco-catolici s-au aflat duminică, 13.04, în a V-a Duminică din Postul Mare, Duminica Sf. Maria Egipteanca în care se face şi memoria Sf. Papa Martin (care a trăit până în anul 656).

La Sf. Liturghie de la orele 10.00 de la biserica “NaÅŸterea Sf. Fecioare Maria” (str. VincenÅ£iu BabeÅŸ) din Arad au celebrat Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare Rev. Pr. drd. Coriolan C. Muresan (Vicar Judecătoresc al Episcopiei de Lugoj ÅŸi Asistent spiritual naÅ£ional al AGRU), Rev.Pr. prot. on. Coriolan MureÅŸan(Consilier al Episcopiei de Lugoj ÅŸi Paroh Arad-Centru) ÅŸi Rev. Pr. Romeo Bodea (Paroh Arad-Micalaca), lectorând Simonel BoanchiÅŸ. La sfârÅŸitul Sf. Liturghii s-a făcut sfinÅ£irea icoanelor cu Sf. Familie, icoane ce au fost dăruite tuturor celor ce participă la itinerariul formativ pentru tinerele familii din parohie (în parohie există itinerariu formativ/cateheza pentru 4 categorii: copii, tineri, tinere familii ÅŸi adulÅ£i).

După Sf. Liturghie, Parohia Arad-Centru a organizat în colaborare cu AGRU (AsociaÅ£ia generală a românilor uniÅ£i, greco-catolici) ÅŸi ASTRU (AsociaÅ£ia tineretului român unit, greco-catolic) din Arad, o Conferinţă pe tema “Pelerinajul în Å¢ara Sfântă”, Conferinţă susÅ£inută de d-na prof. Cornelia FriÅŸan de la Cluj(responsabila departamentului de cultură ÅŸi învăţământ al AGRU).

Conferinta s-a axat pe prezentarea istoriei pelerinajului în Å¢ara Sfântă pornind de la cartea “Egeria”, carte tradusă în limba română de d-na prof. FriÅŸan. Cei prezenÅ£i au fost fascinaÅ£i nu numai de prezentarea erudită a d-nei prof. FriÅŸan dar ÅŸi de fragmentele citite despre experienÅ£a spirituală a Egeriei de la sfârÅŸitul sec. IV în vizitarea Locurilor sfinte ÅŸi în evoluÅ£ia spirituală personală. ÃŽn această perioadă de pelerinaj spiritual spre Ierusalim ConferinÅ£a a ajutat la o aprofundare spirituală ÅŸi la o reflexie asupra modului de a trăi credinÅ£a în istorie.

La sfârşitul Conferinţei Vicarul Judecătoresc al Episcopiei de Lugoj a mulţumit d-nei prof. Frişan pentru cuvintele sale erudite dar şi profund ancorate în experienţa spirituală iar reprezentanţii AGRU din Arad au oferit flori invitatei. Ulterior a avut loc o întâlnire a comunităţii parohiale cu invitata din Cluj.

Momentul a subliniat iar importanţa prezenţei AGRU în parohii.

Rev. Pr. drd. Coriolan C. MureÅŸan
Asistent Spiritual Naţional AGRU