MESAJ DE SALUT

La întrunirea de toamnă, din 12-13 octombrie 2018, a Comitetului Director Naţional AGRU a participat şi delegaţia Consiliului Naţional al Acţiunii Catolice din România. Fiind prezentă conducerea comitetelor eparhiale ale AGRU-lui din toate cele şase Dieceze Greco-Catolice, întâlnirea a fost un bun prilej de pregătire a programului de acţiune pentru anul asociativ 2018-2019. Dezbaterea a început cu mesajul de salut al Preşedintelui ACRO, doamna Anca Frona:

«Înainte de toate vă mulțumesc pentru că ați permis ca în programul Adunării Generale AGRU să existe un astfel de moment, dedicat Federației Acțiunii Catolice din România. Îndrept un salut cordial asistentului spiritual AGRU și președintelui național, cărora le mulțumesc pentru sprijinul și aportul pe care îl aduc, prin activitatea lor, nivelului național.
După cum bine È™tiÈ›i, AcÈ›iunea Catolică din România este o federaÈ›ie care reuneÈ™te la nivel naÈ›ional, ca o umbrelă, asociaÈ›iile de tip acÈ›iune catolică din cadrul Bisericii Catolice din România. Conform Magisteriului Bisericii, scopul AcÈ›iunii Catolice este însăși scopul Bisericii – evanghelizarea, sfinÈ›irea oamenilor –  iar în documentul conciliar Apostolicam Actuositatem (nr. 20), ni se spune foarte clar că asociaÈ›iile care îndeplinesc cele patru note caracteristice în acelaÅŸi timp – eclezialitate, laicitate, organicitate È™i colaborare cu ierarhia –  sunt formă de acÈ›iune catolică. AÈ™adar toate asociaÈ›iile care îndeplinesc aceste criterii, indiferent de numele pe care îl poartă, sunt forme de acÈ›iune catolică.
În momentul de față, din Acțiunea Catolică din România fac parte asociațiile: автокредит процентная ставка

  • pentru ritul bizantin – AGRU NaÈ›ional, ASTRU Cluj, ASTRU Oradea, ASTRU arhieparhial Blaj, ASTRU eparhial Lugoj;
  • pentru ritul latin – AcÈ›iunea Catolică „Sf. Iosif” din Dieceza de IaÈ™i, care lucrează cu cele trei sectoare de vârstă (copii, tineri, adulÈ›i). ÃŽn curs de aderare la federaÈ›ie este AsociaÈ›ia Familiilor „Vladimir Ghika” din BucureÈ™ti.

Federația Acțiunea Catolică din România s-a născut din dorința de a pune împreună, specificul nostru diecezan de Acțiune Catolică, fiecare cu realitatea sa de proveniență, de a ne îmbogăți reciproc din experiențele împărtășite, de a ne ajuta unii pe alții să depășim anumite dificultăți, de a crea punți de legătură și prietenie între laici catolici din Biserica Catolică de ambele rituri, din România. Acțiunea Catolică din România vine astfel în sprijinul nivelului local/diecezan, oferind spații de comuniune și de formare specifică pentru membrii săi. Așadar nivelul național servește/slujeste nivelul local, diecezan.

Vă invit să reflectăm împreună la dimensiunea diecezană a AGRU în special la rolul esenÅ£ial pe care AGRU îl are în formarea laicatului greco-catolic, la modelul pe care îl oferiÅ£i celor mai tineri, dar mai ales la dimensiunea parohială a AGRU. ÃŽn ExortaÈ›ia apostolică Evangelii gaudium (nr. 28) Sfântul Părinte aminteÅŸte faptul că parohia „este prezență eclezială în teritoriu, loc al ascultării Cuvântului, al creÈ™terii vieÈ›ii creÈ™tine, al dialogului, al vestirii, al carității generoase, al adoraÈ›iei È™i al celebrării”. La fel cum familia este celula de bază a societăţii, la fel ÅŸi parohia este celula de bază a Bisericii. Suntem martori – poate uneori prea tăcuÅ£i – a ceea ce se întâmplă în societatea noastră. Să nu lăsăm ca acest lucru să se întâmple ÅŸi cu parohiile noastre. AcÈ›iunea Catolică se caracterizează prin integrarea ei în parohie. Sfântul Părinte Papa Francisc spunea în discursul său la Congresul FIAC, din mai 2017: „AcÅ£iunea Catolică dobândeÅŸte viaţă autentică, răspunzând ÅŸi asumând ca proprie pastoraÅ£ia fiecărei Biserici diecezane în inserarea sa concretă pornind de la parohii. AcÅ£iunea Catolică trebuie să ofere Bisericii diecezane un laicat matur, care cu disponibilitate să slujească proiectele pastorale din orice loc, ca un mod pentru a realiza vocaÅ£ia sa. Trebuie să vă întrupaÅ£i concret.” Avem aÈ™adar misiunea de a aduce în Biserica locală È™i universală, propria culoare, specifică zonei/parohiei în care AcÈ›iunea Catolică își desfășoară activitatea, inserându-ne în parohii, contribuind la planul pastoral diecezan. ÃŽnsufleÈ›irea È™i animarea parohiei trebuie să fie preocuparea noastră primordială, iar grupurile noastre parohiale trebuie să fie dârze, creative, deschise pentru a ieÈ™i, pentru a-i căuta È™i primi pe toÈ›i, cu generozitate È™i curaj, pentru a parcurge împreună cu episcopul È™i parohul un drum de discernământ pastoral, înÈ›elept È™i realist.

Un alt aspect asupra căruia aș vrea să mă opresc are la bază vocația educativă a Acțiunii Catolice. Ca laici ADULȚI,  maturi și responsabili avem datoria de a ne îngriji de tinerele generații. Să nu uităm că astăzi poate e nevoie mai mult ca oricând de oferirea unor modele, exemple concrete de trăire autentică a credinței. Pe lângă educația oferită copiilor/tinerilor în familie, este de datoria noastră de a ne simți responsabili de viitorul acestei societăți. “Vreau o Acţiune Catolică printre oameni, în parohie, în dieceză, în sat, în cartier, în familie, în birou şi la locul de muncă, la ţară, în propriile locuri ale vieţii. În aceste noi areopaguri se iau decizii şi se construieşte cultura”. (papa Francisc)

Vă doresc mult succes în activitățile pe care le desfășurați și mă rog ca bunul Dumnezeu să vă însoțească mereu cu harurile și Lumina sa.»