Comunicat de presă

Apropierea de Știința Istoriei – orientare firească pentru AGRU în Anul Centenarului
București, 16 Aprilie 2018. Asociația Generală a Românilor Uniți cu Roma, greco-catolici, a organizat Adunarea Generală Naţională în zilele de 13, 14 și 15 Aprilie la București.
Programul celor trei zile a început cu o scurtă rugăciune în Sala ”Ion Slavici” a Hotelului CARO, sub patronajul Prea Sfinției Sale Mihai Frățilă. Episcopul greco-catolic de București a explicat membrilor Consiliului Director importanța orientării faptelor și timpului individual către Dumnezeu, a cărui voință trebuie să o primim cu voioșie în viața noastră. Fiecare dintre membrii delegațiilor sosite din cele 6 Eparhii au prezentat apoi pe rând realitățile, realizările și provocările laicatului greco-catolic din teritoriul pe care-l reprezintă.
Dintre ideile și întrebările considerate ca importante pentru perioada următoare am consemnat:
Răspunsuri concrete la întrebarea ”Cum transferăm AGRU celor mai tineri?”; мкк займ онлайн

  • Adresarea unei ”Scrisori către Sinodul BRU” pentru a susÈ›ine sprijinul membrilor pentru un plan de redresare morală a societății româneÈ™ti ÅŸi o solicitare expresă a asumării misiunii preoÅ£ilor-parohi de a înfiinÈ›a AGRU Parohial;
  • Continuarea colaborărilor pe teme istorice – finanÈ›area unor preocupări editoriale de tipul BroÅŸură, site de întrebări È™i răspunsuri, carte, documentar video …
  • Definirea calendarului asociativ, È›inând cont de participările AGRU la întâlnirile de lucru ale organizaÅ£iilor interen ÅŸi internaÅ£ionale la care asociaÅ£ia este afiliată.
  • Brandul AGRU – între trăire ÅŸi exprimare.

Cea de a doua zi a fost dedicată întâlnirii cu membrii È™i simpatizanÈ›ii AGRU BucureÈ™ti, când în Amfiteatrul ”Vasile Pârvan” din cadrul Facultății de Istorie din cadrul Universității din BucureÈ™ti, a avut loc Simpozionul organizat sub egida Centenarului Marii Uniri –  ”ISTORIA unui CREZ. CREZUL unei IDEI.”

Domnul Profesor Dr. Ovidiu Bozgan a fost moderatorul echilibrat şi sobru al unei sesiuni de prezentări științifice care au punctat perspective sintetice ale istoriei Bisericii Române Unite cu Roma și în special asupra rolului pe care această instituție importantă a patrimoniului cultural și spiritual românesc l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri. După cuvintele de deschidere din partea gazdelor evenimentului (Dl Profesor Dr Ioan Carol Opriș – prodecan, din partea Facultăţii de Istorie din Bucuresti, care a transmis şi mesajul conf. univ. dr. Florentina Niţu, decan) și al organizatorilor (Dl. Președinte Călin Diaconu din partea AGRU Naţional), Prea Sfinția Sa Mihai Frățilă a adresat un cuvânt de mulțumire noii generații de istorici care se dovedesc a fi exploratori netemători ai adevărului istoric, așa cum se revelează acesta prin studiul surselor primare.
Cei aproximativ 100 de participanți prezenți la Simpozion au putut apoi asculta următoarele conferințe:
• Dr. Lucian Turcu, Universitatea Babeş-Bolyai: „Biserica greco-catolică românească din a doua jumătate a veacului al XIX-lea până la sfârşitul Primului Război Mondial. Semnificaţiile unei evoluţii istorice.”
• Dr. Ciprian Ghișa, Universitatea Babes-Bolyai: „Impactul Unirii de la 1918 asupra Bisericii Greco-Catolice. Comparație între situația Bisericii Române Unite înainte și după 1918.”
• Dr. Cristian Vasile, Institutul de Istorie N. Iorga: „Biserica Greco-Catolică, Marea Unire şi problematica reîntregirii religioase a românilor.”

La finalul lucrărilor, Prea SfinÈ›itul Mihai Frățilă a prezentat în premieră absolută publicului prezent – cele două volume ale Cauzei de beatificare ale celor 7 Episcopi greco-catolici martiri care s-au opus comunismului cu preÈ›ul jertfei supreme.
Ziua s-a încheiat cu participarea delegaţilor la oficiul Vecerniei, la catredala Sfântul Vasile cel Mare şi vizitarea noului sediu al Episcopiei de pe str. Alexandru Xenopol

În cea de a treia zi, duminică fiind, toţi delegaţii au particpat la Sfânta Liturghie pontificată de PS Mihai în catedrala episcopală, omilia şi cuvâtul de încheiere ne-au îmbărbătat şi ne-au oferit noi soluţii şi modalităţi pentru a ne îndeplini misiunea de apostoli, conform Apostolicam auctositatem, decretul despre apostolatul laicilor al Conciliului Vatican II.
După binecuvâtarea finală, în curtea Catedralei, la o felie de cozonac şi un pahar de vin,  s-au reîntâlnit vechi prieteni, s-au făcut noi cunoştinţe, schimbul de idei fiind folositor tutror.
Consiliul Director a stabilit ca întâlnirea anuală de lucru a CD AGRU să aibe loc la Cluj, la Centrul Manresa, în zilele de 11-13 octombrie 2018.
Preşedintele Consiliul Director Naţional                            Secretar
Călin Diaconu                                                   Ioana Codrea

Câteva imagini aici