Newsletter AGRU (septembrie-decembrie 2015)

AGRU național

Ca la fiecare început de toamnă și de an asociativ, și în acest an membrii Consiliului Director al AGRU național, precum și delegați AGRU din cele șase eparhii ale Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică s-au reunit în cadrul Întâlnirii anuale. De aceasta dată, întâlnirea, având tema Căile rugăciunii și mottoul „Rugăciunea nu înseamnă să ceri, ci să te lași în mâna lui Dumnezeu, la dispoziția Lui, și să-I asculți vocea înăuntrul inimii tale.” (Fericita Tereza de Calcutta), s-a desfășurat în zilele de 25 și 26 septembrie 2015 și a fost găzduită de către parohia „Sf. Iosif” din Gherla.

Tema întâlnirii fiind rugăciunea, participanții s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a Părintelui Gabriel Mărincaș care a susținut două conferințe în cadrul cărora a explicat de ce și cum trebuie să ne rugăm. (Cecilia Frățilă)

 

AGRU arhieparhial

Ioan Micu Moldovan – 100 de ani de la trecerea în veșnicie

Protopopiatul greco-catolic din Blaj a găzduit luni, 28 septembrie 2015, manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la trecerea la cele veÈ™nice a canonicului Ioan Micu Moldovan. ÃŽn prezenÈ›a PS Claudiu care a transmis mesajul PF Lucian, invitaÈ›ii au evocat multiplele faÈ›ete ale personalității remarcabilului discipol al lui Timotei Cipariu, Ioan Micu Moldovan, cunoscut pentru activitatea lui didactică în calitate de profesor È™i director al Liceului de băieÈ›i, de autor de manuale È™colare È™i promotor al revistei Foaia È™colastică, în care publica materiale în folosul dascălilor din învățământul primar. A fost pusă în valoare activitatea culturală – preÈ™edinte al ASTREI între 1894 È™i 1901 – È™i politică – principalul autor al Pronunciamentului – a cărturarului blăjean, activitate remarcată de Academia Română care l-a ales membru corespondent în anul 1872, iar în anul 1894, membru activ. O latură mai puÈ›in cunoscută a lui Ioan Micu Moldovan este cea de culegător de folclor, fiind considerat în domeniul folcloristicii ca cel mai mare culegător de folclor din secolul XIX. Nu poate fi trecut cu vederea rolul de mecena pe care distinsul cărturar care l-a avut pe lângă elevii È™i studenÈ›ii lipsiÈ›i de mijloace materiale, dar dornici de învățătură. Manifestările s-au încheiat cu o rugăciune de pomenire în memoria celui care ohihneÈ™te în cimitirul BisericuÈ›ei grecilor din Blaj, alături de maestrul său, Timotei Cipariu.

http://www.e-communio.ro/stire3375-blaj-100-de-ani-de-la-moartea-canonicului-ioan-micu-moldovan

http://www.e-communio.ro/stire3376-mai-multa-minte-in-buzunar

Ziua Școlii Ardelene

În acest an, Ziua Școlii Ardelene a fost marcată la Blaj printr-o manifestare cuprinzând conferința cu tema “Medicul Ioan Piuaru Molnar (1749-1815) – de la iluminismul european la spiritul Școlii Ardelene”, susținută de Prof. Dr. Sorin Nicu Blaga, și lansarea cărții Orașele mele de suflet, avându-l ca autor de asemenea pe Prof. Dr. Sorin Nicu Blaga.

http://www.e-communio.ro/stire3426-foto-video-ziua-scolii-ardelene-sarbatorita-in-catedrala-blajului

(Cecilia Frățilă)

 

AGRU București

Vineri 6 noiembrie 2015 a avut loc la Institutul Teologic Sfanta Tereza din Bucuresti conferinta internationala „politicile familiale in Romania si Cehia – sprijin pentru familii” organizata de Asociatia Familiilor Catolice “Vladimir Ghika” impreuna cu Narodni Centrum pro Rodinu (Centrul National pentru Familii) din Brno, Cehia.

Aproximativ 35 de participanti din sectorul ne-guvernamental au petrecut un timp bogat impreuna cu vorbitorii invitati: episcopul Cornel Damian – responsabil cu pastoratia familiei in Romania desemnat de Conferinta Episcopala din Romania, dl deputat Radu Zlati, membru al comisiei de educatie din Camera Deputatilor si membru PNL, dna Claudia Boghicevici, membru PNL, fost ministru al Familiei pentru 3 luni, Bogdan Stanciu de la Pro Vita filiala Bucuresti, Alina Duduciuc – sociolog, Călin Diaconu – AGRU București si un grup de 8 persoane de la Centrul National pentru Familii din Brno, Cehia. (Călin Diaconu)

 

AGRU Cluj-Gherla

Marți, 24 noiembrie 2015, în sediul Episcopiei de pe strada Moților 26 a avut loc săptămânala întrunire a Cercului biblic organizat de AGRU Cluj. Meditația din această seară a fost asupra Epistolei către Efeseni. Cercul biblic își propune în prezent parcurgerea în mai multe întâlniri a fiecărei Epistole din Noul Testament. Întâlnirile sunt organizate împreună și cu îndrumarea spirituală a pr. Cristian Langa.  (Marius Boldor)

AGRU Lugoj

La 24 octombrie 2015 Prea Sfinţitul Alexandru Mesian însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, s-a aflat în vizită pastorală în localitatea Bocsig, protopopiatul de Chișineu-Criș (Jud. Arad). Este a şaptea vizită pastorală pe care Prea Sfinţitul o face în această localitate. Parohia Bocsig este cunoscută în ţară şi străinătate datorită figurii Rafilei Găluț (1910-1939), fecioară stigmatizată care a purtat Rănile Domnului între anii 1931-1939. Motivele principale ale acestei vizite pastorale au fost: Sfânta Liturghie, întâlnirea grupurilor şi a asociaţiilor laicale din Eparhia de Lugoj cu ocazia „Zilelor Acţiunii Catolice 2015” şi pelerinajul la mormântul Rafilei Găluţ. Parastasul la mormântul Rafilei Găluţ a fost oficiat de PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj şi PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea. (Iustin Bursaș)

AGRU Oradea

În fiecare a doua joi din lună, membrii AGRU parohial Catedrala Sfantul Nicolae Oradea ofera o cina calda oamenilor strazii, pentru aproximativ 40 de persoane. Locatia se alege de fiecare dată, suntem insotiti de preotul paroh, care face o scurta meditatie, ne rugam impreuna Tatal nostru, servim cina si socializăm. (Dana Păcală)

 

AGRU MaramureÈ™

Vineri, 9 octombrie. Grupul de agriști doritori să vadă cum arată toamna în munții Maramureșuli – Valea Vaserului s-au adunat în curtea bisericii Sfântul Anton de Padova, de unde au plecat spre Vișeul de Sus, la stația căii ferate forestiere. Înainte de a pleca spre Valea Babii, la cabana elevilor, au văzut micul muzeu și au ascultat o scurtă, dar emoționantă relatare despre istoria locurilor, pornind apoi spre locul de popas. Spre bucuria tuturor, și mai ales a celor care făceau acest drum pentru prima dată, cerul plumburiu de dimineață s-a deschis, culorile toamnei copleșindu-ne.Fiind însoțiți de pr. dr. Mircea Manu am participat la Sfânta Liturghie, atât vineri seara cât și sâmbătă dimineața, măreția cadrului natural chemându-te să-ți îndrepți gândurile spre cel care ne-a dăruit din iubire atâta frumusețe. La cimitirul de la Miraj, cimitir din anii Primului Război Mondial unde își dorm somnul de veci soldații care au murit în timpul luptelor din această zonă, ne-am rugat pentru odihna lor, iar la capela romano-catolică de la Făina am ridicat și un paos.

Duminică, 11 octombrie. Parohia din din satul Rus, comuna Dumbrăvița aniversează 200 de ani de la edificarea bisericii parohiale. Biserica din Rus, monument arhitectonic edificat între anii 1806-2015, este a doua biserică de piatră de pe domeniul Baia Mare în zona rurală. Am răspuns cu bucurie invitației prietenilor noștri din Rus, cu toate că a plouat.  Sfânta Liturghie a fost pontificată de Preasfinția Sa Vasile Bizău, episcopul eparhiei greco-catolice de Maramureș.

Vineri, 16 octombrie. Candelele solidarităţii s-au aprins în Baia Mare, în locul numit generic „țintirim”, lângă cunoscutul Turn Ștefan și biserica romano-catolică Sfânta Treime, loc redenumit Piața Cetății după restaurare și punerea în valoare a vestigiilor arheologice. Băimărenii au răspuns chemării CARITAS, care a  organizat pentru a şasea oară campania „Un milion de stele pentru nevoiaşi”, pentru a-i sprijini pe cei săraci dar şi pe cei marginalizaţi social. Evenimentul a fost deschis în biserica Sfânta Treime cu un scurt concert instrumental, vioară și pian și de corala Prietenii Muzicii, binecuvântarea fiind dată de decanul romano-catolic Roman Ianos și de vicarul cu laicii al Eparhiei de Maramureș pr.dr. Angel Zareczki.

(Marian Boian)