Anul Milostivirii la Filiala AGRU din DragomireÅŸti-MaramureÅŸ

La încheierea Anului Sfânt al Milostivirii, doamna profesoară Ileana Cristescu ne împărtăşeşte câteva din faptele petrecute în parohia „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Dragomireşti-Maramureş, evidenţiind implicarea membrilor Filialei AGRU. Desigur, munca lor în a face cunoscut Cuvântul Domnului şi „împlinirea lui prin fapte”, va continua cu aceaşi abnegaţie, garanţia fiind citatul din scrisoarea sfântului apostol Iacob din finalul mesajului. Iată scrisoarea doamnei profesoare, primită abia acum, în chiar ziua Imaculatei Concepţiuni:

Motto: „Dumnezeu, Tatăl  nostru ceresc este milostiv, blând ţi îndelung răbădător” (Ps 85, 144, etc.)

Ne aflăm la închiderea Anului Sfânt al Milostivirii, început prin deschiderea Porţii Sfinte a bazilicii Sfântul Petru, de către Papa Francisc în sărăbătoarea Neprihănitei Zămisliri: în acest an binecuvântat  de  Dumnezeu  am fost invitaţi toţi creştinii să păşim cu încredere şi credinţă pentru a fi „milostivi, precum Tatăl este”.

Noi, credincioşi parohiei greco-catolice din Dragomireşti, păstoriţi cu dragoste şi devonament de părintele paroh Vasile Hotico, am răspuns acestei chemări de a ne îndrepta şi mai mult atenţia asupra lui ISUS, chipul milostivirii Tatălui, de a fi noi înşine semnul iubirii lui Dumnezeu în familie şi comunitatea în care trăim.

În Postul Mare, din acest an jubiliar, ne-am propus să trăim mai intens comuniunea cu Dumnezeu, pentru a celebra şi a experimenta milostivirea Lui.

Pe parcursul acestui An al Milostivirii s-au desfăşurat mai multe acţiuni, în consens cu această milostivire a lui Dumnezeu relevată prin Fiul său, Domnul Cristos, coordonate de Filiala AGRU din parohia noastră.

La finele acestui an jubiliar, în biserica noastră au fost înălţate în faţa Tronului Preasfintei Treimi, în semn de mulţumire şi recunoştinţă pentru îndelungata răbdare şi nemăsurata iubire de oameni a lui Dumnezeu, rugăciuni de mărire, şi au fost trecute în revistă principalele manifestări:

– părintele Florin MaruÅŸceac a răspuns invitaÅ£iei de a sluji în biserica parohială, sâmbătă ÅŸi duminică, 19-20 noiembrie 2016, alături de preotul  paroh Vasile Hotico spre bucuria ÅŸi hrana spirituală a creÅŸtinilor din parohie.

– în cadrul Filalei AGRU, condusă de prof. Elena ZubaÅŸcu acÅ£iunile de caritate desfăşurate dealungul anului s-au îmbogăţit prin vizitatarea bolnavilor ÅŸi a săracilor din parohie, mai ales a bătrânilor din azilul existent în comună, cărora, prin dragostea ÅŸi milostia credincioÅŸilor, le-au fost oferite 20 de pilote care să le Å£ină de cald.

– în azilul de bătrîni, părintele paroh oficiază ritmic slujbe închinate Domnului, inclusiv luni 21 noiembrie, după care, bolnavilor li s-au oferit pachete cu fructe ÅŸi dulciuri din partea credincioÅŸilor parohiei (activităţile caritabile sunt conduse de prof. Ileana Cristescu, coordonatorea departamentului social-caritativ al Filialei)

În parohia noastră Anul Milostivirii a avut nu numai o dimensiune profund spirituală, ci şi una faptică, practică, pentru că, pentru noi, milostivirea a fost însuşită şi trăită la nivel personal, devenind o mărtuirisire de credinţă exprimată cu dragostea în acţiune.

Asumarea milsotivirii de către comnuitatea noastră este o expresie de credinţă şi dragoste pentru Dumnezu Tatăl, Isus Cristor-Fiul şi Spiritul Sfânt.

Cuvintele „milostivire”, „răbdare”, „iertare”, „blândeţe” devin dimensiuni fireşti ale unei comunităţi cu adevărat creştine ce experimentează  iubirea lui Dumnezeu, care consolează, care iartă, şi dăruieşte speranţă căci credinciosul adevărat pune credinţa în acţiune.

„ FiÅ£i înfătuitori ai Cuvântului ÅŸi nu numai ascultători, […] acela însă care-ÅŸi apleacă privirea la legea desăvârÅŸită a libertăţii (a lui Dumnezeu) ÅŸi o Å£ine, acela care nu este un ascultător uituc, ci trece la fapte, acela va fi fericit.[…]” (Iacob 1:22)

22 noiembrie 2016/ Dragomireşti                                               I. Cristescu

Notă: în rememorarea modului în care credincioşii grec-catolici au trăit Jubilelul Extraordinar al Îndurării Divine, autoarea nu a menţionat pelerinajul pe care l-au făcut pentru a trece prin Poarta Sfântă deschisă la biserica Sfânta Maria din Baia Mare, continuat cu întâlnirea cu credincioşii din Odoreu-Satu Mare şi reculegere la mănăstirea din Prilog a Ordinului Bazilitan, vechea lor mănăstire din Bixad nefiindu-le, încă, restituită

Corespondent MB