COMUNICAT al Consiliului Director National al AGRU

Cea de a doua întâlnire din acest an a membrilor Consiliului Director Național și a asistenților lor spirituali, a fost găzduită de Centrul Spiritual ”Manresa” din Cluj (Eparhia de Cluj-Gherla), în zilele de 12 și 13 Octombrie. подбор ипотеки онлайн

În deschiderea întâlnirii, participanții au primit salutul Părintelui Călin Bot, Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla, al Domnului Președinte al AGRU – Cluj, Daniel Seleușan, al Părintelui Angelo Pop, Asistent Spiritual al AGRU Național și Vicar General al Eparhiei de Lugoj, precum și al Președintelui AGRU Național – Călin Diaconu.

Gazdele întâlnirii au propus apoi – în formatul unei Mese Rotunde, moderată de Dl Profesor Alin Tat – o întâlnire cu trei dintre intelectualii de marcă ai Clujului, pe tema: ”Datoria de a scrie. CreÈ™tinii È™i cuvântul scris în lumea de azi”.  ÃŽncercând o sinteză foarte sumară a celor propuse nouă în dezbatere, pe rând de către domnii Ion Pop, Adrian Popescu È™i Alexandru Cistelecan, în primul rând ne-am simÈ›it provocaÈ›i de argumentarea necesității unei formări interioare È™i umaniste în faÈ›a pericolelor unei lumi deculturalizate, în care ”analfabetismul funcÈ›ional” e nu numai permis, ci È™i generalizat. MulÈ›imea informaÈ›iei coexistă astăzi cu lipsa de formaÈ›ie, într-un amestec impur, nivelator. DeÈ™i se produce multă carte, deÈ™i vedem cozi la multe muzee, asistăm în fapt la o „japonizare” a lumii … fiind mai degrabă prea-ocupaÈ›i cu fotografierea È™i postările în media socială, în dauna unei autentice îmbogățiri spirituale È™i umane. Trăim o criză a cuvântului scris, căci lumea nu caută să se mai informeze despre sine, refuzând efortul pe care-l presupune cunoaÈ™terea.

ÃŽn condiÈ›iile în care Mall-ul pare a deveni noul templu către care se grăbeÈ™te lumea de azi, scriitorii sunt chemaÈ›i să redescopere poeticitatea fundamentală a lumii. Iar poetul creÈ™tin seamănă tot mai mult cu profetul din Vechiul Testament, Iona – care, oricât ar fugi de porunca dumnezeiască, este ajuns din urmă de aceasta, trăind totodată riscul expunerii în faÈ›a unei audienÈ›e tot mai secularizate. Există, în scriitorul creÈ™tin, atât chemarea de a scrie – el ascultând de o ”comandă destinală”, cât È™i datoria de a o face, ascultând de… lipsa de repere spirituale a celor din jur.  … Conlucrarea divinului cu umanul stă, astfel, la baza oricărui act creator.

Raportul dintre interioritate și exteriorizare, dintre trăirea credinței și fervoarea care exprimă această credință, cu bucuria deplină și strigată cu glas puternic de cel care Îl află pe Dumnezeu prezent și în lume, recuperarea omului sensibilizat de prea multa corporalitate, pângărirea permanentă a lumii și permanenta cultivare a neatenției – sunt tot atâtea motive ce duc, inevitabil, la cernerea celor puțini care vor mai putea avea o privire de ansamblu asupra lumii. De aceea, din acest veac miop, să ne așteptăm că se vor ridica spirite clarificate, care vor exprima esența și frumusețea Adevărului.

Masa Rotundă s-a încheiat cu recomandarea celor trei cărturari clujeni către „agriști”, de a reciti ”Scrisoarea către artiști” a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, adresată ”acelora care, cu o pasionată dăruire, caută noi „epifanii” ale frumuseții pentru a le dărui lumii într-o creație artistică”. Funcția profetică a scriitorului creștin, rolul de a descoperi cu orice risc barierele dar și frumusețea nevăzută și minunată a lumii, justifică prin urmare pe deplin datoria de a scrie.

Cea de a doua zi a lucrărilor – a început printr-o energică și bine primită intervenție a reprezentanților Acțiunii Catolice din România, despre rolul și așteptările Federației ACRO față de AGRU. Pe rând, Președintele ACRO – Doamna Anca Frona, Asistentul Spiritual național al ACRO – părintele Felix Roca, și Secretarul Acțiunii Catolice – Doamna Codruța Fernea, au exprimat invitația ca AGRU să contribuie cu cele trei valori esențiale: experiența, voluntariatul și vocația educativă în viața Federației, pentru a integra mai bine cele trei sectoare (copii, tineri si adulți) și cele două rituri (latin și bizantin) care, împreună, reprezintă amprenta vie și mărturisită a participării românești la catolicitate ca principiu universal.

Prin prezența Doamnei Alexandrina Kiss, facilitator de planificare strategică, participanții la lucrări au fost invitați să reflecteze și să răspundă foarte succint unor întrebări provocatoare prin „banalitatea” și esențialitatea lor (care sunt prioritățile AGRU? care este obiectivul AGRU? care sunt propunerile pentru o mai eficientă colaborare între diferitele asociații membre ale ACRO? și altele), oferind pe calea aceasta elemente utile pentru o strategie a viitoarei dezvoltări a Federației de Asociații Catolice, reunite sub sigla ACRO .

Ultima parte a lucrărilor a fost dedicată problemelor organizatorice curente ale AGRU-lui, între care am consemnat: începerea procesului de revizuire a site-ului www.agru.ro, elaborarea unui manual de identitate pentru AGRU, o mai buna comunicare cu ASTRU, participarea la SIESC (Asociația Profesorilor Creștini din Europa)  și continuarea participării la proiectul PRORURE (importanța satului în lumea viitorului), introducerea tehnologiei de tip conferințe online în viața asociației.
Următoarele întâlniri asociative vor avea loc in anul 2019, în primăvară în Eparhia de Maramureș iar în toamnă, în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș.
Pentru Consiliul Director AGRU National, a consemnat: Președinte, Călin Diaconu
https://apis.mail.yahoo.com/ws/v3/mailboxes/@.id==VjN--0gsqNk1dcOkneKrQJxCNyghasBdaMvqskfx-i9Yz6mAy_v_FOcBfj_sGGYHg45H4QS589m2ULn4HOf3kMCF_g/messages/@.id==APPibq0b2vX1W8OeogSvOICFpcY/content/parts/@.id==2/thumbnail?appId=YMailNorrin