Pelerinaj AGRU –160 de ani de la întemeierea episcopiei Lugoj

În data de 23 noiembrie a.c. Asociaţia Generală a Românilor Uniţi, Greco-Catolici a participat la serbările prilejuite de aniversarea a 160 de ani de la întemeierea Episcopiei Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica Lugoj. Cu acest prilej au fost depuse în Catedrala Greco-Catolică „Pogorârea Spiritului Sfânt” osemintele Episcopului Martir Dr. Ioan Bălan.

Evenimentul a început la ora 9:30 cu procesiunea de la Sediul Episcopiei către Catedrala Episcopală. În cadrul procesiunii preoţii au purtat racla cu osemintele Episcopului Martir Dr. Ioan Bălan.

A urmat Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Prea SfinÅ£ia Sa Alexandru Mesian – Episcop Român Unit, Greco-Catolic al Eparhiei Lugojului, Prea SfinÅ£ia Sa Claudiu Pop – Episcop al Curiei Arhiepiscopale Blaj alături de un sobor de preoÅ£i.

De menţionat este faptul că au participat toţi reprezentanţii cultelor religioase din Lugoj, aceasta arătând armonia existentă.

Au participat credincioşi din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost oficiat un parastas pentru Servul lui Dumnezeu Episcop Ioan Bălan.

După Sfânta Liturghie Arhierească fiecare reprezentant al cultelor religioase din Lugoj a adresat un cuvânt. Astfel au luat cuvântul PS Claudiu Pop- Episcopul Curiei Arhiepiscopale Blaj, care a transmis mesajul Prea Fericirii Sale Lucian Cardinal MureÅŸan — Arhiepiscopul Major ÅŸi Mitropolit al Bisericii Romane Unite, Greco-Catolică, Pr. Nicola Laus, care a transmis mesajul Prea SfinÅ£iei Sale Martin Roos — Episcopul Romano-Catolic al Timisoarei, Pr. Ioan Cerbu- Protopop Ortodox Lugoj, care a adresat mesajul ÃŽnalt Prea SfinÅ£iei Sale Nicolae Corneanu, Pr.Ilie Albiciuc — Protopop Ortodox Ucrainean Lugoj, Pastorul Baptist, D-l Francisc Boldea – Primar al OraÅŸului Lugoj, D-l Sorin Stragea – Deputat Lugoj.

A urmat o pauză în care s-a servit prânzul.

La ora 14:30 au avut loc Reuniuni Solemne în plen ÅŸi ConferinÅ£e pe teme istorice susÅ£inute de Prea SfinÅ£ia Sa Alexandru Mesian, Pr. Ioan Mitrofan – Blaj, D-l Sergiu Soica.

Episcopia Greco-Catolică Lugoj a fost întemeiată în 26 noiembrie 1853 prin bula „Apostolicum Ministerium” a Papei Pius al IX lea. În această perioadă de 160 de ani, la cârma episcopiei s-au aflat 10 Episcopi. Episcopul Martir Dr. Ioan Bălan a condus Episcopia în perioada anilor 1936-1959. În anul 1948 a fost arestat împreună cu toţi Episcopii Bisericii Greco-Catolice. A fost închis în Mănăstirile Ortodoxe de la Dragoslavele şi Căldăruşani fiind apoi închis la Închisoarea de la Sighetul Marmaţiei.

În anul 1955 a fost transferat cu domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Ortodoxă de la Ciorogârla, unde a decedat în anul 1959, fiind îngropat în cimitirul Bellu Catolic.

În 8 octombrie a.c. o echipă de arheologi a deshumat osemintele Episcopului Martir Dr. Ioan Bălan, care au fost aduse la sediul Episcopiei de Lugoj.

Mulţumim lui Dumnezeu şi Prea Curatei Fecioare Maria pentru acest moment binecuvântat!

Mihele Bogdan Andrei
PreÅŸedinte AGRU ReÅŸita

Mai multe imagini se găsesc AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *