IMPRESII de la Adunarea Generală AGRU Naţional

IMPRESII
Mănăstirea Romano-Catolică Părinţii Carmelitani Desculţi

Luna mai, lună cu multe haruri şi daruri, este şi luna în care are loc, de regulă, Adunarea Generală, la care participă delegaţi din toate eparhiile Bisericii noastre. Organizarea şi implicit titlul de gazdă a evenimetului revine prin rotaţie fiecărei eparhii. Anul acesta gazda evenimetului a fost AGRU Bucureşti, lucrările Adunării Generale desfăşurându-se la Mănăstirea Romano-Catolică Părinţii Carmelitani Desculţi din comuna Snagov, sat Ciofliceni.
Înainte de consemnarea câtorva impresii, doresc să mulţumesc AGRU-lui Bucureşti pentru că ne-au dat posibilitatea să petrecem aproape două zile într-un loc mirific, şi gratitudinea noastră Părinţilor Carmelitani Desculţi pentru tot ceea ce ne-au oferit în aceste zile. Dumneavoastră, celor care citiţi aceste rînduri, dacă până acum paşi nu v-au dus în acest loc, vă sugerez să vizitaţi cel puţin situl mănăstirii.
Ca de fiecare dată Adunarea Generală are o temă şi un moto, AGRU Bucureşti propunându-ne o temă, incitantă: AGRU și doctrina socială a Bisericii, cu mottoul : „Căci unde este comoara voastră acolo va fi și inima voastră”. (Mat. 6,21)
Delegaţiile au început să sosească în ziua de joi, 14 mai, astfel că pe la orele 20 erau aproape toţi prezenţi, delegaţii recunoscându-se şi cunoscându-se cei care participau pentru prima dată la adunare, şi s-au purtat primele discuţii.
Lucrărrile propriuzise au început vineri, 15 mai, cu rugăciunea de deschidere condusă de asitentul spiritual naţional, preotul Angelo Pop, vicar general al Episcopiei de Lugoj, care a rostit şi un scurt cuvânt introductiv, urmat de cuvântul preşedintelui comitetului Director Naţional, profesor universitar dr. Alin Tat. Din partea Episcopiei de Bucureşti a vorbit, aplicat la temă, pr. Andrei Mărcuş, consilier al PS Mihai Frăţilă, episcopul noii dieceze de Bucureşti.
Tema aleasă a fost tratată prin prezentarea de către fiecare dieceză a unei encilice papale care a fundamentat şi dezvoltat învăţătura socială a Bisericii Catolice.
Seria prezentării documentelor a fost deschisă de Pr Angelo Pop cu enciclica papei Leon al XIII-lea, Rerum Novarum, promulgată la 1 mai 1891 şi care este considerată prima enciclică care pune bazele învăţăturii sociale catolice, moderne. Au prezentate apoi celelate documente:
– Quadragesimo anno, pr. Cristian Langa, Cluj
– Gaudium et Spes, Diaconu Călin, AGRU BucureÅŸti
– De Iustitia, Frățilă Cecilia, AGRU Arhieparhial Blaj
– Laborem exercens Frățilă Cecilia, AGRU Arhieparhial Blaj
– Sollicitudo rei socialis Dimcev Alexis, AGRU BucureÅŸti
– Centesimus annus, Boian Marian, AGRU MaramureÅŸ
– Caritas in veritate, Boldor Marius, Cluj
Pentru fiecare prezentare s-a alocat timp pentru discuţii, care au fost foarte vii, ceea ce denotă că subiectul i-a captivat pe participanţi.
O plăcută surpiză a fost întâlnirea cu Cornel BărbuÅ£, vicepreÅŸedintele AsociaÅ£iei Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”, fiind cu toÅ£i conÅŸtienÅ£i de atacurile la care este supusă familia creÅŸtină ÅŸi de importanÅ£a acÅ£iunilor de apărare a familei tradiÅ£ionale, fondată pe valorile moralei creÅŸtine.
Seara s-a încheiat cu Sfânta Liturghie în cadrul comunităţii, după care am aflat istoria acestei mănăstiri de la superiorul locului. În timpul cinei şi după cină discuţiile despre învăţătura socială catolică au continuat.
Ziua de sâmbătă, 16 mai, a fost dedicată problemelor organizatorice, punctul de vârf fiind întâlnirea cu Preasfinţia Sa Mihai, care a ponitificat Sfânta Liturghie Arhierească, după care Preasfiinţa Sa a răapuns cu amabilitate întrebărilor noastre. Menţionez că o altă surpriză, în această a treia zi, a consituit-o grupul de agrişti din Bucureşti, care au sosit la mănăstire, au participat la Sfânta Liturghie, întâlnindu-se cu delegaţii din ţară la ultima sesiune de lucru.
Sfânta Tereza de Avila, Doctor al Bisercii şi reformatoare a Ordinului Carmelitanilor Desculţi a spus şi a scris: „Domnul nu ține cont de măreția faptelor noastre ci de iubirea cu care le săvârșim”.
Din prezentările susţinute am reţinut că învăţătura socială catolică înseamnă credinţa într-o lume mai bună, şi are la temelie câteva principii: respectul pentru persoana umană, promovarea familiei, dreptul persoanei la proprietate, binele comun, subsidiaritatea, demnitatea muncii și a lucrătorilor, precum și exercitarea păcii și îngrijirea celor săraci, principii care rezumă elemente esențiale ale învățăturii sociale a Bisericii de la Leon al XIII până la Papa Francisc, sau cu cuvintele lui Christopher Kaczor «în centrul învățăturii sociale a Bisericii este ceva atât de simplu și nobil: un efort de a face acțiunile și cuvintele lui Isus reale din nou astăzi pentru a transforma și ridica viața socială pentru toți oamenii în lumina Evangheliei».
Avem speranţa că fervoarea orelor trăite la Adunarea Generală nu se va stinge şi înarmaţi cu noi cunoştinţe fiecare vom reuşi să facem ceva ori cât de mic pentru binele comun, fiindcă «omul este calea bisericii», acesta fiind ultimul capitol al enciclicei Centesimus Annus a Sfântului Ioan Paul al II-lea, enciclică pe care delegaţia noastră a avut onoarea să o prezinte. Vă propunem şi totodată vă rugăm pe Dumneavoastră cei care citiţi aceste rânduri să nu rămâneţi doar la lectură, ci acolo unde trăiţi să căutaţi să puneţi ăn practică această preţioasă învăţătură.
AGRU-Filiala Satu Mare, AGRU-Filiala Baia Mare III, Sfântul Anton de Padova, AGRU-Filiala Dragomireşti, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.
A consemnat Marian Boian