Întâlnirile AGRU Cluj

În rândurile de mai jos vă voi prezenta bilanțul unui proiect inițiat de AGRU Cluj cu mai bine de un an în urmă. Voi începe cu promotorii acestuia: Marius Boldor, președintele AGRU-lui eparhial, pr. Călin Sechelea, asistentul spiritual al asociației, Irina Mărginean, secretara discretă și eficientă. La care adaug câțiva actori: Adrian Popescu, agrist de veche dată, fost președinte AGRU național, Daniela Parlapan, Doina Boilă, Mirabela Poduț, ocazional Oana și Radu Capan, mai recent Ciprian Vlaicu și Mircea Machek.

Ideea de plecare a fost aceea de a reconstrui AGRU Cluj pornind de la un itinerariu care să favorizeze creșterea împreună. S-a propus ca întâlnirile să aibă frecvență lunară și să se desfășoare după un ritual simplu, în trei pași: rugăciune, reflecție, acțiune. Astfel, întâlnirile de joi seara de la Fundația Familia Sfântă au ajuns, puțin câte puțin, să definească stilul de lucru al asociației.

Rugăciunea a înălțat spiritul și a unit, îndepărtând neatenția curentă; reflecția a deschis noi orizonturi și a consolidat adeziunea credinței; iar punerea în aplicare și concretizarea prin acțiune a încununat demersul asociativ.

Cei care au introdus temele de reflecție au fost uneori agriștii înșiși, alteori câte un invitat a deschis apetitul la dezbatere. Radu și Oana Capan au prezentat situația catehezei în parohiile clujene și cât de multe ar mai fi de făcut, Marius Boldor a incitat la lectio divina asupra parabolei talanților, Adrian Popescu a vorbit despre relația dintre poezie și religie în literatura română și altădată despre Nicolae Steinhardt, subsemnatul a propus din nou o lectură a enciclicei Fides et ratio a Fericitului Ioan Paul al II-lea, iar Irina Mărginean a prezentat aspecte ale spiritualității carmelitane. Aceeași temă a fost reluată fericit de pr. Luca Bulgarini de la Mănăstirea din Snagov a Ordinului Carmelitanilor Desculți, pr. Ioan Mătieș a vorbit despre asociațiile de laici din eparhie, amintindu-ne nevoia de unitate a acestora, Codruța Fernea a prezentat activitatea ACRO (Federația Acțiunea Catolică din România) din ultima perioadă, precum și diverse posibilități de colaborare între ASTRU și AGRU (aici s-a născut, cred, și proiectul aflat în derulare de prezentare itinerantă a documentelor Conciliului Vatican II în parohiile clujene), pr. Marius Furtună ne-a rezumat parcursul catehetic al grupului AGRU de la Capela Sf. Iosif din Piața Cipariu, grup inițiat cu mai mulți ani în urmă de pr. Horațiu Cipleu, pe atunci asistent al AGRU-lui Cluj.

În chip de concluzie provizorie voi spune că proiectul întâlnirilor lunare ale AGRU-lui Cluj a debutat și s-a dezvoltat bine până acum, dovadă în acest sens fiind entuziasmul, dar și fidelitatea participanților. Și totodată, sper că vom ști să discernem spiritele, să înțelegem și să urmăm planul pe care Dumnezeu îl are cu AGRU, pornind de la viața concretă a asociației de lângă noi.

Alin Tat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *