Un papă È™i un preÈ™edinte … È™i Fatima!

Un papă È™i un preÈ™edinte … È™i Fatima!
În anul Centenarului Fatima vă readucem în atenţie două mari şi, nu ne îndoim, iubite personaltăţi: Sfântul Ioan Paula al II-lea şi Ronald Reagan.
Fotografie:
“Nu părea prea sigur că Ronald Reagan a fi avut atenÈ›ie, respect È™i adoraÅ£ie deosebită față de mama lui Cristos”, scrie Paul Kengor în noua sa carte „Un Papă È™i un PreÈ™edinte: Ioan Paul, Ronald Reagan, È™i extraordinara poveste nespusă a secolului al XX-lea.”
„A Pope and a President: John Paul, Ronald Reagan, and the Extraordinary Untold Story of the 20th Century.”
El a intrigat astfel ÅŸi, ca urmare, argumentăm că “PreÅŸedintele (Ronald Reagan, n.t.) ar alege “Ave Maria” pentru înmormântare, iar Kengor explică că nu este deloc o alegere surprinzătoare dată fiind “influenÅ£a tatălui catolic … devotamentul faţă de mama sa … mulÅ£i catolici din cadrul personalului său … tendinÅ£a sa pronunÈ›at mistică “È™i” legătura sa cu Papa marian, Ioan Paul al II-lea”, printre altele.

Alte lucruri relevante-propriile sale cuvinte. Într-un discurs din 1985 adresat parlamentarilor de la Lisabona, președintele Reagan a spus:
„Nimeni nu a făcut mai mult pentru a reaminti lumii adevărul despre demnitatea umană, precum și adevărul că pacea și justiția încep cu fiecare dintre noi, decât omul special care a venit în Portugalia în urmă cu câțiva ani, după o încercare teribilă asupra vieții sale. A venit aici la Fatima, loc sacru, religios, pentru a-și îndeplini devotamentul special față de Maria, pentru a cere iertare și compasiune între oameni, pentru a se ruga pentru pace și pentru recunoașterea demnității umane în întreaga lume.
Când l-am întâlnit pe Papa Ioan Paul al II-lea în urmă cu un an în Alaska, i-am mulțumit pentru viața sa și pentru apostolatul său. Și am îndrăznit să-i dau exemple de oameni ca el și să spun că rugăciunile oamenilor simpli de pretutindeni, oameni simpli ca şi copiii din Fatima, au mai multă putere decât toate marile armate și oameni de stat ai lumii.
Prin aceasta, toată lumea poate învăța de la portughezi. Căci măreția națiunii voastre, ca cea a oricărui popor, se găsește în poporul vostru. Aceasta poate fi văzută în viața portughezilor de zi cu zi, în comunitățile și orașele lor, și mai ales în acele biserici simple care ies în evidență și vorbesc despre o credință care justifică toate pretențiile omenirii față de demnitate și libertate.
AÈ™ sugera că aici este puterea, aici este finalitatea, sensul vieÈ›ii È™i scopul istoriei, È™i aici este temelia unei idei revoluÈ›ionare – ideea că fiinÈ›ele umane au dreptul de a-È™i determina propriul destin”.

Viața lui Ioan Paul al II-lea a fost cruțată în acea zi când a fost împușcat în Piața San Pietro, Papa crezând că a fost ocrotit de Mama Binecuvântată. Reagan crede că și viața lui a fost cruțată pentru un scop şi a înțeles semnificația Fecioarei de la Fatima nu numai pentru Ioan Paul al II-lea ci şi pentru Războiul Rece.
Profesorul Paul Kengor i-a acordat ziaristei Kathryn Jean Lopez interviul pe care îl redăm în rândurile următoare:
Kengor, profesor de științe politice la Colegiul Grove City, argumentează: se vorbește puțin despre Papa și despre Președinte și despre Fatima.

Kathryn Jean Lopez: În ce măsură este cartea aceasta despre Maria? Este gîndirea catolică a unui președinte protestant?

Paul Kengor: Aceasta este o poveste nespusă, È™i este ceea ce m-a inspirat mai departe. Nu este o gândire catolică ferventă. Este realitatea istorico-spirituală. Dacă nu este “totul” despre Maria, Maria este cu siguranță un element de bază.

Paul al II-lea a fost împuÈ™cat în ziua sărbătorii Fecioarei de la Fatima, 13 mai 1981, zi care marchează data la care trei copii păstori din Portugalia – dintre care doi sunt acum canonizaÈ›i de către Papa Francisc – au susÈ›inut că le-a apărut Fecioara Maria pentru prima dată, dintr-un ÅŸir de mai multe apariÅ£ii. Aceasta este una dintre minusculele mărturisiri despre presupusele apariÈ›ii ale Mariei pe care biserica romano-catolică oficială le-a certificat ca fiind legitime. Fecioara Maria a făcut trei previziuni, care includ, printre altele, comunismul în Rusia bolÈ™evică È™i modul în care comunismul ateist se va răspândi la nivel global, erorile È™i crimele sale, persecuÅ£iile oamenilor în general È™i a celor religioÅŸi în special – inclusiv asupra Papei. “Secretul al treilea de la Fatima”, È›inut într-o criptă a CongregaÈ›iei pentru Doctrina CredinÈ›ei timp de zeci de ani, până când Papa Ioan Paul al II-lea a cerut să fie citit la 18 iulie 1981, a prezis un atac mortal asupra Papei. Papa Ioan Paul al II-lea a concluzionat că această predicÈ›ie i s-a aplicat. La fel È™i supravieÈ›uitorul unic al celor trei copii păstori, sora Lucia, care a trăit până la vârsta de 97 de ani È™i cu care Papa Ioan Paul al II-lea avea o relaÈ›ie specială.

Cât despre Reagan, se poate spune că a cunoscut de mult timp evenimentele miraculoase de la Fatima. Practic, toată lumea din mișcarea anticomunistă a generației sale le știa. Reagan le-a auzit din numeroase surse: tatăl său era catolic, fratele său era un catolic foarte cucernic, cumnata lui era catolică dar chiar şi din viaţa obișnuită, la fel de obișnuită ca cel mai important film realizat despre Fatima de către Warner Brothers în 1952 (în studioul proprietate Reagan) atunci când a fost președinte al Screen Actors Guild. Oricum, știa despre Fatima. Sunt prezentaţi în carte trei oameni care i-au vorbit despre Fatima sau i-au dat informații: cel mai apropiat este Bill Clark, purtătorul său de cuvânt, apoi Tony Dolan și Frank Shakespeare, al doilea său ambasador la Vatican. Shakespeare mi-a povestit despre modul în care l-a informat pe Reagan despre Fatima înainte de cea de-a doua sa întâlnire cu Papa Ioan Paul al II-lea, în iunie 1987. Aceasta a fost o întâlnire lungă în avion și apoi în mașină pe drumul către Roma.

AÈ™ putea spune mult mai multe, dar dacă aveÈ›i nevoie de ÅŸi mai multe dovezi ale faptului că Reagan cunoÅŸtea despre Fatima, citiÈ›i capitolul din carte în care Papa Ioan Paul al II-lea menÈ›ionează acest lucru. ÃŽn discursul său din Portugalia din 9 mai 1985, discurs care nu a atras atenÈ›ia presei la vremea respectivă, o menÅ£ionează pe Maria, “altarul” din Fatima È™i cei trei copii păstori ai Fatimei, iar eu îl citez.

Kathryn Jean Lopez: Pentru Ronald Reagan, care ar fi fost semnificația Fatimei?

Ideea uimitoare, gândul tulburător, miracolul că mama lui Isus Cristos ar fi apărut într-un mic sat din Portugalia în 1917 pentru a avertiza omenirea despre viciul mortal al comunismului ateist din secolul XX, asta cred că a fost semnificaÅ£ia pentru Ronald Reagan. El a avut dintotdeauna o tendinţă spre misticism. Era foarte deschis la supranatural. Ar fi conectat total lupta Războiului Rece /”Cold War” pe care o conducea cu lupta împotriva “Imperiului Răului” /“Evil Empire” pe care Papa Ioan Paul al II-lea o conducea.

Kathryn Jean Lopez: Și credeţi că l-a atins faptul că Fecioara Maria în 1917 a avertizat despre îndepărtarea -uciderea- partenerului final din Vatican din anii 1980 al Războiului Rece?

Cu siguranță l-a atins pe Reagan. Și apoi trebuie adăugat acest lucru la mixul pe care l-am detaliat în carte: Reagan a suspectat încă de la început că sovieticii ar fi ordonat împuÈ™carea Papei Ioan Paul al II-lea pe 13 mai 1981 – ziua sărbătoririi Doamnei de la Fatima. Deci, cum ar fi putut Reagan să nu fie intrigat? Nu trebuie să fii mistic catolic pentru ca acest lucru să te facă cel puÅ£in curios. Reagan a acordat acestui fapt mare atenÅ£ie. După cum mi-a spus Frank Shakespeare, Reagan a ascultat discursul despre Fatima în acea zi din iunie 1987 “foarte concentrat”. Shakespeare mi-a spus: “el a ascultat foarte, foarte atent, foarte intenÈ›ionat. A fost foarte interesat.”

Kathryn Jean Lopez: Știm actualmente că Papa Ioan Paul al II-lea și președintele Reagan vorbeau întotdeauna despre Fatima?

Nu pot spune cu o certitudine absolută, de 100 %, pentru că nu am o transcriere a conversației lor private. Eliberarea oricărei transcrieri de la Vatican pentru această temă va fi după 7 iunie 2057. Serios, nu glumesc: 7 iunie 2057. Voi avea atunci 90 de ani. Dacă voi mai trăi, îți promit un interviu ulterior.
TotuÈ™i, Frank Shakespeare mi-a spus că trebuie să discutăm despre asta, că Fatima “ar fi venit” È™i cu siguranță a ÅŸi venit. I-am spus lui Shakespeare: “Acum, nu poÈ›i spune sigur unde È™i când È™i dacă [Reagan È™i Ioan Paul al II-lea] au avut o conversaÈ›ie [despre Fatima], dar crezi că ar fi trebuit să se întâmple într-un anumit moment? Shakespeare a răspuns: “Da, exact aÈ™a cred.”
Câteva puncte de discuţie despre Fatima au fost aproape sigur în iunie 1982 la Vatican și apoi în iunie 1987, tot la Vatican.
De asemenea, mi s-a spus că Papa Ioan Paul al II-lea a căutat o carte despre Fatima pentru Reagan, după prima lor întâlnire din iunie 1982. Conduita pentru acest lucru a fost tandemul obișnuit al lui Bill Clark și Pio Laghi. (Pentru că Bill Casey a fost al treilea picior al troicii Clark-Laghi-Casey.) Sunt destul de sigur că am identificat cartea, de altfel este una dintre cele trei cărți despre Fatima pe care le-am văzut în Biblioteca Reagan. Le-am parcurs cu atenție și în mod sincer declar aceasta dar cu mare prudență, ca istoric.
Dacă eu cred că cei doi au discutat despre Fatima la un moment dat? Mi-aș pune casa pariu pe casă că au făcut-o.

Katryn Jean Lopez/ traducere conf. dr. ing.Mirela Coman/sursa aleteia.org