Are satul european viitor?

займ до 10000 рублей на карту мгновенно круглосуточно без отказа
AveÅ£i în faÅ£a ochilor 12 embleme a unor organizaÅ£ii din 10 ţări europene, care sunt legate prin funii, un obiect comun în gospodăria ţărănească, folosit cu precădere pentru a „lega”. OrganizaÅ£iile unite în această imagine sunt parteneri strategici în proiectul iniÅ£iat de Internationaler Ländlicher Endwicklungsdienst/Serviciul internaÈ›ional de dezvoltare rurală – ILD, coordonatorul proiectului. Proiectul este finanÅ£at prin Erasmus+, program al Uniunii Europene ÅŸi susÅ£inut de Renovabis, organizaÅ£ia de asistenţă pentru Europa de Est a Bisericii Catolice din Germania. Proiectul a debutat în 2016, iar iniÅ£iatorii au constatat că el trebuie continuat. Astfel între 1-3 februarie 2019, la Königswinter – Germania, a fost lansat proiectul Pro Rure II cu tema “O reÈ›ea pentru Europa – trăind ideea europeană”.
ÃŽn cadrul proiectului se organizează sesiuni de învăţare, instruire ÅŸi formare transnaÅ£ională la care participă toÅ£i partenerii proiectului. Sarcina organizării celei de a doua sesiuni comune a revenit organizaÅ£iei clujene a A.G.R.U.-lui, care este unul din partenerii proiectului. Sesiunea s-a desfăşurat între 5-9 iunie 2019. Programul activităţii a fost astfel conceput încât subiectul supus cunoaÅŸterii ÅŸi dezbaterii: „Rădăcinile culturale comune” – înÈ›elegerea vieÈ›ii în lumile din Europa de Est È™i de Vest”şi-a dezvăluit toate valenÅ£ele participanÅ£ilor.
Lecţiile susţinute de: Prof. Dr. Dr. Máte-Toth András, Doctor al Academiei de Științe din Ungaria, Univer- sitatea din Szeged, Departamentul de Studiul Religiilor,
Prof. Dan Ruscu, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea Babeș-Bolyai,
P. dr. Cristian Sonea, vicedecan, Facultatea Teologie Ortodoxă Universitatea Babeș- Bolyai,
Prof. univ. Dr. Avram Fiţiu, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj,
Markus Vennewald, COMECE, Secretarul Comisiei de Afaceri Sociale,
Marius TaloÈ™, SJ, BucureÅŸti.
M-am limitat doar la prezentarea lectorilor, subiectele tratate, notaţiile pe care am reuşit să le facem din
intervenţiile participanţilor sunt prea ample pentru această succintă trecere în revistă. Să sperăm că în timp se va reuşi să fie făcute cunoscute şi detaliile activităţilor.
Remarc stilul original şi atractiv în care au fost expuse lucrările, răbdarea profesorilor în ascultarea întrebărilor şi comentariilor, răspunsurile clarificatoare, toate acestea fiind posibile prin munca excelentelor translatoare.
Şi până la urmă cu ce v-aţi/ne-am ales?, se poate pune întrebarea.
Noi, cei de „ai casei”, avem un răspuns pe care îl concentrăm în următoarele:
– avem noi prieteni;
– am reuÅŸit să facem cunoscută nu numai situaÅ£ia actuală ci ÅŸi istoria ultimilor 75 de ani, conform viziunii noastre personale; în principal ce a distrus regimul comunist ÅŸi de ce este atât de grea ÅŸi înceată reformarea;
– greutăţile pe care le întâmpină ţăranul român, locuitorul dintr-o zonă rurală în dezvoltarea persoanlă ÅŸi comunitară
– cu ce probleme se confruntă agricultorii din vest, micii proprietari de pământ ÅŸi ce soluÅ£ii au găsit.
Oaspeţii noştri, mai ales cei din vest, au rămas surprinşi de faptul că au cunoscut oameni, care asemenea lor muncesc cinstit, ştiu să se bucure, gândesc, în esenţă sunt oameni cu care este o plăcere să te întâlneşti. În acest sens vizita în comuna Dăbâca, întâlnirea cu comunitatea greco-catolică în noua biserică şi cina comună, oferită de săteni, au avut un puternic impact în schimbarea opticii despre români, adică ne-au cunoscut mai bine, sau aşa cum se mai spune „la faţa locului”.
Pentru că este posibil ca sigla COMECE să nu fie cunoscută tuturor acelora care se vor obosii să  citească aceste însemnări, iată semnificaţia: «COMECE, Comisia Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene, este alcătuită din episcopi delegați de Conferințele Episcopilor Catolici din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Un singur episcop reprezintă Danemarca, Suedia și Finlanda; în timp ce Conferința Episcopilor din Regatul Unit este reprezentată de un episcop al Conferinței Episcopale din Anglia și Țara Galilor și de un episcop al Conferinței Episcopilor Scoțieni.
În conformitate cu misiunea sa, astfel cum este definită în statutele sale, COMECE monitorizează procesul politic al Uniunii Europene în toate domeniile de interes pentru Biserică.
Secretariatul asigură continuitatea activității COMECE. Sediul său se află la Bruxelles. O echipă mică monitorizează și analizează evoluția politicilor și inițiativelor UE și se străduiește să contribuie la procesele relevante. Secretariatul raportează Comitetului permanent și Adunării Plenare. Secretarul general actual este Br Olivier Poquillon OP .
Secretariatul COMECE este înregistrat în registrul UE de transparență. Verificați intrarea noastră .
COMECE este asistată în misiunea sa de către mai multe comisii și grupuri de lucru alcătuite din experți mandatați de Conferințele episcopale naționale și organizațiile catolice care lucrează în domeniile relevante. Grupurile ad-hoc sunt create atunci când este necesar.»
Cum majoritatea aveţi acces la internet şi ştiţi să-l folosiţi vă sugerez, ca din când în când să accesaţi şi COMECE.
Dacă aceste rânduri v-au trezit un pic de interes şi vreţi să ştiţi mai multe aveţi aici un link:
https://prorure.wordpress.com/ care vă va arăta ce a făcut AGRU şi ASTRU Cluj în acest proiect.
La final răspunsul la întrebarea-titlu: Da, satul are viitor, chiar şi satul românesc. La urma urmei depinde de noi şi de credinţa noastră.
Cu cordialitate vă spun PACE ŞI BINE!
A consemnat Marian Boian, AGRU-Filiala Baia Mare III „Sfântul Anton de Padova”