Prezentare AGRU în parohia Doman- Protopopiatul ReÅŸita

ÃŽn Duminica a III a d. R. Consiliul Director AGRU ReÅŸiÅ£a format din Mihele Bogdan Andrei – PreÅŸedinte, Gudea Lazar- VicepreÅŸedinte, Bindea Ioan – VicepreÅŸedinte s-a aflat ÃŽn Parohia Romana Unită, Greco-Catolică Doman (Protopopiatul ReÈ™iÈ›a) pentru a prezenta rolul ÅŸi istoria Bisericii Române Unite, Greco-Catolica, a AGRU ÅŸi a familiei creÅŸtine.

După Sfânta Liturghie, oficiată de Pr. Paroh Aurel Bendariu, d-l Gudea Lazăr a prezentat credincioşilor programul pe care dorim să-l expunem.

A luat cuvântul d-l Mihele Bogdan Andrei, care a prezentat contribuţia Bisericii Romane Unite, Greco-Catolică în viaţa poporului român.

Printre importantele contribuţii au fost amintite:

  • înfiinÅ£area ÅŸcolilor de la Blaj în anul 1754;
  • Școala Ardeleana ÅŸi reprezentanÅ£ii săi de seamă, Samuil Micu, Gheorghe Åžincai, Petru Maior, Ion Budai- Deleanu, care au pus bazele culturii ÅŸi literaturii romane moderne.

De asemenea a fost amintită persecuţia la care a fost supusă Biserica Romană Unită, începând cu anul 1948, când întreaga Biserică a fost desfiinţată, ierarhii arestaţi, iar după suferinţele din închisoare, morţi în faima de martiri.

A doua parte a expunerii a fost prezentată de d-l Bindea Ioan, care a vorbit asistentei despre Istoricul AGRU şi despre importanţa lui în apărarea drepturilor Bisericii Romane Unite.

În ultima parte a expunerii a luat cuvântul d-l Gudea Lazăr, care a vorbit despre familia creştină şi despre educaţia copiilor.

Credincioşii Parohiei Române Unite, Greco-Catolică Doman au fost foarte bucuroşi despre expunerile făcute, mulţi dintre ei neştiind în totalitate istoricul Bisericii Unite. Este de menţionat faptul că Parohia Doman a trecut mai recent la Sfânta Unire.

La finalul prelegerilor, d-l Mihele Bogdan Andrei a oferit în numele AGRU o frumoasă cruce pentru Sfântul Altar iar celor prezenţi le-au fost oferite icoane.

Toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o mică agapă, oferită de AGRU Reşita.

Toate spre mărirea lui dumnezeu şi spre folosul Sfintei Sale Biserici.

Mihele Bogdan Andrei
PreÅŸedinte AGRU ReÅŸita

Mai multe fotografii se găsesc AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *