Frângerea pâinii, o frumoasă tradiţie poloneză

долгосрочный займ на карту онлайн

O frumoasă tradiție poloneză de rupere a pâinii în ajunul Crăciunului
Tradiția oplatki este una bogată în simbolismul spiritual, și poate chiar ajută la vindecarea diviziunii familiale.
Notă: Oplatek (oplatki este forma la plural) este o placă subțire asemănătoare în consistență cu o ostie pentru împărtăşanie, care este adesea imprimată cu o scenă de Crăciun, lucrată cu minuţiozitate. Din punct de vedere istoric, acestea au fost distribuite de către biserică/parohi în casele credincioșilor în timpul Adventului.
Este legată de tradiÈ›ia orientală de a da “pâine binecuvântată” după celebrarea Sfintei Liturghii. Această pâine nu este consacrată, ci binecuvântată de către preot ca o modalitate de a extinde roadele Liturghiei în casă.
Oplatek este menită să reamintească familiilor pâinea euharistică de la Liturghie și face o legătură ulterioară între Crăciun și darul Euharistiei, prezența lui Dumnezeu în mijlocul nostru.
În ajunul Crăciunului, familia așteaptă cu nerăbdare prima stea de pe cerul noapţii, reamintind de steaua din Betleem, care semnalează nașterea Mântuitorului. După ce a fost observată steaua, începe masa de Crăciun.
Masă, în mod tradițional este acoperită cu paie și o pânză albă pe care este aşezat oplatek  . În unele case, acest lucru este redus la o singură farfurie, pe care se sprijină oplatek, ca simbol al lui Cristos în iesle.
Tatăl (sau cel mai în vârstă membru al familiei) începe ceremonia, luând Oplatek și rupând o bucată din el, o dă soției sale. Când o face, poate să spună că îi este recunoscător, că îi dorește sănătate sau să își ceară iertare.
Potrivit lui Sophie Hodorowicz Knab, “Tatăl meu obiÈ™nuia să spună:” OK, eu nu sunt cel mai bun, dar voi încerca mai mult “… Mama mea i-ar spune întotdeauna:” Lucrezi atât de mult È™i te apreciez pentru asta ” … ÃŽmpărtășirea acestei pâini nedospite cu o altă persoană împărtășeÈ™te tot ceea ce este bun în viață … Este timpul să ne spunem unii altora: “Te iubesc, îmi pasă de tine” È™i o faci într-o zonă deschisă, unde toÈ›i ceilalÈ›i pot să te vadă.
După această partajare inițială, oplatek este împărțit apoi cu fiecare membru al familiei într-o manieră similară, începând cu cel mai în vârstă până la cel mai tânăr. Este o ceremonie emoționantă, care poate ajuta la vindecarea durerilor din ultimul an.
După ce frângerea pâinii este finalizată, se servește masă modestă, de post, care anticipează cu nerăbdare Liturghia de la miezul nopții, la care multe familii poloneze vor participa în Ajunul Crăciunului.
TradiÈ›ia a supravieÈ›uit testului timpului È™i este încă sărbătorită în multe părÈ›i ale lumii de diverse familii, inclusiv de mulÈ›i care provin dintr-o origine slavă. Este o tradiÈ›ie frumoasă, care păstrează adevăratul “spirit al Crăciunului”, È™i uneÈ™te familia pentru a sărbători naÈ™terea lui Isus Cristos.
Este de remarcat faptul că prima colindă este cântată după finalul Sfintei Liturghii în care s-a proclamat Naşterea Mântuitorului.
Câteva imagini veţi vedea accesând linkul: Click here to launch the slideshow
Să nu vă mire această relatare. Episcopia greco.catolică de Maramureş este o episcopie multietnică!